Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 68 768 дървета
English

Програма: Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)

Район за планиране: Мездра

Описание

Проектът обхваща изграждането на ново предприятие за производство на чипс от биологични плодове чрез технология на лиофилизация при температури, непревишаващи критичните, т.е. без нарушаване на микро и макроструктурата на продукта.
Изграждането на предприятието, ще е на 2 етапа:
-	I-ви:	  изграждане на цялостното предприятие, без камера за съхранение с контролирана температура.
-	II-ри: изграждане на камера с контролирана температура.
Крънч фрутс АД кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на първи етап от проекта, като общата му инвестиционна стойност е 3900932,16лв.	
Производствените мощности ще бъдат разположени в гр.Лом, в нает УПИ, върху който е учредено право на строеж на Крънч Фрутс АД за упоменатия проект.
Производствената сграда ще бъде едноетажна, със светла височина от 4,50 м., като не се предвиждат подземни нива. Застроената площ /в т.ч. РЗП/ е 1769 кв.м., вкл. административно-битова,  производствена част и складово стопанство.

Предвижда се производствения цех при макс. натоварване да обработва дневно до 2,0т. биологични ябълки. Технологичните процеси, които ще се извършват в производствения цех са: измиване; инспекция; обелване, изтърбушване и рязане; инспекция за отстраняване на отпадъци; обдухване в тунел; подготовка за замразяване; замразяване - шоковата камера; сублимационно изсушаване; разтоварване на тавите; пакетиране и етикетиране; кашониране и съхранение.

Предприятието ще бъде оборудвано с необходимите машини и съоръжения, които обезпечават правилното протичане на производствения процес, нормални преки пътища на суровината от зареждането до реализацията им.
Целият процес от приемането на суровината, разполагането и в складовата зона, проверка на температурен режим, производствен процес от измиване до пакетиране и всички мерки за контрол и гарантиране на безопасността на храните, ще бъде подробно разработен в Програми за добри търговски и добри хигиенни практики и НАССР Система, внедрени в обекта.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Внедряване на нови производствени мощности - СМР и машини и оборудване, подсигуряващи: - производството на висококачествен продукт - висока безопасност и хигиени условия на производство и труд - изключително високо качество и безопасност на храните и тяхната проследяемост. : Проектното предложение обхваща изграждането на ново предприятие, в т.е. производствена и складова база и административно битова част, за производство на чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/. Производствените мощности ще бъдат разположени в гр.Лом, ул. Лудовико Мипанези, в нает урегулиран поземлен имот (УПИ XII-7097, КВ.255), който е част от индустриалната зона на гр.Лом, и върху който е учредено право на строеж за на Крънч Фрутс АД за упоменатия проект. Изграждането на предприятието, ще е на 2 етапа /съгласно разрешение за строеж/: - I-ви: изграждане на цялостното предприятие, без камера за съхранение с контролирана температура. - II-ри: изграждане на камера с контролирана температура. Крънч фрутс АД кандидатства за безвъзмездна финансова помощ за изграждането на първи етап от проекта, като общата му инвестиционна стойност е 3900932,16лв. Сградата, в която ще се осъществява производствения процес ще бъде едноетажна, със светла височина от 4,50 м., като не се предвиждат подземни нива. Застроената площ /в т.ч. РЗП/ е в размер на 1769 кв.м., в т.ч.: административно-битова част - 208 кв.м., производствена част -1 165 кв.м. и складово стопанство - 396 кв.м. Основна й функция е подготовка, обработка и складиране на плодов чипс по нов иновативен за пазара метод - лиофилизация. За нуждите на технологичния процес са предвидени 2 склада – суровини (охладен +0 градуса) и сух; помещение за подготовки (измиване, рязане на суровина), зона шоково замразяване, зона и оборудване за сублимация и изсушаване на плодов чипс, пакетажно помещение с контролиран климат и склад готова продукция. Предвидени са и спомагателни помещения: зона за зареждане и нощуване на електрокари, технически и складови помещения, битови и санитарни зони. В северозападната част на сградата е ситуирана административно-битова зона с фирмен магазин и кабинет за управител, съблекални и душове за персонал (мъже/жени), стая за почивка и хранене персонал, лаборатория и технически контрол на оборудването. Предвижда се дружеството да работи единствено с биологични продукти - ябълка. Предприятието ще бъде оборудвано с необходимите машини и съоръжения, които обезпечават правилното протичане на производствения процес, нормални преки пътища на суровината от зареждането до реализацията им. Общата инвестиция по изграждане на етап I-ви от проекта е в размер на 3 835 138,17 лв. /без извършените разходи по проектиране/, от които: 1. Строително монтажни работи – 1 182 791,82 лв., в т.ч.: - архитектура - 438 601,76 лв. - конструкции - 574 775,20 лв. - ОВиК - 44 433,03 лв. - ВиК - 44 505,95 лв. - Електро - 74 301,36 лв. - Газоснабдяване - 3 948,52 лв. - Пожарна безопасност - 2 226,00 лв. 2. Вертикална планировка - 195 399,33 лв. 3. Ландшафтна архитектура - 29 463,98 лв. 4. ТЕХНОЛОГИЯ - 2 427 483,04 лв. - Чрез инвестиционния проект постигаме следните цели: - използване на съвременни технологии за производството на качествена продукция, внедряване на добра производствена практика и непрекъснат производствен контрол; - осигуряване непресичане на технологичните потоци в цялото предприятие и пълна проследяемост на процесите, с цел подсигуряване на безопасността на храните и постигане на най–добри стандарти в производството на храни; - подобряване на възможностите за производство и съхранението на биологични храни; - внедряване на съвременно оборудване, осигуряващо постигане на висока енергийна ефективност; - опазване на околната среда чрез прилагане на безвредни и до голяма степен безотпадни технологии; - осигуряване на безопасност и високи хигиенни условия на производство и труд; - внедряване на технологични мерки, водещи до подобряване на качествените и здравни изисквания до достигане на европейските стандарти; - осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд. 3 835 138.17 3 722 425.00
Внедряване на нов продукт, процес и технология : Произведените по тази съвременна технология продукти са нови за български пазар, както и за Европейския и се характеризират с: - напълно запазен вкусово-ароматен комплекс от качества; - висока хранителна стойност; - максимално съхранена биологична пълноценност по отношение съдържанието на витамини, минерали и други биоактивни вещества; - минимално остатъчно съдържание на влага – от 4% до 5%; - напълно запазени форма и цвят на плода. Изсушаването чрез лиофилизация не води до свиване или закаляване на сухия материал, както е при останалите технологии на сушене. - изключително висок капацитет за рехидратиране. - при подходящо пакетиране - възможност съхранение при стайна температура без охлаждане и предпазване от разваляне в продължение на години. - лесен транспорт. Добре опакованите лиофилизирани продукти могат лесно да се транспортират с обикновени контейнери или други начини на транспортиране, без специални изисквания за температура, влажност и пр. Характерна особеност на лиофилизацията на хранителни продукти е високото качество и запазената хранителна стойност след възстановяването им, както и възможността да бъдат надеждно съхранявани продължително при нормални атмосферни условия /до 5 години/. Технологичните процеси, които ще се извършват в производствения цех на технологичната линия са: - измиване – автоматично в две последователни автоматични миялни машини; - инспекция - след измиване ябълките се транспортират автоматично по елеватор конвейер, на който се извършва контрол на качеството на ябълките след миене. - обелване, изтърбушване, рязане – в многофункционална машина за белене, изтърбушване и рязане; машината може да извършва рязане на ябълките на филийки, пръчици или кубчета. - инспекция - след нарязването ябълките се транспортират автоматично по двоен конвейр - горният слой е за ръчна инспекция, а по-ниското ниво е за транспортиране на отпадъци до контейнер под лентата. - обдухване в обдухващ тунел - подготовка за замразяване – след обдухващият тунел ябълковите резени ръчно се подреждат в неръждаеми тави на етажни колички на 19 нива на 76 тави, по 4 тави на ниво. За дневното производство от 2000 кг. се предвиждат 8 колички. - замразяване - шоковата камера се запълва с дневното производство. - сублимационно изсушаване - от камерата замразената суровина постъпва в камерата за вакуумно изсушаване за 12 ч. - разтоварване на тавите от окачвачите върху количките. - пакетиране и етикетиране – количките се транспортират в съответното помещение за пакетаж, където автоматично се пакетират и етикетират в разфасовки по 10гр. - кашониране и съхранение в склад за готова продукция с необходимите стелажи на три нива. Стойността на тази дейност се включва в стойността посочена по Дейност 1, поради това не е упомената по- долу. 0.00 0.00
Подобряване на енергийната ефективност в предприятията: Мярката предвижда доставка и монтаж на съвременно оборудване с висока производителност и висока ефективност на оползотворяване на електроенергията. По – високата производителност значително ще повиши печалбите на предприятието на ще направи планираната инвестиция икономически целесъобразна. В момента масово използваното на пазара оборудване е със средно добри показатели на производителността към консумираното количество енергия. Основните недостатъци са ниската ефективност от оползотворяване на електроенергията и по – ниската производителност от най – модерното оборудване предлагано на пазара. По този начин се занижава производителността на цялото предприятие и така се повишават разходите за енергия. Необходимите инвестиции за прилагане на енергоспестяващи мерки с оглед повишаването на енергийната ефективност са на обща стойност 3 900 932 лева без ДДС. Очакваните нетни икономии в резултат на реализацията на проекта по енергийна ефективност се оценяват на 433 787 лева на година. Срокът на откупуване на целият пакет от мерки е 8,99 години. Определените финансови показатели на проекта показват атрактивна рентабилност при прилагането на енергоспестяващите мерки. 0.00 0.00
Производство на биологични храни чрез преработка на първична земеделска биологична продукция: С настоящия инвестиционния проект Крънч Фрутс АД ще изгради предприятие за чипс от биологични плодове, чрез технология на замразяване и сушене под вакуум /лиофилизация/, при температури, непревишаващи критичните, т.е. тези, при които се нарушават микро и макроструктурата на продукта. Едновременно с това е и значително по- скъпа, и преработката на всякакви продукти с нея не е рентабилно и няма смисъл. Именно поради тази причина, дружеството е избрало именно биологични плодове и определена пазарна ниша и категория клиенти, които могат и ще оценят преимуществата на този вид продукти. Предвижда се производствения цех да обработва дневно до 2,0т. биологични ябълки. 0.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.