Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията: Значима част от производството "АГИ-1" ООД представляват изделията от бутер тесто, а основен продукт сред тях са сладките тип "Сълзица" (в тази група влизат сладки Палмиер, Сърчица и Нели). На етапа пакетиране на продукта се идентифицират множество недостатъци в технологията, които водят до значими количества генерирани отпадъци от пластмаса и нерентабилно влагане на суровини. Към момента производственият процес на продукта в частта пакетиране обхваща следните стъпки: продуктите се поставят в пластмасова подложка (т. нар. "тарелка", тип OPS -ориентиран полистирол), същата се транспортира с входящ конвейер към пакетажна машина, която поставя подложката в термично слепяемо фолио (тип PP - полипропилен), слепя опаковката и изрязва фолиото за оформяне на крайно изделие. Наличните производствени мощности са нискотехнологични, като честа грешка е цялата кутия да бъде срязана погрешно, което води до брак, освен на сладкарското изделие вътре, и на пластмасовата подложка с пакетажното фолио. При друг тип грешка на машината, дори и да се спре подаване на пълни подложки с продукти, лентата с фолио се бракува в голямата си част, защото бива смачкана. Наличната технология не позволява спиране на работата при липса на продукт, което генерира брак от празни опаковки при всяко пускане на машината. Наред с това, използваната технология изисква дебелина на опаковъчното фолио от мин. 40 микрона и е ротационна, т.е. с въртящи се фиксирани челюсти, което налага влагане на по-голямо количество опаковка за отстояние от двете страни на продукта. По отношение на други продукти от бутер тесто, при опаковане на големи кутии с няколко индивидуално опаковани продукта вътре (например сладкиш "Наполеон" и кроасани) се ползват дебели картони и фолиа, поради невъзможност на наличните машини да ги опаковат и полагане на ръчен труд.
Планираната за внедряване Машина за опаковане на сладкарски изделия в предварително формовани подложки ще се използва, както за продукти в група "Сълзица", така и за други изделия от бутер тесто с различни размери в единични или групови опаковки и ще има много ефекти в следните направления:
а) ще се намали количеството образувани отпадъци от пластмасови опаковки при продукти "Сълзица" кумулативно с 50 % с оглед на високата технологичност на актива и елиминиране на грешни операции, които деформират пластмасови подложки и метри опаковъчно фолио и благодарение на внедрената функция "no product - no bag", липсата на която към момента води до първоначален брак от опаковки на всеки пуск на машината;
б) ще се намали вложената суровина на единица продукт с 10 %, тъй като предвиденият актив работи по технология “Box motion", която за разлика от моментната технология в производството, извършва много прецизно залепване на опаковката до продукта;
в) ще се намали влаганата суровина опаковъчно фолио с 25 %, тъй като предвиденият актив ще работи с по-тънка суровина за опаковане - до 30 микрона, както за продуктите от група "Сълзица", така и по отношение на сладкиши от бутер тесто.
Друг основен продукт на "АГИ-1" са Бели курабии с различен пълнеж (като Арменски сладки, бели сладки с бадем и др.), при производството на които етапът по опаковане също се характеризира с неефективни операции, генериращи голямо количество брак. Стъпките обхващат пълнене на пластмасова кутия (тип PP - полипропилен) със сладки, която се полага на машина за термосвиваемо фолио (тип PET – полиетилен терефталат), като с ръчно затваряне машината запечатва фолиото около подложката чрез свиването му посредством топъл въздух. Финално кутията се оформя чрез изрязване на фолиото. При процеса от една страна се бракува около 1/5 от зареденото на машината фолио и от друга страна - цялата кутия се облепя от всички страни. С внедряване на предвидената Автоматична опаковъчна машина тип трейсилър ще се запечатва единствено лицевата част с минимален технологичен брак от изрезки, като вложената суровина ще се намали с около 50 % , а генерираният отпадък ще се редуцира с около 60 %. |
373 000.00
|
0.00
|