Идентификация

Номер от ИСУН BG05M9OP001-1.021-0117-C02
Наименование на проекта Повишен капацитет на персонала - гаранция за по-висока производителност
Бенефициент 831657540 ШУГЪР ИМПЕКС ТРЕЙДИНГ ЕООД
Източник на финансиране ЕСФ ==> Развитие на човешките ресурси
Дата на сключване на договора/заповедта 09.03.2018
Дата на стартиране 09.03.2018
Дата на приключване 31.10.2019
Статус на изпълнение на договора/заповедта за БФП Приключен (към датата на приключване)
Местонахождение
  • България, Северна и югоизточна България, Северен централен, Велико Търново, Велико Търново, гр.Велико Търново

Описание

Кратко описание на проекта
Чрез ОП „РЧР 2014–2020 г.” и подкрепата на ЕСФ, настоящият проект си поставя за цел постигане на устойчива заетост, повишаване на адаптивността и конкурентоспособността на служителите на „Шугър Импекс Трейдинг” ООД, чрез активно развитие и подобряване на техните професионални и ключови умения. Проектът ще допринесе за осигуряването на гъвкава и квалифицирана работна ръка, способна да отговори на предизвикателствата, както на динамично развиващия се пазар в България, така и на приоритетите на Европа 2020 и приоритетна област 9  на Европейската стратегия за развитие на Дунавския регион. Чрез популяризиране на постигнатите резултати, проектното предложение ще насърчи инвестициите в човешкия капитал и утвърждаване на практиката за учене през целия живот.
Човешкият капитал е най-важният за развитието и конкурентоспособността на всяка компания. В плановете на фирмата-кандидат е залегнала амбицията за внедряване на най-добрите практики и най-високите стандарти за обслужване на клиентите, което предполага непрекъснато развитие, обучение и подобрение. Изпълнението на проекта ще окаже позитивно въздействие на преките и непреките бенефициенти, привлечените заинтересовани страни, работодателите от ресторантьорския и туристическия браншове и извън него, общността и др., в локален и регионален аспект. 
Ръководството на компанията поставя следните дейности за реализирането на настоящия проект:
- Подобряване на професионалната квалификация на 136 лица, чрез обучения по част от професия за трета квалификационна степен;
- Придобиване на ключови компетенции на 136 служители на фирмата-кандидат;
- Повишаване на информираността и привличане на вниманието на работодателите в страната към положителния ефект от инвестиции в капацитета на служителите;
- Организация и успешно управление на проектните дейности.

За успешното изпълнение на планираните дейности се разчита на финансовата подкрепа на ЕСФ, чрез процедура "Обучение за заети лица" по ОП "Развитие на човешките ресурси".
Дейности
  • Дейност: Обучение на 136 лица по Професионална квалификация, специалност "Производство и обслужване в заведение за хранене и развлечения": С настоящата дейност фирмата-кандидат цели да обучи служителите си за професионална квалификация по направление 811 "Хотелиерство и ресторантьорство" по професия "Ресторантьор", специалност "Производство и обслужване в заведение за хранене и развлечение" за част от професия в трето квалификационно ниво. Необходимостта от тази дейност произтича от изразената нужда на Ръководството и на служителите да повишат своята квалификация и е в пряка връзка с идентифицираните при анализ на дейността на компанията трудности. Ръководството на „Шугър Импекс Трейдинг ‘’ЕООД инициализира нуждата от придобиване на допълнително ниво на квалификация на служителите си, поради бързо развиващият се сектор на ресторантьорски услуги и предизвикателствата в този бранш. Лицата, наети на трудови договори са преминали вътрешно фирмени обучения, инструктажи и други, но поради факта, че заетостта и задълженията им са в интензивно променящ се сектор, те имат нужда от надграждащо ниво на знания и умения. Сектора на ресторантьорството се характеризира с трудоемката си дейност, ръчното извършване на голяма част от операциите, с тенденция към засилване на човешкото присъствие в технологията на обслужване – повече персонал в трудова заетост, непрекъснато повишаване на цената на работната сила и други, което променя и необходимостта, търсенето и предлагането на тези услуги, а от там и добре квалифицирана работна ръка, което налага и допълнителната професионална квалификация на служителите на кандидата. Обучението, което фирмата планира да проведе, включва всички 136 служителя. Учебната програма по специалността е утвърдена от НАПОО и съответства изцяло на нуждите на фирмата и нейните служители от допълнителна квалификация. След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да: * организира и контролира спазването на правилата за здравословен и безопасен труд (ЗБУТ); * създава условия и организира изпълнението на правилата за добри производствени практики/добри хигиенни практики (ДПП/ДХП) и прилагане на системата HАССР в ресторантьорството; * комуникира както с гостите, така и с колегите от заведението за хранене и развлечения; * работи в екип с представители на останалите отдели в заведението за хранене и развлечения; * разбира ролята на ресторантьора в обслужването и да съзнава необходимостта от повишаване на квалификацията си; * познава стопанското устройство на страната, да разбира съществуващите икономически отношения, процеси и явления в сферата на туризма; * умее да води разговор на чужд език с гостите на заведението за хранене и развлечения; * използва компютър при планиране, организиране и отчитане на работата в заведението за хранене и развлечения; * демонстрира предприемачески умения; * следи развитието на туристическата индустрия, да прави предложения и организира въвеждането на новости в заведението. * познава структурата и йерархията в заведението за хранене и развлечения; * осъществява връзка със звената в заведението за хранене и развлечения; * спазва инструкциите при пожар, наводнения, терористичен акт или друго необичайно събитие в заведението за хранене и развлечения. * познава различните видове храни и напитки, продуктите и начина за тяхното приготвяне; * организира доставката и съхранението на хранителните продукти, използвани за приготвяне на кулинарни изделия; * организира и контролира технологичния процес за производство на ястия и напитки и тяхното сервиране в ресторанта; * създава условия и организира безопасна работа с технологичното оборудване в ресторантьорството и ефективното му използване; * участва в посрещането, обслужването и изпращането на гостите; * планира асортимента от ястия и напитки; * създава и въвежда нови рецепти; * разпределя работата между членовете на персонала; * познава стандарта на обслужване в зависимост от типа обект; * познава и използва правилно терминологията в туристическото обслужване при комуникация с колеги и клиенти. , Договорена стойност: 153 000.00 , Отчетена стойност: 153 000.00
  • Дейност: Обучение на 136 лица по Ключова компетентност "Английски език": Необходимостта от извършване на дейността се обуславя от необходимостта на служителите да боравят с чужд език и по-специално "Английски език". Нуждата от подобно обучение е продиктувано и на база на спецификата на работата на служителите в областта на ресторантьорството и факта, че обектите са ситуирани в областен център за туризъм, което предполага кореспонденция и комуникация на чужд език. Лицата, наети на трудов договор във фирмата-кандидат сами са заявили желание да бъдат допълнително обучени на Английски език, поради факта, че имат се налага ежедневна комуникация с чуждестранни клиенти. Анализът на проблемите на целевата група показва, че към момента както работният, така и административният персонал в дружеството-кандидат се нуждае от целенасочено обучение, което да подготви заетите лица за работа при изпълнението, както на ежедневните си дейности, така и на определени събития и кампании, свързани с естеството на работа на фирмата и сектора, в който извършва услугите си. Успешното изпълнение на дейността ще спомогне за адаптирането на представителите на целевата група, включени в изпълнението, към предизвикателствата на бизнес и лична кореспонденция и комуникация на Английски език, свързани с услугите, които дружеството предлага, ще удължат активната трудова дейност на по-голямата част от заетите, ще увеличат производителността на труда в дружеството и реално ще допринесат за изпълнението на дългосрочните цели за развитие, както на регионално и национално ниво, така и на международно равнище. В съвременният глобализиращ се свят, работа в сферата на туризма и обслужването, без познания по чужд език е немислима. Английският език е най-често разпространен, поради глобалността на използването му, като един от интернационалните езици. Дейността е планирана да бъде възложена на изпълнител, който разполага с необходимият опит и капацитет за провеждане на обучение на заетите лица за придобиване на ключови умения по "Английски език". Конкретната обучителна програма ще бъде предложена от изпълнителя, като вземе предвид специфичните потребности на целевата група – заети лица в сектора на туристическите и ресторантьорските услуги. Продължителността на обучението ще бъде минимум 300 учебни часа, за три нива на обучение (по 100уч.ч. за едно ниво на чужд език). Лицата ще бъдат разпределени в различни групи, спрямо настоящото им ниво на знания и умения при разговор, писане и четене, което ще се установи след входящ тест, проведен от избраният кандидат. Целта е да се определят индивидуалните потребности на всеки един служител и тяхното ниво на подготовка. Съотношението между теория, консултации с квалифицирани преподаватели и решаването на практически задачи и казуси, ще бъде изцяло съобразено със заетостта на лицата, които ще се обучават на "Английски език". При завършени три нива на Английски език, обучаемите лица ще получат следните умения: - четене; - писане; - говорене; - разбиране; - делова кореспонденция; - граматика; - и други Успешно завършилите курса на обучение ще получат сертификат, удостоверяващ придобитите умения по Ключова компетентност "Английски език", съгласно предвиденото в Насоките за кандидатстване. С оглед спазването на вече утвърдени добри практики, при провеждането на обучението, изпълнителят и представителите на целевата група, включени в обучение, ще спазват принципите и организацията на обучителния процес, залегнали в Процедурата за организация на дейността и отчетността на доставчиците на обучение, които провеждат обучение за придобиване на ключови компетентности., Договорена стойност: 95 200.00 , Отчетена стойност: 95 200.00

Участващи организации

Партньори Няма
Изпълнители Няма
Подизпълнители Няма
Членове на обединение Няма

Забележки:

* Договорената стойност по проекта може да е по-ниска от отчетената поради някоя от следните причини:

  • За физически лица договорената стойност не включва разходите за сметка на работодателя, които са допустим разход и се отчитат по проекта
  • Бенефициентът е отчел разход само с фактура без да е сключен договор с избрания изпълнител
  • Бенефициентът е отчел повторно разходи към УО

** Колоната представя размерът на заявените от бенефициента разходи

Индикатори

Индикатор 1 Заети лица, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 136.00 , Достигната стойност: 174.00
Индикатор 2 Участници, придобили квалификация при напускане на операцията, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 136.00 , Достигната стойност: 174.00

Финансова информация

Обща стойност на проекта 273 020.00 BGN
БФП 273 020.00 BGN
Собствено финансиране 0.00 BGN
Общо реално изплатени суми 273 020.00 BGN
Процент на съфинансиране от ЕС 85.00 %

Финансови корекции

Няма

Забележки:

1 Посочената стойност представлява максималния размер на наложената финансова корекция. В зависимост от изпълнението на съответния договор реалният размер на удържаната финансова корекция може да е на по-ниска стойност.

2 Финансова корекция с нулева обща стойност означава, че същата е отменена вследствие на съдебно решение.

Тръжни процедури

Процедура 1 Предмет на предвидената процедура: „Обучение по част от професия "Ресторантьор", специалност 8110602 "Производство и обслужване в заведение за хранене и развлечение" и Ключова компетентност 2 „Английски език” в три нива на обучение за 136 заети лица по две обособени позиции” по проект „Повишен капацитет на персонала - гаранция за по-висока производителност", процедура „Обучения за заети лица”, Договор № BG05M9OP001-1.021-0117-C01, Прогнозна стойност: 248 200.00
  • Обособена позиция 1: Обособена позиция 1: Обучение по част професия "Ресторантьор", специалност 8110602 "Производство и обслужване в заведение за хранене и развлечение" за 136 заети лица
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:
  • Обособена позиция 2: Обособена позиция 2: Обучение за ключова компетентност 2 „Английски език” – три нива за 136 заети лица
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:
Процедура 2 Предмет на предвидената процедура: „Обучение по част от професия "Ресторантьор", специалност 8110602 "Производство и обслужване в заведение за хранене и развлечение" и Ключова компетентност 2 „Английски език” в три нива на обучение за 136 заети лица по две обособени позиции” по проект „Повишен капацитет на персонала - гаранция за по-висока производителност", процедура „Обучения за заети лица”, Договор № BG05M9OP001-1.021-0117-C01 , Прогнозна стойност: 248 200.00
  • Обособена позиция 1: Обучение по част професия "Ресторантьор", специалност 8110602 "Производство и обслужване в заведение за хранене и развлечение" за 136 заети лица
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:
  • Обособена позиция 2: Обучение за ключова компетентност 2 „Английски език” – три нива за 136 заети лица.
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:

Забележки:

Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN