Дейност 1. Внедряване на продуктова иновация посредством придобиване на машини, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА) - ще бъде извършена чрез закупуване на 1 бр. Линия за производство на меки желатинови капсули: Продуктите с крил стават все по-търсени поради високата си ефективност и биоусвояемост. Съдържащите се в маслото от крил омега – 3 мастни киселини са във фосфолипидна форма, благодарение на което безпроблемно преминават през клетъчните мембрани и лесно се усвояват от организма. Въпреки безспорните си предимства, много малко фирми в световен мащаб могат да работят ефективно с масло от крил поради спецификите на материала. Производството на продукти с крил представлява сериозно технологично предизвикателство поради двойнствения характер на фосфолипидите - те имат както хидрофилни (поемат водата и омекотяващия агент), така и липофилни (поемат маслените материали) свойства, поради което много трудно се капсулират. Поради това, в повечето случаи твърдостта и гъвкавостта на обвивките на капсулите започват да се променят малко след производството им. Често обвивките на капсулите стават толкова крехки, че се пукат и съдържащите се в тях пълнежи се освобождават. Понякога дори се случва такива крехки капсули да се разпаднат още по време на транспортирането като насипен материал, тъй като не могат да издържат на механичния стрес.
В отговор на тези предизвикателства, екипът на "Фитофарма" ЕООД изобрети иновативни меки желатинови капсули, които използват за капсулиране течен състав, който включва фосфолипиди от крил, водоразтворими и мастноразтворими вещества, средство за намаляване на вискозитета и, по избор, един или повече допълнителни компоненти. Използва се стабилна смес от омекотяващи агенти за получаване на стабилни и издръжливи меки желатинови капсули. Средството за редуциране на вискозитета намалява вътрешния вискозитет на пречистените фосфолипиди, така че сместа да може да се обработва лесно за приготвяне на перорални капсули. Течните суспензии се приготвят чрез смесване на маслото от крил с водоразтворими и мастноразтворими активни съставки, и агента за намаляване на вискозитета, като това изисква специфични условия на нагряване при температура между 30-70 градуса Целзий и непрекъснато разбъркване.
За да може да бъде реализиран на практика разработеният иновативен състав за меки желатинови капсули с масло от крил и водоразтворими съставки и да бъде стартирано производството на нов тип функционални продукти на основата на крил, е необходимо да бъдат създадени подходящи технологични условия, които да осигурят прецизното дозиране на съставките, подходящата работна температура, текущия контрол върху работните параметри, характеристиките на материала и налягането в системата. Поради спецификите за работа с материала, дори и двете по-нови производствени линии за желатинови капсули, които предприятието използва в дейността си, не могат да покрият изискванията за реализиране на иновативния състав на меки желатинови капсули на базата на масло от крил и други функционални водоразтворими съставки и да гарантират производството на стабилни капсули със здрава обвивка с този състав. Затова, за да може да бъде внедрена иновацията, предмет на проекта, се предвижда закупуване на нов тип съвременна линия за производство на меки желатинови капсули с необходимото по-високо ниво на автоматизация и прецизност, със сервоуправление и последно поколение секция за визуална инспекция с камери. Новата линия ще гарантира, че сместа ще остане хомогенна, когато е подложена на напрежение на срязване, ще остане течна при тези условия и няма да претърпява утаяване, кристализация или разделяне на фазите. Следователно сместа ще запази полезни свойства за работа при условия на срязване, които могат да бъдат изпитани по време на приготвянето на перорални капсули, а произведените капсули ще бъдат здрави и стабилни.
Благодарение на това, новата производствена линия, придобита по проекта, ще позволи въвеждането на нов тип за световния пазар продукти на основата на крил дори и с водоразтворими съставки, с необходимия капацитет, приложно поле и ефективност съобразно идентифицираното търсене и пазарен потенциал. |
2 200 000.00
|
0.00
|