С настоящия инвестиционен проект „Лалов и Вачев” EООД кандидатства за финансово подпомагане по процедура № BG06RDNP001-4.014 по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти” от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Проектът предвижда закупуване на нови производствени машини и оборудване за автоматизация на предприятието в гр. Враца, общ. Враца. Месопреработвателното предприятие е регистрирано под BG № 0604001, съгласно издадено удостоверение за регистрация №06-3359/01.07.2013г. от ОДБХ гр. Враца, за трайни варено-пушени салами, сурово-сушени продукти, варено-пушени продукти от нераздробено месо, шунки и шункови продукти и варени малотрайни колбаси. Инвестицията по проекта на кандидата „Лалов и Вачев" EООД включва закупуване и инсталиране на автоматизирано технологично оборудване - вакуум смесител - тумблер и автоматизирана система за пълнене на колбаси в алгинатни опаковки.
С реализацията на проекта „Лалов и Вачев” EООД ще увеличи капацитета си на 2840 т. готова продукция в годишен аспект от петте производствени групи – трайни варено-пушени салами, сурово-сушени продукти, варено-пушени продукти от нераздробено месо, шунки и шункови продукти и варени малотрайни колбаси. Планираната модернизация, освен увеличение на капацитета на предприятието, ще доведе до автоматизация на производството, като се оптимизират технологичните процеси чрез замяна на няколко машини с нови модерни с цифрово управление машини с по-голям производствен капацитет. В заключение, с реализацията на планираната инвестиция на „Лалов и Вачев“ ЕООД, ще се доведе до ръст на производството на месни продукти, като ефектът й ще се отрази пряко върху подобрение на дейността чрез увеличаване на капацитета на производство, подобрение на пазарните позиции на предприятието в национален и световен мащаб.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Технологична модернизация в "ЛАЛОВ И ВАЧЕВ" ЕООД: Кандидатът "Лалов и Вачев" ЕООД стартира своята дейност през 1994г., като до момента постоянно инвестира в модернизиране и разширения на месопреработвателното си предприятие в Хранително-вкусовата зона на гр. Враца. Дружеството има реализирани два проекта - по Програма САПАРД и по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 за модернизация на технологичното си оборудване, като инвестициите са предимно насочени към увеличаване на капацитета на производство и разширение на продуктовия асортимент под различни собствени марки месни продукти.
В изпълнение на дейността и проекта кандидатът планира да автоматизира част от производството си, като увеличи и капацитета, чрез инвестиция в иновативна система за пълнене на сурово-сушени продукти, трайно-варено пушени продукти и малотрайни продукти в алгинатна обвивка и вакуум смесител - тумблер в съществуващото си предприятие.
Чрез внедряване на новите машини и оборудване ще се намали себестойността на произвежданите продукти, която от своя страна ще доведе до оптимизация на труда и намаляване на ръчния труд и пълна автоматизация на операциите при пълненето на колбасите. Закупуването на вакуум смесителя и машината за пълнене на колбаси в алгинатни опаковки ще позволи производството на нови продукти в удобни за потребителя опаковки, автоматизирането на производствените процеси по пълнене, пресукване и окачване на колбасите, повишаване на производителността и увеличаване на капацитета на производство на месопреработвателното предприятие и не на последно място подобряване в значителна степен и хигиенния статус на готовата продукция. Автоматичната линия за пълнене на колбаси ще замести естествените и изкуствените опаковки с алгинатни такива, като ще има приложение в следните продуктови групи - трайни варено-пушени салами, сурово-сушени салами и варени малотрайни колбаси. Този метод на пълнене е значително по ефективен в икономически план, защото разходната норма при естествените опаковки с диаметър 16-18 мм е 4 м/кг. при цена от 0.225 лв./м., докато разходната норма на алгинатната опаковка е 35 г./кг. готов продукт при цена от 5 лв./кг. алгинат. Линията за пълнене на колбаси ще бъде оборудвана с вакуум пълначна машина за пълнене, порциониране и пресукване, модул за подаване на алгинат и модул за коекструзия за формоване и рязане и модул за окачване. Заедно с планираният за закупуване вакуум смесител - тумблер с универсално приложение за смесване и тумблиране на пълнежни маси за колбаси ще постигне увеличаване на капацитета на производство с цел увеличаване на дела на нови продукти в удобни за клиента потребителски опаковки.
Към момента капацитета на месопреработвателното предприятие е 2440 т. готова продукция годишно, като планираното увеличение на капацитета след реализацията на проекта е да достигне 2840 т. готова продукция на година. Стратегията на предприятието е да автоматизира процесите на пълнене на месните продукти в алгинатни опаковки, като се закупи автоматизирана линия в този тип опаковки, като се повиши ефективността на пълнене при малките диаметри колбаси и се понижат производствените и материалните разходи. Идентифицирайки възможностите за подобряване на производствения си процес, чрез внедряването на нови напълно автоматизирани машини, които могат да предоставят цифрови данни за производството на месни продукти, кандидатът "Лалов и Вачев" ЕООД планира да закупи новите автоматизирани машини. Същите попадат изцяло в Приложение №1 и по-точно в т. 2.2 "Цифровизация и модернизация на производствените машини и оборудване" чрез закупуване на автоматизирани системи и включително части от тях, използвани в отделните фази по преработката и маркетинга на селскостопански продукти. Същите ще подобряват допълнително процеса по преработка и маркетинга на селскостопанските продукти.
586 203.90
634 903.90
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN