Внедряване на продуктова иновация (услуга) и иновация в бизнес процесите посредством придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА): Дейността ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на следните дълготрайни материални активи:
1. Оризоварка - 1 брой
2. Суши робот - 1 брой
3. Машина за рязане на суши - 1 брой
4. Дисплей за суши настолен - 1 брой
5. Робот Белабот - 1 брой
Целта на настоящата дейност е да бъдат закупени дълготрайни материални активи, необходими за внедряването на продуктова иновация (услуга) и иновация в бизнес процесите, за която е подадена заявка за регистриране на полезен модел за "Система за приготвяне и доставка на суши в ресторант". Иновацията представлява система за приготвяне и доставка на суши в ресторант, която ще намери приложение в ресторантьорството, по-специално при приготвяне и доставяне на храна директно до потребителите.
Приготвянето и доставянето на суши до клиент на място в ресторант, включва процес по приемане на поръчката, приготвянето и доставянето ѝ от обслужващия персонал. В практиката са известни системи, чрез които с помощта на специализиран софтуер за управление на поръчки, сервитьорът чрез ръчно въвеждане на данните, подава получената от клиента поръчка към готвача или суши-майстора в кухнята на ресторанта.
Важен фактор за удовлетворяването на потребителите в ресторанта е това те да получат желаното от тях ястие качествено и добре приготвено, и в оптимално време за доставяне. В случай, че разпределените на сервиращия персонал маси за обслужване са със запълнен капацитет, това би довело до забавяне в доставката на поръчаните ястия. Приготвянето и доставката на суши в ресторант зависи пряко и от начина и времето за приготвяне от готвача или суши-майстора, като при недостиг на персонал или квалифицирани суши-майстори в кухнята на ресторанта, това ще доведе до забавяне в доставката на поръчаните ястия до клиента, което може да рефлектира в повишаване на производствените разходи, загуба на време, ресурси и икономически ползи.
Към настоящия момент не е известна система за приготвяне и доставка на суши в ресторант, която чрез използване на роботи, да осигури автоматизирано приготвяне и доставяне директно до потребителите на поръчаните ястия.
Иновацията е да се създаде система за приготвяне и доставка на суши в ресторант, която чрез съвременно оборудване и използвайки новите технологии в готварството, да осигури автоматизирано приготвяне и доставяне директно до потребителите на японско суши.
Създадената система за приготвяне и доставка на суши в ресторант, съгласно полезния модел включва суши робот, който е функционално свързан с оризоварка и с хладилен дисплей за суши. От друга страна, суши роботът е функционално свързан с машина за рязане на суши, която е функционално свързана с робот за сервиране.
Предимство на така създадената система е, че чрез комбиниране на високотехнологичните възможности на роботиката и съвременното кухненско оборудване, осигурява автоматизирано приготвяне и доставяне до клиентите на суши, с оптимизиране на производствените разходи и времена, както и намаляване на човешкия фактор.
Създадената система за приготвяне и доставка на суши в ресторант, включва суши робот, който е функционално свързан с оризоварка и с хладилен дисплей за суши. От друга страна, суши роботът е функционално свързан с машина за рязане на суши, която е функционално свързана с робот за сервиране.
- Оризоварката, която е предвидена за закупуване е уред, специално предназначен за приготвяне на ориз. Този уред е електрически и може да приготви ориз по различни начини, включително варене, парене или комбинация от двете. Оризоварката 2 има вграден сензор, който автоматично регулира температурата и времето на готвене спрямо типа и количество ориз, който е поставен в уреда. Тя предоставя удобство при приготвянето на ориз, като освобождава потребителя от необходимостта ръчно да следи процеса на готвене. Уредът разполага със специално проектирано дъно и термостат, които осигуряват равномерно готвене на ориза от всички страни. Това предотвратява прегоряване или залепване на ориза към дъното на съда. |
167 509.00
|
0.00
|
Внедряване на продуктова иновация (услуга) и иновация в бизнес процесите посредством придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА) - Продължение: След като оризът е приготвен, оризоварката автоматично преминава в режим на задържане на топлината, който поддържа ориза свеж и топъл дори след приключването на процеса на готвене. Тези функции правят оризоварката за суши удобен и надежден инструмент за приготвянето на перфектен ориз за суши. Оризоварката е неразделна част от системата и ще спомогне за внедряване на предвидената иновация.
- Суши роботът е автоматизирано устройство, специално създадено за приготвянето на суши - японско ястие, представляващо оризови рула със зеленчуци, сурова риба или морски дарове и други съставки. Суши роботът извършва серия от автоматизирани действия, които включват приготвяне, оформяне и нареждане на сушито на тави или плочи.
Предвиден е за напълно автоматично порциониране, оформяне на ориза под формата на правоъгълен пласт и сгъване за приготвяне за готово руло нори маки, готово за рязане и сервиране. Използва технология на оформяне, при която ориза не се сбива и не се увреждат зрънцата. Има възможност за избор на дължина, дебелина и плътността на оризовите пластове. Притежава LCD дисплей с touch панел за лесно управление. Поддържа 7 езика, сред които Английски, Френски, Немски, Испански. Суши роботът е неразделна част от системата и ще спомогне за внедряване на предвидената иновация.
- Хладилният дисплей за суши е настолен уред за зареждане на продукти за пълнене на ролите за суши. Проектиран е да поддържа оптимални условия за съхранение, като контролират температурата и влажността, за да запазят свежестта и качеството на продуктите. Хладилният дисплей за суши трябва да поддържа стабилна и ниска температура, която осигурява свежест и безопасност на сушито. Обикновено температурата се държи между 0°C и 5°C. Сушито и продуктите, от които то се приготвя са чувствителни към изсъхване, поради което контролът на влажността в дисплея е важен. Оборудван е с вградена система за контрол на влажността, която помага да се запази свежестта на сушито. При работа с хладилния дисплей за суши е важно да се спазват всички приложими хранителни стандарти и нормативи, за да се осигури безопасността на предлаганата храна и да се избегнат проблеми с хигиената. Предвиденият за закупуване хладилен дисплей за суши е неразделна част от системата и ще спомогне за внедряване на предвидената иновация.
- Машина за рязане на суши извършва автоматично рязане на готови ролове суши, като е с възможност за едновременно рязане на 4 хосомаки (малки ролца) с капацитет 2 200 ролца за час или 2 средни ролца с капацитет 1 100 ролца за час. Машина за рязане на суши, също така е с възможност за рязане на готов рол суши на 6 или 8 парчета.
Има лесно управление и почистване, като всеки нож може да бъде ремонтиран, а авариен сензор на капака сигнализира за по-добра безопасност при работа. Максималния диаметър на ролцето е Ф 60 мм. Машината за рязане на суши е специализирано оборудване, което може да се използва за автоматично рязане на готови ролове суши на равни парчета с висока прецизност и скорост. Тази машина има вградени остриета и механизми, които позволяват бързо и ефективно рязане на суши без ръчно усилие като се постига бързо и равномерно рязане на роловете. Машината предлага значително улеснение на процеса на приготвяне на суши и може да помогне за повишаване на производителността и качеството на крайния продукт.
- Роботът за сервиране, който ще се закупи по настоящия проект е снабден с гласова система с изкуствен интелект, което му позволява да води диалози с клиенти и да презентира новите продукти в ресторанта. Освен това, роботът доставя храна, съдове, салфетки и други, посреща гостите на ресторанта, като ги съпровожда до масата им или до определено място, което искат да посетят. Роботът за сервиране може да достави около 400 ястия или напитки в ресторант за един ден.
BellaBot е най-сладкият робот помощник, който ефективно сервира храна, напитки, чинии, носи рекламни материали, стоки и всичко онова, което е в помощ на предприятието. |
0.00
|
0.00
|
Внедряване на продуктова иновация (услуга) и иновация в бизнес процесите посредством придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални активи (ДМА) - Продължение второ: Иновативният бионичен дизайн на робота, привлекателна форма, гласов AI, live взаимодействие, изцяло *меню на български език* , плюс много други нови функции означават, че предлага на потребителите безпрецедентно изживяване по време на престоя си в ресторанта. BellaBot отговаря на всички изисквания на HORECA.
Гласовата система с изкуствен интелект му позволява да води диалози с клиенти в различни контексти. Нещо повече, когато докоснете ушите или челото му, BellaBot отговаря с различни изражения и гласове. BellaBot предлага високо ниво на безопасност, тъй като е оборудван с 3D сензори и ново модулно шаси. Ако има препятствие, роботът реагира в рамките на половин секунда и безопасно продължава задачите си без сблъсъци. Роботът използва едновременно две SLAM навигационни системи, които гарантират точност и лекота на използване и могат да се адаптират към всяко пространство. Може да се справя с препятствия, без да се налага да ги посочвате. Той избира оптималния маршрут според работната среда.
Всеки робот изминава до 73 000 километра в тест за издръжливост! Освен това, след като е напълно зареден, BellaBot може да работи цял ден като може да достави около 400 ястия и напитки в ресторант за един ден. За сравнение един сервитьор може да достави 200-300 ястия за същото време. Сервитьорите могат да отделят цялото си внимание на клиентите, което повишава удовлетвореността на клиентите. Роботът помага за намаляване на разходите и повишаване на ефективността в ресторанта като може да носи големи тави (41 x 50 см), така че на една тава може да се пренася два пъти повече храна, отколкото ако се прави на ръка.
Използването на роботи в създадената система, може да осигури по-добър контрол върху качеството и хигиената на приготвеното суши, тъй като роботите могат да работят в стерилни условия и да избегнат човешки грешки.
Създадената система за приготвяне и доставка на суши в ресторант се използва по следния начин.
В суши роботът постъпват продуктите за подготовка на суши, като оризът се подава от оризоварката, а ролите и продукти за пълнене на ролите за суши се подават от хладилния дисплей за суши. Напълно автоматично суши роботът оформя правоъгълен пласт с ориза и чрез сгъване приготвя готово руло, например нори маки, с плънка доставена от хладилния дисплей за суши. Готовото руло се подава за нарязване на машина за рязане на суши, която го нарязва на предварително зададени бройки и размери.
Готовото суши се сервира с робота за сервиране.
Със създадената система чрез използването на роботи и съвременно кухненско оборудване се осигурява автоматизирано приготвяне и доставяне директно до потребителите на суши, с оптимизиране на производствените разходи и времена, както и намаляване на човешкия фактор.
Съгласно Наръчника от Осло 2018 (Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition, OECD/Eurostat (2018), © OECD, European Union, 2018) и за целите на настоящата процедура: Иновация е нов или подобрен продукт или процес (или комбинация от двете), който значително се различава от предишните продукти или процеси на предприятието и който е предоставен на потенциални потребители (продукт) или е въведен в употреба от предприятието (процес).
Съгласно посочената дефиниция, иновацията внедрявана по настоящото проектно предложение може да бъде определена като иновация от в "Разработване на продукти и бизнес процеси". |
0.00
|
0.00
|