Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 498 дървета
English

Програма: Храни

Район за планиране: Всички

Описание

„Кармела 2000” ООД е специализирана в производство на сухари, бисквити и сухи сладкарски изделия. Фирмата ни произвежда богат асортимент от шоколадови и захарни изделия, обособени в 3 основни категории: вафлени, бисквитени и кексови изделия, които пласираме на вътрешния и външен пазари.  Дружеството притежава запазени марки за всички свои продукти, регистрирани в патентното ведомство на Р.България и в Световната организация за интелектуална собственост в Женева. През последните години непрекъснато разширяваме пазарния си дял и затвърждаваме позициите си на българския и световния пазар. 
За да осъществим своите стратегически планове за развитие, насочени към разширяване на пазарните позиции на вътрешен и външен пазари, планираме изпълнението на настоящия проект, включващ дейности: за подобряване на производствените процеси, за добавяне на нови характеристики или подобряване на съществуващите продукти и услуги, за  разнообразяване на асортимента от продукти и услуги на предприятието, за  внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес. 

Всички дейности ще бъдат изпълнени чрез закупуване и пускане в експлоатация на  избраното необходимо оборудване. За избор на изпълнител ще проведем процедура за избор в съответствие с нормативните изисквания – по правилата на ПМС 118/ 20.05.2014. Заедно с това ще изпълним задължителни дейности по информиране и публичност.

Проектът е насочен към повишаване на производствения капацитет на „Кармела 2000” ООД и засилване на експортния потенциал на предприятието.

Като резултат от неговото изпълнение очакваме за 3-годишния период след приключване на проекта следните ефекти по отношение повишаване на конкурентоспособността и рентабилността на компанията:  
-	Нарастване на производителността на компанията с 16,6856 %;
-	Увеличаване на приходите от износ 25,3124 % и
-	Повишаване на ефективността с 17,8469 %.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Дейност за подобряване на производствените процеси (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 15 бр., описани по-долу): Производствените процеси на предприятието ще бъдат подобрени чрез закупуване на следните активи със съответното функционално предназначение: • Система за вафлено тесто – 1 бр.: Основната роля на тази система е да захранва вафлените пекачи с тесто, отговарящо на необходимите показатели – с влажност 65%, температура на тестото 15-18°С и с необходимата рядка консистенция. • Автоматична фурна за печене на вафлени кори - 2 бр.: Произвеждат вафлени кори с определена дебелина и тегло в зависимост от зададените параметри. • Автоматична режеща машина -1 бр., Реже вафлената платка с форма и размер според произвеждания продукт. • Автоматична пакетираща машина - 1 бр. Опакова готовия продукт в единична или групова опаковка в зависимост от спецификата на продукта. • Хладилен тунел -1 бр., Охлажда готовия продукт след като е преминал през тунк машината. Спомага за по-бързото втвърдяване на кувертюра. • Тунк машина – 1 бр.: Полива продукта с кувертюр. • Хладилен тунел за платки – 1 бр., Охлажда вафлените платки преди да бъдат нарязани. • Производствен комплект, включващ мазачка, стикер, калибровка, кантар -1 бр.: Работи като едно цяло в определена последователност – мазачката полага крем върху вафлената кора; стикерът оформя платката като поставя една върху друга необходимия брой вафлени кори вече намазани с крем; калибровката притиска платката с цел достигане определена дебелина; всяка платка преминава през кантара, за да се провери дали е с необходимия грамаж преди охлаждането и нарязването. • Резачка механична – 1 бр.: Реже вече охладените платки с определена форма и размер, след което те преминават през каналите на разпределителната маса. • Охлаждащ конвейр тип „ветрило“ – 1 бр.: Служи за охлаждане на вафлените кори след като бъдат изпечени и преди да бъдат намазани с крем. Автоматична картонираща машина - 2 бр.: Основната функционална характеристика на тези машини е, че пакетирането е изцяло автоматизирано. Машината сама подава кутията, вкарва продукта в нея и запечатва като оформя т.нар. система за отваряне тип „цип“. • Метал детектор за групови опаковки /боксове, кутии/- 1 бр.: Засича в групова опаковка дали има наличие на попаднали метални частици във вече готовия и опакован продукт. • Метал детектор за единичен продукт - 1 бр. Засича в единичен продукт дали има наличие на попаднали метални частици и съответно ако има, продуктът да бъде отстранен. Производствената линия за вафли (конфигурирана от гореизброените ДМА) представлява цялостно ново решение за производството и пакетирането на вафлени изделия. С новите активи ще разширим производствения капацитет на вафлените изделия, които формират повече от 60 % от производствените ни обеми, с 2,1 тона на 8 часа, което представлява 1/3 от досегашния ни капацитет. Също така ще повишим безопасността на продуктите с поставянето на предвидените за закупуване по проекта метал детектори. Подобряването на производствените процеси ще се прояви в повишаване на производствения капацитет, оптимизиране и намаляване на производствените разходи, намаляване на себестойността на продукцията, намаляване на разходите за суровини и труд. Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 1 657 208.00 1 559 516.49
Дейност за добавяне на нови характеристики или подобряване на съществуващите продукти и услуги (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 3 бр., описани по-долу): В рамките на дейността ще бъде добавена следната нова характеристика на съществуващи продукти – вафлени изделия:  - Нов тип опаковка на вафлените изделия: с пускането в експлоатация на Автоматичните картониращи машини ще подобрим и ще направим по-модерни част от опаковките. Опаковките ще са с така наречената система тип "цип" за отваряне на кутиите. При залепване на кутиите машината оформя "цип", който позволява лесното отваряне на продукта и създава удобство за съхранение след първоначално отваряне. Добяването на новата характерстика на същестуващите продукти ще стане възможно благодарение на закупуването и въвеждане в експлоатация на: Автоматична пакетираща машина - 1 бр. Автоматична картонираща машина - 2 бр. Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 0.00 0.00
Дейност за разнообразяване на асортимента от продукти и услуги на предприятията (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 15 бр., описани по-долу): В рамките на дейността ще бъде разнообразен асортиментът на предлаганите продукти в предприятието като към съществуващите продукти от категория : „вафлени изделия“ ще бъдат добавени 3 нови по грамаж разфасовки на вафлени изделия с бял кувертюр, съответно: 45 г, 55 г, 60 г. Така ще бъде осъществен основен маркетингов „трик“ – продажба на същото изделие в нов формат и опаковка, който води до засилване на интереса на потребителите към изделията на компанията, респективно – до по-висок общ обем поръчки и продажби, оттам – до ръст на приходите от продажби. Разнообразяването на асортимента ще бъде постигнато чрез закупуване на следните активи – Система за вафлено тесто – 1 бр., Автоматична фурна за печене на вафлени кори - 2 бр., Автоматична режеща машина -1 бр., Автоматична пакетираща машина - 1 бр., Хладилен тунел -1 бр., Тунк машина – 1 бр., Хладилен тунел за платки – 1 бр., Производствен комплект, включващ мазачка, стикер, калибровка, кантар -1 бр., Резачка механична – 1 бр., Охлаждащ конвейр тип „ветрило“ – 1 бр., Автоматична картонираща машина - 2 бр., Метал детектор за групови опаковки /боксове, кутии/- 1 бр. и Метал детектор за единичен продукт - 1 бр. Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 0.00 0.00
Дейност за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес (ще бъде изпълнена чрез закупуване и въвеждане в експлоатация на ДМА – 15 бр., описани по-долу) : В рамките на дейността ще бъдат внедрени нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес. Всички предвидени за закупуване активи ще доведат до ефект на ресурсна ефективност и ефикасност: Система за вафлено тесто – 1 бр., Автоматична фурна за печене на вафлени кори - 2 бр., Автоматична режеща машина -1 бр., Автоматична пакетираща машина - 1 бр., Хладилен тунел -1 бр., Тунк машина – 1 бр., Хладилен тунел за платки – 1 бр., Производствен комплект, включващ мазачка, стикер, калибровка, кантар -1 бр., Резачка механична – 1 бр., Охлаждащ конвейр тип „ветрило“ – 1 бр., Автоматична картонираща машина - 2 бр., Метал детектор за групови опаковки /боксове, кутии/- 1 бр. и Метал детектор за единичен продукт - 1 бр. С внедряване на новите технологии по проекта постигаме следните ефекти на ресурсна ефективност и ефикасност: - Намаляване на количеството използвано брашно, в резултат на новата технология при изпичане на корите: Ползваното количество брашно ще намалее с 10% за брой произведена вафлена кора. Това се дължи на новата система за разливане на вафленото тесто върху пресата. С нея се намалява производственият брак и съответно ползваното количество брашно. В момента от 56-60 г брашно се произвежда кора с тегло 40 г, със закупените по проекта Автоматични фурни за печене на вафлени кори ще са необходими 50-55 г брашно за производство на кора от 40 г. За прогнозираните производствени обеми на вафли след изпълнение на проекта, това прави спестяване от над 38 377 кг брашно годишно. - Намаляване на количеството природен газ, ползвано в производството на вафлени изделия: С внедряването на оборудването от ново поколение, предмет на закупуване по проекта, ще се намали потреблението на природен газ с 10-12% отнесено към единица произведена продукция, което ще доведе и до намаляване на вредните емисии във въздуха; ще се увеличи рентабилността на компанията, което ще е резултат от пълната автоматизация на производствения процес и ресурсоефективното ползване на производствени суровини. - Автоматизира се изцяло процесът по опаковане и по този начин избягваме човешкия фактор (спестяваме ресурс разходи за труд), същевременно се намалява вероятността от допускане на грешка от работника (спестяваме ресурс време за корекция на грешки). - Ускорява се процесът по производство на вафлени изделия с бюл кувертюр – отпада необходимостта за източването на кафяв кувертюр от системата за тункване от наличното ни производствено оборудване, което е времеемко и трудоемко, и също така блокира работата на една от линиите за един ден; - Намалява се количеството фира (производствен брак), което идва от загубата на кувертюр при ползването на наличното ни оборудване и настройването му за работа с бял кувертюр; - Ускорява се процесът по опаковане на продукцията, водещо до намаляване себестойността на единица продукция, чрез намаление разхода за труд; Стъпки за реализация на дейността: 1. Избор на изпълнител (от 1-ви до 3-ти месец) 2. Сключване на договор (от 3-ти до 4-ти месец) 3. Доставка на оборудването и подписване на приемо-предавателни протоколи (от 4-ти до 12-ти месец) 4. Инсталиране, тестване и пускане в експлоатация. Подписване на финални приемо-предавателни протоколи (12-ти месец) При изпълнение на дейността, Кармела 2000 ООД ще информира по подходящ начин обществеността за съфинансирането, предоставено от Европейския съюз по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 и за резултатите от него. Кармела 2000 ООД ще предприеме подходящи мерки за публичност и информираност съгласно правилата на Приложение XII на Регламент (ЕС) № 1303/2013. 0.00 66 107.05

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.