“НАТЮРБЕЙС” ЕАД e с предмет на дейност „Производство на етерични масла“ с код по КИД-2008 – 20.53 и е специализирана в производството на екстракти от етерични масла.
тематична област „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", поддобласт Методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайния потребител на специфични български съставки, средства и продукти ( кисело мляко, мед и пчелни продукти, хляб, вино, млечни и месни продукти, етерични масла, бира, билки и билкови продукти, козметични средства и продукти).
Следвайки принципите на ИСИС за устойчиво развитие, базирано на научни изследвания и иновации, предприятието има за цел да предостави стратегическо укрепване на икономическия растеж в региона чрез разработване на процесова иновация-пастьоризация на флорални води. Разработката е насочена към иновативен процес на производство, попадащ в обхвата на област„Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", който до този момент не се прилага на национално ниво в сектора на етеричните масла.
Целта на иновацията е да тества и впоследствие въведе метод за преработка на флорални води преди те да бъдат поставени в опаковка за краен потребител. Този метод е известен като „пастьоризация“ и успешно се прилага в друг тип производства.
За реализирането на тази цел предвиждаме инвестиция в разходи за персонал относно създаване на формулировки, извършване на изпитвания, измервания и валидиране, необходими за разработването на произовдствения процес.
Подкрепяната по проекта иновация е предвидено да бъде разработена от “НАТЮРБЕЙС” ЕАД и чрез използване на външни услуги за лабораторни изследвания и експертна консултантска дейност, с които фирмата не разполага.
Проектът ще бъде разработен с подкрепа по режим „Помощи за проекти за научноизследователскаи развойна дейност“, който попадат изцяло в рамките на категория изследвания-експериментално развитие и изпълнението му ще достига до ниво на технологична готовност TRL6.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Извършване на изследвания, изпитвания, оценки, необходими за разработването на процесовата иновация - Пастюризация на флорални/ароматни води. : 1. Разходи за възнаграждения на персонал участващ пряко в дейностите за разработване на иновацията.
Дейността по разработване на иновацията ще бъде реализирана от персонал, нает от кандидата назначен на една от следните длъжности, класифицирани в следните класове професии съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД 2011):
- Клас професии „Ръководители“;
- Клас професии „Специалисти“;
- Клас професии „Техници и приложни специалисти“.
За срока на изпълнение на проекта ще бъде назначено 1 лице на трудов договор на пълен работен ден в рамките на проекта, чиято задача ще бъде тестване на процеса по пастьоризация, като в допълнение извършва следните дейности:
• Разработва нови рецептури и технологии.
• Извършва лабораторни изпитвания и тестове за стабилност на новите рецептури.
• Извършва проби с нови суровини и материали, използвани в рецептурите.
• Води записи и изготвя технологична документация.
• Извършва технологичен контрол при внедряване на нови продукти, суровини.
• Изпраща проби в лаборатории и координира параметрите за анализ.
На база лабораторните резултати, предлага завършване на продукт или промяна в технологията или суровините до постигане на желан резултат.
• Следи за изготвянето на досиета и нотифицира нови продукти.
2. Разходи за външни услуги, необходими за разработването на иновацията/разходи за възлагане на научни изследвания(анализи и експертна консултантска дейност).За разработването на иновацията се изисква и ползването на външни услуги, които изискват специална среда и апаратура , с която фирмата не разполага и персоналът не би могъл да извърши самостоятелно анализите, но без тях няма възможност да разработи иновацията.Дейностите по възлагане на външни услуги, включват:
- Съгласуване на техническо задание за разработката с Натюрбейс ЕАД. Етапът включва дефиниране на типа на продукта, вида на неговата опаковка и етикет, качествени изисквания към продукта, целеви срок на годност. На база на тази информация ще се дефинира вида на пастьоризация (на неопакован продукт, на опакован продукт или комбинация от двете).
- Изследване и разработка на време-температурен режим за пастьоризация. На този етап се предвижда теоретично определяне на пастьоризационните единици на продукта, дефиниране на необходимостта от коригиране на киселинността на продукта, опитно провеждане на пастьоризационния процес при различни технологични параметри (киселинност, температура, време на задържане и др.), оценка на резултатите от пастьоризирането и микробиологичната чистота на продукта.
-Създаване на технологична документация /ТД/ за процеса на пастьоризация. На този етап ще се създаде такава документация с натрупаната дотук информация за технологичния процес с описание на неговото провеждане и характерни параметри
-Оценка на микробиологична стабилност на пастьоризирания продукт. На този етап се предвижда с нормални или ускорени методи да се верифицират установените пастьоризационни параметри и да се дефинират реалните срокове на годност на продукта. За целта се провеждат необходимите лабораторни изследвания.
113 480.00
0.00
Създаване и тестване на процеси, свързани с разработването на процесовата иновация - пастьоризация на флорални води. Дейността ще бъде изпълнена чрез наемане на квалифициран персонал; използване на собствено оборудване ДМА - 3бр., собствена сграда и закупуване на материали необходими за разработването на иновацията.: РАЗХОДИ ЗА ПЕРСОНАЛ
Дейността по разработване на иновацията ще бъде реализирана от персонал, нает от кандидата назначен на длъжности, класифицирани в следните класове професи и съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД 2011):
- Клас професии „Ръководители“;
- Клас професии „Специалисти“;
- Клас професии „Техници и приложни специалисти“.
За срока на изпълнение на проекта ще бъде назначено 1 лице на трудов договор за целия период на проектното предложение 18 месеца, който ще участва пряко в дейностите за разработване наиновацията. Основна дейност на персонала включва Разработва нови рецептури и технологии.
• Извършва лабораторни изпитвания и тестове за стабилност на новите рецептури.
• Извършва проби с нови суровини и материали, използвани в рецептурите.
• Води записи и изготвя технологична документация.
• Извършва технологичен контрол при внедряване на нови продукти, суровини.
• Изпраща проби в лаборатории и координира параметрите за анализ.
На база лабораторните резултати, предлага завършване на продукт или промяна в технологията или суровините до постигане на желан резултат.
• Следи за изготвянето на досиета и нотифицира нови продукти.
РАЗХОДИ ЗА МАТЕРИАЛИ И КОНСУМАТИВИ.
- Необходими флорални води за извършване на изпитвания по проектното предложение:
1. розова флорална вода - 500л х 13,69лв.=6840лв.
2. флорална лавандурлова вода - 500л.х 9,78=4890лв
3. флорална вода от немска лайка - 500л.х 9,78=4890лв
4. флорална вода от римска лайка- 500л.х 9,78=4890лв
5. флорална вода от безсмъртниче - 500л.х 9,78=4890лв
РАЗХОДИ ЗА ДЪЛГОТРАЙНИ АКТИВИ:
- Разходи за амортизация на собствено оборудване и инструменти, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА), необходими за разработването на иновацията. 110 921.05 лв амортизация на Персонализирана,автоматизирана линия за производство на Етерични масла, етерично-маслени натурални /флорални/ води във флакони с цилиндрична форма и обем 150мл. до 500мл, моноблок за пълнене на биоорганични флорални води и пастьоризатор.
РАЗХОДИ ЗА АМОРТИЗАЦИЯ НА СГРАДИ:
- разходите за амортизация на сгради които са собственост на "Натюрбейс" ЕАД са на обща площ от 2772,70кв.м. За целите на проекта ще се използват 200кв.м., на които са позиционирани трите актива. Амортизационната стойност, която е заложена в проекта за 18 месеца е на стойност 1692,00лв
Заложените разходи по проекта са за целия период на проектното предложение - 18 месеца.
139 013.05
0.00
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN