Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 55 191 дървета
English

Програма: Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)

Район за планиране: Всички

Описание

Проектното предложение се фокусира върху подобряване на производствения капацитет на предприятие, специализирано в производство на пресни сладкарски изделия с производствена база в гр. Пловдив. В рамките на проекта се предвижда внедряване на следните активи във връзка с преминаване към високотехнологично производство и значително разширяване на производствения обем по отношение на съществуващите продукти:
1/ Линия за разточване на продукти от бутер тесто - 1 бр.
2/ Автоматична линия за опаковане на сладкарски продукти - 1 бр.
В резултат на внедряването им ще се повишат капацитетът за производство и качеството на продуктите и ще се засили експортният потенциал на дружеството. Дейностите по проекта включват закупуване, монтаж и пускане в експлоатация на посочените активи, с които ще се постигнат следните резултати:
1. Подобрени производствени процеси и повишено качеството на продуктите чрез преминаване към значително по-съвременни и ефективни технологии при разточване, разрязване, оформяне и пакетиране на сладкиши от бутер тесто
2. Увеличени обеми произведени продукти по отношение на съществуващия асортимент
3. Намалена себестойността на продуктите
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Дейност за подобряване на производствения капацитет (ще се реализира чрез внедряване на Линия за разточване на продукти от бутер тесто (1 бр.) и Автоматична линия за опаковане на сладкарски продукти (1 бр.): Дейността се състои във внедряване на активи за подобряване на производството в етапите разточване и пакетиране на основната група продукти-сладкиши от бутер тесто. 1) Линия за разточване Към момента производственият процес преминава през следните етапи: наслояване на тесто и маргарин, нагъване на слоеве, отпочиване на тестото, точене на ламинатор до дебелина 4,5 мм., нарязване от оператори ръчно с шаблон и нож на листове с размер 60 на 40 см. с генериране на много изрезки, нареждане на листовете с найлон между всеки лист тесто и замразяване в шоков фризер на температура -30 С за съхранение. На следващия ден листовете се вадят за размразяване за период 2-3 часа, като не е възможно постигане на равномерно размразяване на всеки лист, респективно постигне на еднаква по-нататъшна обработка и печене на продукта. Размразените листове се поставят ръчно на машина за рязане до необходимия размер за продукта и надупчване за предотвратяване на прекомерно издуване при печене. Използваната машина работи с гилотина без сензори за контрол и не може да постигне добра точност на отрязване и надупчване, което води до продукти с неподходящ размер. При по-малко размразени листове не се осъществява качествено надупчване, поради което при печене се получава прекомерно издуване и бракуване на продукта. След нарязване, продуктите се поставят ръчно в тави за ротационни пещи или на лентата на тунелна пещ. Поради твърде дългия работен процес, ползване на машини, които са в различни производствени сектори на цеха и функционалностите на ползваните активи, се налага замразяване и впоследствие размразяване на тестото сцел да се избегне свиване и деформиране на продукта. Това означава, че не е възможно в рамките на един ден да се приготви тесто и да се изпече краен продукт. Недостатъците на технологията водят до несъразмерност на продукта и брак, породени от неточност в рязането, ръчни операции, изрезки на ръка и неравномерност в печенето. Производителността към момента е макс. 16800 хил. продукта/ден, което реално е трудно да се постигне. Предвижда се внедряване на линия за разточване на продукти от бутер тесто със софтуерно управление и странично разточване на тестото против свиване, която да премахне замразяване на тестото, да ускори производството, да увеличи капацитета и да премахне ръчен труд. В линията се поставя тестото на дебел слой след наслояване на маргарина, като от нея директно излиза нарязан и надупчен продукт, който отива директно в тунелна пещ за изпичане, която се предвижда да е свързана с линията. Процесът се ускорява многократно, като тестото се приготвя и изпича в рамките на един ден и изцяло отпада необходимост замразяване. Времето за печене ще се намали от 30 до 25 мин., тъй като тестото ще се пече от по-висока температура. Ще се постигне максимално точно и равномерно нарязване и надупчване за равномерно изпичане и еднаквост на продукта, както и сензорно наблюдение на параметри на тестото и автоматична промяна на скоростта на точене при необходимост. Производителността ще нарасне двойно. 2) Автоматична линия за опаковане Към момента пакетирането има следните стъпки: оператор поставя продукта върху лентата на пакетиращата машина, който преминава през дезинфекция и се пакетира. Наличните капацитети са недостатъчни и е необходимо добавяне на мощности, тъй като е крайно неефективно да се прекъсва производствения процес, поради струпване на продукция при пакетажа. Наред с това се предвижда внедряване на по-ефективна машина за пакетиране, която да поставя картон под всеки продукт преди фолиране, което е важно за запазване цялостта на продукта и по-качественоопаковане. В момента при пакетиране продуктът започва да се рони, което пречи на ефективната дезинфекция и опаковане и не позволява повишаване на скоростта на пакетиране над 80 опаковки/мин. Предвижда се линия с автоматично поставяне на подложка на дъното под всеки продукт за качествено залепване на опаковката и постигане на по-висока скорост - до 120 опаковки/ мин. 538 000.00 537 720.45

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.