Identification

UMIS Number BG16RFPR001-1.003-0235-C01
Project Name Implementation of process innovation at SIDORENKO FOODTECH LTD.
Beneficiary 102823268 SIDORENKO FOODTECH LTD.
Funding ERDF ==> Programme "Competitiveness and Innovation in Enterprises" 2021-2027
Date of the Contract/Order 10.12.2024
Start Date 10.12.2024
End Date 10.03.2026
Status of Implementation of the Contract/Order of the Grant In execution (starting date)
Location of Performance
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Югоизточен (BG34), Бургас (BG341), Бургас, гр.Бургас

Description

Brief description
Дейностите по настоящия проект са свързани с внедряването на процесна иновация от страна на СИДОРЕНКО ФУДТЕХ ЕООД - 
технология третиране на напечатана колбасна обвивка с натурално рафинирано масло в процеса на гофриране. Иновацията цели да избегне използването на вносни минерални масла, като ги замени с естествен продукт - високо олеиново българско рафинирано масло на слънчогледова база, постигайки по този начин гаранция за безопасен краен продукт. 
Внедряваната иновация е собствена разработка на кандидата - СИДОРЕНКО ФУДТЕХ ЕООД и попада основно в обхвата на тематична област на ИСИС 2021-2027 "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика", приоритетна подобласт "Технологии за ефективно използване на ресурсите, за намаляване съдържанието на опасни вещества, за използване на алтернативни суровини и материали, за удължаване живота на продуктите и използването им в други производства и услуги". Технологията за третиране на колбасната обвивка представлява новост на национално ниво в съответната технологична област и значително превъзхожда съществуващите алтернативни решения. Иновацията е защитена със свидетелство за регистрация на полезен модел, действащ към крайния срок за кандидатстване по процедурата. Дейностите по проекта ще се изпълняват на територията на По-слабо развит регион - Югоизточен район, гр. Бургас.
Предвид тенденциите в световната икономика за повишаване на ресурсната ефективност, използване на алтернативни суровини и материали и ограничаване употребата на опасни вещества, иновацията по проекта ще осигури конкурентен продукт с висок експортен потенциал. Внедряването й ще създаде предимства за СИДОРЕНКО ФУДТЕХ ЕООД, като компанията ще получи възможност за разширяване на пазарите си в предлагането на безопасен краен продукт за хранително-вкусовата индустрия. Изпълнението на проекта ще повиши иновационния капацитет и конкурентоспособността на дружеството и ще гарантира устойчивото му присъствие на вътрешния и международния пазар.
Activities
  • Activity: Внедряване на процесна иновация в СИДОРЕНКО ФУДТЕХ ЕООД посредством придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА) по Елемент А.: Целта на настоящата дейност е осигуряване на достатъчен технологичен капацитет на СИДОРЕНКО ФУДТЕХ ЕООД за внедряване на иновативен процес - технология за гофриране и третиране на напечатана колбасна обвивка и последваща пазарна реализация на произведения безопасен продукт. Иновативният процес, представляващ собствена разработка, върху който предприятието притежава права, попада в рамките на тематична област "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“, подобласт "Технологии за ефективно използване на ресурсите, за намаляване съдържанието на опасни вещества, за използване на алтернативни суровини и материали, за удължаване живота на продуктите и използването им в други производства и услуги" на ИСИС 2021-2027. С полезен модел е защитена Система за гофриране и третиране на напечатани колбасни обвивки, като в основата на иновацията е технологията за третиране на напечатана колбасна обвивка с натурално рафинирано масло в процеса на гофриране. Обвивката е получена по иновативен метод, при който тя се третира чрез подаване и смесване на високо-олеиново слънчогледово олио, за да се предотврати използването на потенциално опасни вещества - минерални масла, както и нейното разкъсване и нараняване. Намира приложение в месопреработвателните предприятия, като чрез новите технологични възможности ще се обезпечи предлагане на безопасен за крайния потребител продукт, произведен с безрискови съставки. Стремежът на кандидата е да внедри в производството си нова технология за третирането на колбасната обвивка с натурално слънчогледово олио - суровина, алтернативна на използваната до сега. Тъй като към момента предприятието не разполага с необходимото оборудване за прилагане на посочената технология в производството, в рамките на настоящата дейност ще бъдат закупени 1 бр. Машина за флексопечат и 1 бр. Машина за гофриране на колбасни обвивки, снабдена с устройство за третиране на обвивката чрез подаване и смесване на високо олеиново слънчогледово олио. Системата за гофриране и третиране на напечатани колбасни обвивки работи по следния начин: Специализираната машина за флексопечат на изкуствени колбасни обвивки се настройва за печат съобразно информацията, която е зададена от конкретният клиент. Отпечатаните колбасни обвивки се подават към машината за гофриране. След процеса на гофриране колбасните обвивки се нарязват на шпули с дължина 15-60 см и се третират с високо-олеиново слънчогледово олио, чрез присъединеното за целта устройство. Така подготвените шпули с колбасни обвивки се подават към камерна вакуумираща машина за опаковане, с каквато предприятието към момента разполага и поради тази причина не е част от инвестицията по проекта, но с нея системата е завършена. Внедряването на процесната иновация ще доведе до редица ползи: - Системата е гъвкава и високо продуктивна. Ще позволи да се изпълняват поръчки с различни размери на шпулите и с отпечатана върху колбасните обвивки информация за конкретен артикул. - Ще позволи употреба на алтернативна суровина (високо олеиново слънчогледово олио) в контекста на ИСИС, която ще замести традиционно използваните минерални масла, които могат да са потенциално опасни, поради риска от миграция на вредни вещества към крайния продукт. - Ще гарантира предлагане на краен продукт с висока добавена стойност. Използването на суровина с бълг. произход, с постоянна наличност, лесна и бърза доставка ще направи произвеждания продукт по-изгоден в ценово отношение, което е предпоставка за по-добрата му конкурентоспособност на пазара. В допълнение към основната иновация, кандидатът предвижда внедряване на иновация в допълващ бизнес процес, насочен към маркетинга и продажбите на продуктите, произведени по новата технология. До момента, предприятието работи на принципа на директния маркетинг, докато третираната със слънчогледово олио колбасна обвивка ще изисква нови техники и подходи. Планира се привличане на нови клиенти чрез използване на съвременни техники за дигитален маркетинг и онлайн продажби., Contracted Amount: 1 760 247.00 , Reported Amount: 0.00

Participating Organizations

Partners None
Contractors
  • Contractor: "DMITEH" Doo, Contracted Amount*: 791 550.00 , Reported Amount**: 0.00
Subcontractors None
Members of the Consortium None

Notes:

* The projected contract value may be lower than the reported one because of any of the following reasons:

  • For physical person, the contracted value does not include the employer expenses, which are admissible expenses and are accounted under the project
  • The Beneficiary has reported expense only with an invoice without a contract with the selected contractor
  • The beneficiary has reported over again expenses to the MA

** This column represents the amount of costs claimed by the beneficiary

Indicators

Indicator 1 Private investment matching public support (grants, financial instruments), Measure Unit: евро, Base Value: 0.00 , Target amount: 495 007.59 , Reached amount: 0.00
Indicator 2 Enterprises supported (of which: micro, small, medium, large), Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00
Indicator 3 Enterprises supported by grants, Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00
Indicator 4 SMEs innovating in-house, Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00
Indicator 5 SMEs which have introduced product or process innovation in thematic area "Clean Technologies, Circular and Low Carbon Economy" of ISSS, Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00
Indicator 6 SMEs introducing organizational or marketing innovation, Measure Unit: enterprises, Base Value: 0.00 , Target amount: 1.00 , Reached amount: 0.00

Financial Information

Total Project cost 1 760 247.00 BGN
Grant 792 111.15 BGN
Self amount 968 135.85 BGN
Total actual amounts paid 0.00 BGN
Percentage of EU co-financing 83.50 %

Financial Corrections

None

Notes:

1 The quoted value represents the maximum amount of the imposed financial correction. Depending on the performance of the contract, the actual amount of the deducted financial correction may be lower.

2 A financial correction with a zero total value means that it has been canceled as a result of a court judgment.

Procurements

Procedure 1 Subject to due process: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на ДМА: Обособена позиция № 1: Машина за флексопечат (Печатна преса) - 1 бр. Обособена позиция № 2: Машина за гофриране на колбасни обвивки, снабдена с устройство за третиране на обвивката чрез подаване и смесване на високо-олеиново слънчогледово олио (Автоматична машина за гофриране) - 1 бр. , Estimated Amount: 1 760 247.00
  • Differentiated position 1: Обособена позиция № 1: Машина за флексопечат (Печатна преса) - 1 бр.
    Contractor: "DMITEH" Doo
    Contract total funded value: 791 550.00
  • Differentiated position 2: Обособена позиция № 2: Машина за гофриране на колбасни обвивки, снабдена с устройство за третиране на обвивката чрез подаване и смесване на високо-олеиново слънчогледово олио (Автоматична машина за гофриране) - 1 бр.
    Contractor: "DMITEH" Doo
    Contract total funded value: 791 550.00

Notes:

All amounts are in Bulgarian lev (BGN) / 1 EUR = 1,95583 BGN