ПОДБОР И НАЕМАНЕ НА ПЕРСОНАЛ: Целта на настоящата дейност е да осигурим заетост на неактивни и безработни лица на възраст от 30 до 54г. и над 54г., които имат мотивация да се реализират на пазара на труда в сферата на обслужването. Осигуреният достъп до заетост ще им помогне за трайно включване на пазара на труда от една страна и възможност за бъдещо развитие в тази сфера от друга страна. Фирмата е създадена през юни 2015 и стартира дейността си с наемане на заведение и откриване на „ФЕРИ КАФЕ“ в центъра на гр. Якоруда, в което се предлагат алкохолни и безалкохолни напитки, сандвичи, ядки и др. Заведението разполага общо с 280 места за клиенти, от които 140 места са на закрито и се ползват целогодишно, а през летните месеци ползваме още 140 места на открито. Към момента сме наели 3 души персонал - 2 сервитьора и 1 барман. Като всяко начало и ние сме изправени пред предизвикателството да успеем да се задържим на пазара и да се справим с конкуренцията. Един от начините е като разнообразим асортимента и включим в менюто предлагане на кулинарни специалитети. Това налага разкриване на нови работни места за работа на бара, за работа в кухнята и за охрана през неработните часове на заведението. Предстои да назначим 6 младежи до 29 години за бармани и сервитьори по проект „Младежка заетост“ по ОПРЧР 2014-2020 чрез Дирекция „Бюро по труда“ – Разлог. С реализиране на настоящата дейност ще бъдат назначи общо 8 лица на следните длъжности: Главен готвач-2 души, Готвач-2 души , Работник кухня-2 души, Пазач-2 души. Назначените лица ще отговарят на допустимата целева група и ще им бъде осигурена 12 месеца субсидирана заетост по проекта. След назначаването на персонала ще удължим работното време на заведението от 6:00 до 23:00 и назначения персонал ще работи на две смени. Пазачите ще полагат само нощен труд на смени от 23:00 до 6:00, тъй като с реализиране на проекта предвиждаме увеличаване на асортимента и увеличаване на стоката и дълготрайните материалните активи, което налага осигуряване на охрана през нощта. Работодателят ще назначи 2 безработни лица вместо наемане на охранителна фирма, с което ще разкрие още две работни места.
Етапите за изпълнение на дейността включват определяне на изискванията за заемане на длъжностите, подготовка на документите за подбор, обявяване на свободните работни места сред обществеността, организиране и провеждане на самия подбор, назначаване на персонала и осигуряване на 12 месеца субсидирана заетост. Подборът на персонала ще бъде в съответствие с нормативните изисквания. При провеждането му ще бъдат приложени мерки за спазване на принципите за недопускане на дискриминация под каквато и да е форма, гарантиращи равно третиране и равни възможности за всички кандидати, отговарящи на целевата група на проекта. Чрез подбора ще успеем да изберем най-подходящите кандидати, мотивирани да се реализират в тази сфера, желаещи да придобиват нови знания и умения и готови да се включат и интегрират трайно на пазара на труда. От своя страна работодателят ще осигури необходимите условия за нормално протичане на работния процес за новонаетия персонал. Освен това работодателят предвижда да сключи договор със Служба по трудова медицина, която да го консултира и подпомага за прилагане на превантивните подходи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за създадените работни места. Това ще допринесе за повишаване на производителността, качеството на продукцията, мотивацията за работа и удовлетвореността от труда на персонала. От друга страна това ще доведе до снижаване на разходите в резултат на отсъствия от работа поради заболяване и нетрудоспособност, за медицинско обслужване и социално осигуряване, за обезщетения и компенсации. Целта ни за осигуряване на трудова медицина на новонаетия по проекта персонал е да работят в една здравословната, безопасна и удовлетворяваща работна среда едни здрави, активни и производителни работници, способни и мотивирани за извършване на ежедневната си работа.
|
58 033.52
|
59 056.29
|
ОБУЧЕНИЕ НА НАЕТИЯ ПО ПРОЕКТА ПЕРСОНАЛ: Целта на настоящата дейност е да осигурим възможност на новонаетите по проекта лица да придобият необходимата професионална квалификация за заемане на длъжността, ако към момента на кандидатстване не притежават такава професионална квалификация. По този начин работодателят ще може да преодолее проблемите, пред които е изправен, по отношение набиране на квалифициран персонал, тъй като има недостиг на пазара на труда и е един от основните фактори за високата безработица в града.
От ключово значение за развитието на всеки един бизнес е умението на работодателя да управлява човешките ресурси в предприятието, което включва дейности по удовлетворяване на нуждите от придобиване на нова или повишаване на придобита квалификация, осигуряване на безопасна и здравословна среда за работа и умения за мотивация на персонала да работи и се развива във фирмата. В отговор на нуждите на безработните и неактивни лица, които ще бъдат наети по проекта, е залагането на професионално обучение за придобиване на квалификация от лицата, които нямат такава към момента на кандидатстване и това да не е причина за неодобрение на кандидатурата им. В община Якоруда нивото на безработица е над 50% и това е едно от най-високите нива на безработица сред общините в област Благоевград. Проблемът на работодателите при наемане на персонал е свързан с факта, че пазара на труда има недостиг на кадри във всички сектори от икономическия живот. Това важи с пълна сила и за сферата на общественото хранене, където представителите на целевата група нямат необходимата професионална квалификация и на практика не са подготвени да навлязат веднага на пазара на труда. С реализиране на настоящата дейност работодателят ще обучи наетия персонал съгласно нормативните изисквания за заемане на длъжностите и в отговор на своите нужди от квалифициран и професионално подготвен персонал. Дейността ще стартира един месец преди наемането на персонала, в който месец ще бъде избрана външна фирма, която да проведе предвидените обучения. Изборът на фирма-изпълнител ще продължи 1 месец, Обученията ще стартират след наемането на персонала и ще продължат според хорариума на всяко обучение, като продължителността на дейността е до края на субсидираната заетост. По този начин работодателят ще може да прояви гъвкавост при възникнали трудности с новонаетия персонал при организиране на присъствието им на обучението във времето, при евентуално отпадане на работник, заменянето му с друг и включването му в обучение. Предвидените обучения са необходими за заемане на новите работни места и ще бъдат проведени от ЦПО. Обучението е предназначено за 6 работници за работа в кухнята на длъжностите "Главен готвач", "Готвач" и "Работник кухня", които към момента на заемане на съответната длъжност не притежават необходимата професионална квалификация. Етапите на изпълнение на тази дейност са следните:
1. Избор на външен изпълнител за предоставяне на обученията
2. Определяне на график и място за провеждане на теорията и практиката на обучението - в база на ЦПО и/или база на работодателя.
3. Разпределяне на наетите лица в две групи, като планираме първа група да започне обучението непосредствено след назначаването им, а втората група да започне обучението след като първа група са преминали теоретичния модул от обучението си и евентуалното провеждане на практиката на работното място на персонала, т.е. в базата на работодателя. При планиране на обучението, продължителността му на ден не може да бъда по-малко от 4 учебни часа.
4. Командироване на персонала до съответната учебна база на избраното ЦПО от друго населено място, тъй като на територията на гр. Якоруда няма регистрирано ЦПО.
Начинът на изпълнението на етап 3 и 4 са примерно определени, с цел бюджетиране на дейността. Самото разпределение на персонала за обучение по групи и командироването му ще зависи от изготвяне на графика и мястото на провеждане на отделните модули от обучението след сключване на договор с изпълнителя. |
17 730.00
|
17 520.00
|
ЗАКУПУВАНЕ НА ОБОРУДВАНЕ, ОБЗАВЕЖДАНЕ И СТОПАНСКИ ИНВЕНТАР, СВЪРЗАНИ СЪС СЪЗДАВАНЕТО НА 6 НОВИ РАБОТНИ МЕСТА: Целта на настоящата дейност е насочена към осигуряване на необходимата работна среда в предприятието за практическа професионална реализация на наетия персонал. За целта ще бъде подсигурена материално-техническата база чрез закупуване на хладилни съоръжения, машини, апарати, кухненски инвентар, електрически и други прибори и посуда, необходими за извършване на основните трудовите дейности на назначения персонал и допринасяща за нормално протичане на работния процес в предприятието. Предвиденото оборудване ще осигури спазването на санитарно-хигиенните изисквания за приемане, съхранение, обработка и предлагане на хранителните изделия и поддържане на здравословни и безопасни условия на труд.
Към момента заведението предлага топли и студени безалкохолни и алкохолни напитки и наличния инвентар е само за обслужване на бара. За привличане на повече клиенти работодателят планира да разшири асортимента и да включи в менюто топли, студени и сладкарски ястия, аламинути и специалитети, за които от една страна е необходим квалифициран персонал, а от друга страна са нужни кухненски пособия и инвентар за полагането на труда. Предвиденото оборудване ще се ползва от наетите по проекта 6 лица на длъжностите „Главен готвач“, „Готвач“ и „Работник кухня“, на които в задълженията им влиза изпълнение на следните операции: Готвачите отговарят за правилното съхранение на хранителните продукти и приготвянето на различни кулинарни изделия, подготовка на полуфабрикати, предварителна обработка на приетите продукти и предлагане на вече готови кулинарни изделия. Работниците в кухнята са отговорни за приемане, съхранение, подреждане и почистване на помещенията, в които работят. Подпомагат готвачите във всички етапи от приемането на хранителните продукти до предлагането на крайните клиенти, както и ежедневни рутинни задачи за осигуряване на санитарно-хигиенните изисквания, гарантиращи качеството на предлаганите храни. За тези операции е необходимо да бъдат осигурени хладилници, фризери, работни плотове и стелажи, които осигуряват възможност за конкретни операции по време на работния процес като заготовки, обработване и съхранение на хранителната продукция в суров, обработен и готов вид. За приготвяне на различни готови ястия като салати, аламинути, специалитети и други, включени в менюто на заведението, са необходими уреди за тяхното приготвяне като печки, фурни, скари, фритюрник, тигани, тави, тенджери, кухненски ножове, електрически и други принадлежности като пасатори, миксери, теглилки, рендета, бъркалки, шпатули, лъжици, черпаци и друга посуда, необходими за приготвяне на студена и топла кухня, и за целия процес до създаване на краен продукт, предложен на клиента. За поддържане на нормална и здравословна работна среда сме предвидили абсорбатор с три клетки за образуваните изпарения в помещението при термична обработка и подготовка на храните, който да бъде поставен над закупената скара, печка и фритюрник с две гнезда. За спазване на изискванията за лична и производствена хигиена на работното място предвиждаме закупуването на работно облекло и лични предпазни средства за 6 лица, назначени за работа в кухнята. Съгласно нормативните изисквания работниците, заети в приготвянето на готовата кулинарна продукция, по време на работа носят специално работно облекло, обувки и средства за прибиране на косите. Осигуреното по проекта облекло ще се ползва единствено по време на работа. Всеки комплект ще включва туника или сако, панталон, престилка, обувки/работни чехли, шапка, кърпа и щамповане или бродерия на фирмено лого и необходимите текстове и надписи за визуализация, съгласно изискванията на Единния наръчник на бенефициента за прилагане правилата за информация и комуникация 2014-2020 г. За всяко лице ще се закупят по два комплекта, за да могат да се поддържа облеклото чисто и в съответствие с хигиенните изисквания. |
38 700.00
|
38 219.88
|
ОРГАНИЗАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТА: Основната цел на настоящата дейност е да се обезпечи качественото, прозрачно, комплексно, безпроблемно и ефективно изпълнение на проекта. Дейността стартира непосредствено след сключване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта и подписване на договор с ръководителя на проекта. След това ще бъде избран външен изпълнител по реда на ПМС 118/20.05.2014, който ще обезпечи цялостното администриране на проекта. Ще бъде създадено административно звено за управление на проекта, гарантиращо добро, прозрачно, ефективно и ефикасно управление на проекта. Административното звено ще се състои от ръководителя на проекта и избран външен изпълнител за експертно техническо, административно и счетоводно обезпечаване на изпълнението и отчитането на проекта. Ръководителят на проекта ще е отговорен за цялостната организация, планиране и контрол по изпълнение на дейностите в тяхната пълнота и съгласно изискванията на ОП РЧР 2014-2020, българското законодателство, изискванията на процедура „Ново работно място 2015“, Ръководството за бенефициенти и Единния наръчник на бенефициента за прилагане правилата за информация и комуникация 2014-2020 г. Избраният външен изпълнител ще е отговорен за осигуряване на техническото, административно и финансово отчитане на проекта, съгласно изискванията на схемата.
Първите задължения на Ръководителя на проекта ще бъдат да подготви искането за авансово плащане и да обезпечи избора на външен изпълнител. Подготовката на необходимите документи за избора на външен изпълнител, организиране на избора и сключването на договор с избрания изпълнител трябва да приключи до края на първи месец. От втори месец планираме да започне да функционира административното звено. То ще стартира своята работа с провеждане на първа координационна среща между управителя на фирмата, ръководителя на проекта и представител на избрания изпълнител, на която ще бъдат разгледани в детайли основните цели, заложени в проекта, индикаторите за изпълнение и резултат, графикът на дейностите и ще бъдат разпределени задачите между екипа, правата, задълженията и отговорности между членовете на административното звено. Всеки месец ще се провежда по една координационна среща с цел вътрешен мониторинг и оценка на напредъка по проекта, обсъждане и решаване на възникнали проблеми по време на изпълнението му. На координационните срещи присъства и управителят на фирмата.
За изпълнените дейности по организация, администриране и управление на проекта Ръководителят на проекта и външният изпълнител се отчитат на управителя на фирмата - бенефициент по настоящия проект, на месечна база и в съответствие с дадените указания, касаещи изпълнението на проекта в Ръководството за бенефициенти.
Продължителността на договорите с ръководителя на проекта и външния изпълнител ще са сключени за срок, идентичен със срока на договора за БПФ по проекта с ангажимент за подготовка на окончателен технически доклад и финансов отчет след приключване на дейностите по проекта. |
12 990.00
|
12 977.64
|
СИГУРЯВАНЕ НА ИНФОРМИРАНОСТ И ПУБЛИЧНОСТ НА ПРОЕКТА: Целта на настоящата дейност е информиране на обхванатите по проекта лица, обществеността и потенциалните бенефициенти за полученото безвъзмездно финансиране по ОПРЧР 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. Дейността стартира от първия месец след подписване на ДБФП и продължава през целия период на изпълнение на проекта. Дейността ще стартира с проучване на пазара за изпълнители, предоставящи услуги за осигуряване на визуализация и публичност по проекта, финансирани от СКФ и ЕСИФ. Предвидените мерки и дейности за визуализация и публичност по проекта ще се изпълняват периодично по време на изпълнение на целия проекти и ще включват разпространение на създадените по проекта информационни материали – брошури, химикали, подложки за чаши/чинии при сервиране, салфетки, ново меню, ключодържатели и други, с което ще популяризираме проекта, неговите цели и дейности. При стартиране и приключване на проекта ще бъде публикувана информация за проекта в печатна или електронна медия. В различните етапи от изпълнение на дейностите по проекта ще бъдат използвани различни информационни канали за популяризиране на проекта като електронни медии, социални мрежи и др. Информационни кампании ще се организират при стартиране на проекта, при обявяване на свободни работни места, при представяне на новия асортимент от храни и специалитети, включени в менюто и друга информация, отнасяща се до проекта и постигнатите резултати от реализиране на дейностите. Закупеното оборудване и обзавеждане ще бъде визуализирано по подходящ начин и в съответствие с изискванията за визуализация с поставяне на ззалепващи стикери.На вси чки печатни информационни материали ще съдържат емблемата на ЕС и упоменаването „Европейски съюз“, наименование на съфинансиращия фонд, общото лого за програмен период 2014-2020, наименованието на ОП, наименованието на проекта и адреса на Единния информационен портал www.eufunds.bg. Тази информация ще бъде представяна по подходящ начин и при изпълнение на всички останали мерки за информиране, публичност и визуализация на проекта.
|
2 520.00
|
2 407.20
|