Строително монтажни работи по изграждане на Цех за преработване на риба и хайвер: Предвиденият Цех за преработка на риба и хайвер ще бъде изграден на мястото на съществуващи склад и навес, намиращи се в имота на Агамемнон 1 ЕООД, на юг от съществуваща двуетажна административна сграда. За целта е разработен инвестиционен проект за „Смяна на предназначението на съществуващи склад и навес в Цех за чистене на риба и добив на хайвер“, приложен с влязло в сила Разрешение за строеж към проектната документация.
Цехът ще бъде ситуиран на мястото и с размерите на съществуващите Склад и навес. Сградата е едноетажна и в план има следните размери: застроена площ – 81,80 кв.м; застроен обем – 286,30 куб.м. Височината на кота стреха е +3,19, а на кота било - +3,60. На кота +0,00 в технологична обвързаност са разположени следните помещения: коридор, гардеробно и стая за почивка, санитарен възел за персонала, склад стерилизирани бурканчета с капачка, миячно каси и помещение за чистене на риба и обработка на хайвер. Сградата е предвидена да се изпълни с метална конструкция – метални колони, греди, столици, вертикални и покривни противоветрови връзки и хоризонтални водачи. Външните и вътрешните стени са предвидени да се изпълнят от сандвич панели с пенополиуретан, като дебелината на външните е 10 см, а на вътрешните 8 см. Изпълнението на под, стени и таван на отделните помещения са съобразени с изискванията на технологичния процес, санитарно-хигиенните изисквания и характера на инвестицията. Дограмата е смесена - от AL профили /врати/ и PVC профили /прозорци/, остъклена със стъклопакет. Покривът е предвиден да се изпълни от покривни панели с топлоизолация от пенополиуретан с дебелина 10 см. Под и над топлоизолацията под ст.бетоновата настилка е предвидена хидроизолация от PVC фолио. За санитарния възел, склад каси и миячно каси е проектирана и принудителна вентилация. Предвидена е наклонена рампа пред входа в цеха, а тротоара е с понижен бордюр, съгласно чл.35 ( ал.1 ) от Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. Спазено е изискването входната врата на достъпния вход на сградате да е със светла широчина най-малко 100 cm и светла височина най-малко 210 cm.
Цехът ще преработва по 1 тон риба (дъгова пъстърва и есетра) на ден (240 тона за година), както и хайвер от есетра – 50 кг за година. В цеха ще се преработва риба само от рибарника. Рибата се измива, изкормва се от специализирана машина с вакуум, след което се поставя в плътни каси с лед и се съхранява в среднотемпературна хладилна камера. При корменето на есетрите се отстранява хайвера, който се промива, осолява се и се поставя в стерилизирани стъклени бурканчета с капачка. Бурканчетата се съхраняват в среднотемпературен хладилник до експедиция. Дневната продукция ще се експедира същия ден /или най късно на другия ден/.
Извършеното обследване за енергийна ефективност показва наличето на потенциал за подобряване на енергийните характеристики на сградата. За целта освен част „Енергийна ефективност“ е възложено изготвянето на Обследване за ен.ефективност, което доказва реализирането на икономия в размер на 77,17% в резултат от предвидените инвестиции. |
187 038.32
|
0.00
|
Доставка на оборудване и обзавеждане за работата на Цех за преработка на риба и хайвер: В рамките на проекта се предвижда изграждане на Цех за преработка на риба и хайвер и неговото оборудване с оглед пълноценното му функциониране. Предвижда се закупуване на следните активи:
- Оборудване: Стерилизатор за ножове; Машина за кормене на риба и тоалет; Машина за топло залепяне на пликове; Ледогенератор за сух люспест лед; Контейнер за лед; Електронна везна до 600 кг; Хладилна камера (сглобяема) – 14 куб.м – температурен диапазон -7гр./+2гр; Електронна везна до 3 кг; Хладилен шкаф среднотемпературен; Хладилна камера (сглобяема) – 14 куб.м. – ниско температурна; Инсектицидна лампа; Контейнер за събиране на отпадъци – 2 броя.
- Обзавеждане: Стелажи- 6 броя, предназначени за „Склад за стерилизирани бурканчета“; Шкаф за препарати; Работен плот с 2 мивки, Работен плот с 1 мивка, Работен плот без мивка.
Оборудването е зададено като необходимо в приложения към проекта Технологичен проект, заверен от БАБХ и Количествена сметка към него. Описанието на оборудването и неговата цена са заложени в бюджета от приложена индикативна оферта за доставка на целевото оборудване.
ТЕХНОЛОГИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОИЗВОДСТВОТО СЪС ЗАЛОЖЕНОТО ОБОРУДВАНЕ:
- Кормене на риба: В цеха ще се чисти риба само от собствения рибарник. На приетата риба за почистване ще се слага партиден номер и ще се приема в цеха за кормене. Рибата ще постъпва от рибарника в плътни каси и ще се измива на двукоритна мивка. Следва изкормване с вакуум на специализирана машина и тоалет /измиване след изкормването/. Почистената риба ще се поставя в плътни пластмасови или стиропорни каси, ще се покрива с люспест лед, който ще се произвежда от ледогенератора и ще се отправя за съхранение до експедиция в сглобяема хладилна камера. До експедиция касите с почистена риба ще се съхраняват в сглобяема хладилна камера при темпрература ± 0.00 до +40С. За стерилизиране на измитите ножове е предвиден стерилизатор за ножове.
- Добив и преработка на хайвер: При корменето на есетрите, хайверът им ще събира и поставя в специален съд. За преработка на хайвера е предвидено специално място, оборудвано с работна маса с мивка и хладилник за съхраняване на готовите бурканчета с хайвер. След приключване на почистването и подготовка на есетрата за експедиция, събрания в специален съд хайвер ще се промива внимателно на течаща вода на работна маса с мивка и ще се осолява минимално количество сол по рецепта. Осоления хайвер ще се пълни ръчно в стерилизирани бурканчета от 50 грама. Оразмеряването ще се извършва на електронна везна. След подсушаване на напълнените бурканчета, ще им се поставя ръчно етикет. Пакетирането им ще става чрез термосвиваемо фолио в групова опаковка по 6 или 10 броя. На ден ще се добива до 2 кг хайвер или ще се пълнят до 40 броя бурканчета по 50 грама всяко или до 4 стека по 10 бурканчета. Хайверът ще се съхранява в среднотемпературен хладилник при темпрература ± 0.00 до +40С.
- Експедиция и съхранение: Експедицията ще се извършва същия или на другия ден след почистването на рибата. За съхранение на стерилизираните бурканчета, солта, фолио и етикети е предвиден склад, обзаведен с две стелажа с четири рафта всеки. Миещи и дезинфекциращи препарати и средства ще се съхраняват в заключващ се шкаф в миячното помещение.
Технологията на производство на практика е безотпадна що се касае до суровината, която „влиза“ в производството, а именно риба от рибарниците на фирмата. Всички вторични продукти ще се преработват, както следва: хайвера ще се преработва, както е описано горе, а остатъците от корменето на рибата ще се пакетират и ще се съхраняват в специален фризер. Тези вторични продукти (СЖП – 3та категория) ще се продават на производители на храна за животни. Отпадъците като фолио, етикети и т.н. ще се изнасят до площадката, където е предвидено място за съхранението им до извозването им от специализирана фирма. Хартия, фолиа, счупени буркани и деформирани капачки ще се съхраняват разделно в контейнери на обособено място на площадката. |
147 696.55
|
0.00
|
Въвеждане в Агамемнон 1 ЕООД на Система за управление на околната среда, съгласно стандарт БДС EN ISO 14001:2008: Основен акцент на стандарта е идентифицирането и оценката на аспектите по отношение на околната среда, като по този начин Агамемнон 1 ЕООД ще се стреми да намали негативните въздействия от дейността си върху околната среда. Въвеждането на Системата за управление на околната среда /СУОС/, съгласно стандарта ISO 14001 има за цел да демонстрира загрижеността на фирмата за намаляване на замърсяването чрез контрол на въздействията, които оказва върху околната среда със своите дейности и продукти.
Фокусът на стандарта е във възможността чрез поддържането и постоянното подобрение на система за управление на околната среда, Агамемнон 1 ЕООД да идентифицира, следи и управлява екологичните си аспекти като по този начин свежда риска за околната среда до допустими нива.
Ползите от сертификацията:
- По-добър търговски имидж, по-високо доверие от инвеститорите и стабилно присъствие на българския, европейския и световния пазар.
- Демонстрирана отговорност за опазване на околната среда чиста и за бъдещите поколения.
- Отговорност, дисциплина и проследимост на дейността на база ежегодните надзорни одити.
- Все по-често необходимо условие за участие в търгове, конкурси и поръчки.
Ползите от работещата система:
- Подобрен контрол върху разхода на суровини и енергия, управление на отпадъците
- Изпълнение на законовите и други изисквания, отнасящи се до аспектите на околната среда
- Минимизиране на риска при екологични инциденти
- Единни правила за работа, които са документирани, обявени и разбрани в цялата организация
- Ефективен механизъм за самопроверка и усъвършенстване – вътрешните одити
- Непрекъснатото развитие на системата за управление на околната среда води до постигане на подобрения в цялостната резултатност от дейността на фирмата. |
3 200.00
|
0.00
|
Въвеждане на Система за управление на здравето и безопасността, съгласно стандарт BS OHSAS 18001:2007: BS OHSAS 18001:2007 e международно признат стандарт, който е разработен с цел да се извършва сертификация от трета независима страна на системи за управление на здравословните и безопасни условия на труд. Стандартът е изключително приложим за Агамемнон 1 ЕООД тъй като дружеството планира да предприеме действия за намаляване на рисковете, свързани със здравето и безопасността на работното място за персонал, доставчици, клиентите и други имащи достъп до обектите му.
Ползите от сертификацията:
- Гаранция пред партньори и обществото за поет ангажимент по отношение на грижа за и защита на здравето и безопасността на хората, извършващи дейности под контрол на Агамемнон 1 ЕОД. Заедно със сертификацията по ISO 14001, все по-често изискването за наличие на внедрена система за управление на здравето и безопасността присъства като условие за реализиране на продукцията на местни производители в големите търговски хранителни магазини и вериги.
- Изграждане и поддържане на безопасна и здравословна работна среда чрез предоставяне на инструмент за непрекъснато идентифициране на опасностите и управление на рисковете, намаляване на възможността за инциденти, помощ при спазване на законовите и други изисквания, както и подобряване на резултатността по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, чрез извършване на непрекъснат мониторинг, вътрешни одити и прегледи от ръководството. |
2 800.00
|
0.00
|