Зара Трейд 08 ООД е специализирана в печене и пакетиране на различни сортове кафе. Съчетавайки опита и капацитета на експертния екип с използването на съвременните технологични решения успяваме да реализираме редица нови продукти. Продуктите ни са насочени както към крайните потребители на кафе, така и към заведения и вендинг компании. От създаването на фирмата до сега производствените обеми постоянно нарастват, което е атестат за качеството на блендовете кафе и за прилагания от ръководството мениджмънт и маркетинг. Непрекъснато увеличаваме продуктовата гама, за да сме конкурентни и да разширим пазарното си покритие. С всяка година нараства и износът на продукти с нашата марка за съседни държави. Гъвкави сме и бързо се адаптираме, което е важно предимство пред конкурентите ни.
За да отговорим на тенденциите към стремеж за здравословен начин на живот и нарастващото търсене на здравословни продукти, ще създадем продуктова линия от "Функционални кафета" с различни биологично активни субстанции и вкусове.
Стандартно кафето притежава редица ползи при консумация - регулиране на нивата на кръвната захар и намаляване на желанието за захар, увеличава скоростта на метаболизма, създава термогенен ефект като подпомага изгарянето на мазнини, мобилизира мастни киселини от мастните тъкани, стимулира централната нервна система и др.
Подходящи активни съставки в комбинация с кафето са мляко, мед, стевия, канела, куркума, джинджифил, какао, мака, витамини от група В, фолиева киселина, хлорогенова киселина, минерали и др. Всички изброени добавки допринасят за подобряване здравето на хората, водят до подобряване на кондицията, а някои спомагат за редуциране на теглото.
Фирмата не разполага със собствена оборудвана лаборатория и специалисти и за реализацията на проекта ще използваме научния капацитет и техническа база на подходящ университет.
В резултат на изпълнението на проекта ще разширим продуктовата гама, ще разширим пазара и ще подобрим конкурентоспособността на фирмата.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Услуги за иновации в полза на МСП - 2 броя: През последните години се забелязва нарастваща тенденция към закупуването и използването на биологични и здравословни продукти при формиране на хранителния режим сред хората. Няколко са факторите за формиране на тази тенденция - повишената информираност на хората за прякото влияние на приеманите храни върху здравето, нарасналите доходи на населението, увеличеното предлагане на здравословни храни и добавки и други.
Все повече се говори за "Функционалните храни" - хранителни продукти, които освен че предоставят основни хранителни вещества, имат и допълнителни здравословни ползи. Те се разработват, за да влияят положително върху една или повече функции на организма, като по този начин намаляват рисковете от определени заболявания и подобряват общото здравословно състояние на човека. Функционалните храни могат да бъдат както самостоятелни продукти, така и комбинация от няколко съставки.
Отчитайки тази тенденция искаме да разработим нова гама от иновативни функционални кафета, с които да разширим асортимента си, да обхванем нови пазарни сегменти и така да повишим конкурентоспособността си. Възможностите за комбиниране с полезни за човешкия организъм съставки са много - мляко, мед, стевия, канела, куркума, джинджифил, какао, мака, витамини от група В, фолиева киселина, хлорогенова киселина, минерали и много други.
Към момента предлагаме както различни смеси кафе на зърна, така и мляно кафе в три различни профила - турско, еспресо и филтър кафе. Създаването на нов иновативен продукт е труден и скъп процес - изисква извършване на анализи, множество тестове, наличие на квалифицирани експерти и специализирано оборудване. Фирмата ни не разполага с научен капацитет, защото не е икономически обосновано за компания с нашия мащаб да поддържа такъв експертен състав, без да го натоварва на 100%.
Ще се възползваме от възможностите, които тази мярка предоставя и ще използваме научна организация ( университет) за извършване на основните химични и биологични анализи при разработването на нова серия кафета.
Етапите в разработването на новите продукти са следните:
- Уточняване на желан физиологичен ефект на функционалното кафе;
- Избор на биологично активна субстанция;
- Дефиниране на изисквания за приложение на биологично активната субстанция и използване на одобрена „хранителна претенция“ и/или „здравна претенция“ съгласно изискванията на EFSA (Европейският орган за безопасност на храните);
- Разработване на методи за количествено определяне на макро- и микронутриенти и разработване на методи за количествено определяне на биологично активни вещества;
- Достъп до научна инфраструктура в научна организация за реализиране на задачите;
- Изготвяне на необходимата техническа информация за етикетиране и заявяване на „хранителна“ или „здравна“ претенция.
Ролята на научната организация е в извършването на специфичните химико-биологични изследвания и предоставяне на 2 услуги от Платформата за сътрудничество между висшите училища, изследователските организации и бизнеса:
1. Извършване на количествен анализ на макро- и микронутриенти (белтък, въглехидрати, мазнини) в храни и напитки.
- Разработване и валидиране на методи за количествено определяне на макро- и микронутриенти.
- Анализ на количественото съдържание на макро- и микронутриенти в създадения нов продукт.
2. Извършване на количествен анализ на биологично активни вещества в храни и напитки.
- Разработване и валидиране на методи за количествено определяне на биологично активни вещества.
- Анализ на количественото съдържание на биологично активни вещества в създадения нов продукт.
Научната организация ще осигури достъп до нужната техника и оборудване за извършване на нужните изследвания - газов хроматограф, течен хроматограф, газов хроматограф с мас-детектор, апарат за определяне на съдържанието на белтък.
Стойност на предвидените за заявяване 2 услуги - 29 420,00 лева.
29 420.00
0.00
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN