Професионално обучение по втора степен по професия "Електромонтьор" по специалност 5220201„Електрически машини и апарати“: Дейността включва провеждането на професионално обучение по втора степен по професия Електромонтьор по специалност 5220201„Електрически машини и апарати“. В него ще бъде включено 1 заето лице, назначено на длъжност: "Електромеханик" Код по НКПД 74122007. Цели на обучението по професията обучаваният трябва да:
· разпознава, разчита и използва електротехническата документация - наредби, правилници, предписания, чертежи, планове, схеми и др.;
· познава начините за производство, пренасяне, разпределение и изразходване на електрическа енергия;
· подбира, използва и съхранява правилно електротехнически материали, ръчни и електрически инструменти, измервателни уреди - аналогови и цифрови;
· извършва подготвителни, основни и монтажни дейности, като спазва изискванията на системата за качество, охрана на труда, техническа безопасност и
противопожарна охрана;
· познава и прилага технологичната последователност на операциите за изработване, техническо обслужване, ремонт и изпитване на електротехнически съоръжения;
· оценява качеството на работата си в съответствие с нормативните изисквания.
След завършване на обучението по специалността обучаваният трябва да:
· разпознава конструкциите на видовете електрически машини, апарати, в т.ч. техните елементи;
· познава и разграничава процесите и явленията, протичащи в различните работни условия и режими на работа на електрическите съоръжения;
· познава инструментите и машините за изработване, обслужване и ремонт на електротехнически съоръжения и уредби и умее да си служи с тях;
· описва и прилага основните технологични операции за изработване на
частите/елементите на електротехнически съоръжения;
· познава, разбира и умее да извършва по предписание технологичните операции
за монтаж, демонтаж, ремонт, техническо обслужване и изпитване на елементи и в
цялост на електротехническите съоръжения съгласно конкретните изисквания на
работното място;
· разпознава най-често срещаните повреди и причини за тях в електротехническите съоръжения, начините за ремонт и изпитване, като използва подходящи материали и инструменти;
· разбира и поема отговорността за качествено и в срок изпълнение на работата, свързана с изработка, монтаж, демонтаж, ремонт, техническо обслужване и изпитване на електротехнически съоръжения;
· ползва справочна и каталожна литература в текстови и електронен вид.
Обучението по задължителната професионална подготовка, включващо теория и практика, ще се регламентира с учебен план и учебна програма за придобиване на квалификация по професията " Електромонтьор " - втора степен на професионална квалификация. Учебният план ще се изгради върху основата на учебна предметна или модулна система. Учебната програма ще определи целите и задачите на обучението, ще представи тематично съдържанието на учебния материал и ще даде най-общи методически указания за организацията и провеждането на обучението, в т. ч. очакваните резултати от него.Продължителността на обучението ще бъде в рамките на шест месеца. |
1 200.00
|
12 600.00
|
Професионално обучение по втора степен по професия 541020 Оператор в хранително - вкусовата промишленост, специалност 5410208 "Производство на растителни мазнини, сапуни и етерични масла"
: "Папас-олио" АД извършва дейност в областта на хранителната индустрия, която е един от приоритетите на националното стопанство. Перспективите за отрасъла са развитие, усъвършенстване и модернизиране на предприятието, в което се внедряват иновационни технологии и оборудване. В изпълнение на регионалните и националните програми за икономическо развитие предприятията за производство на храни, напитки и хранителни добавки изпитват потребност от квалифицирана работна ръка. Такава е ситуацията при кандидата, който иска да инвестира в знанията и уменията на заетите. Дейността е свързана с провеждане на професионално обучение по втора степен по професия 541020 Оператор в хранително - вкусовата промишленост, специалност 5410208 "Производство на растителни мазнини, сапуни и етерични масла" на 6 заети лица на длъжност "Оператор" - Код по НКПД 81602040. Основна цел на обучението по професия 541020 Оператор в хранително - вкусовата промишленост, специалност 5410208 "Производство на растителни мазнини, сапуни и етерични масла"е подготвянето на обучаваните за реализацията им по придобитата специалност в хранително- вкусовото производство като оператори на машини, апарати, съоръжения и инсталации. Планираната дейност, свързана с провеждането на обучение за придобиване на професионална степен ще окаже благоприятен ефект върху целевата група, като тези умения ще им дадат възможност адекватно да се адаптират на работните места и да формират конкретни професионални знания и умения в процеса на работа. Служителите трябва да придобият умения да приемат, съхраняват и преработват суровини и материали и да използват и обслужват машини и апарати при производството на растителни мазнини. Тези компетенции ще дадат допълнителни умения и ще доведат до саморазвитие и успешна професионална реализация на работното място. Така ще се отговори на нуждите на целевата група от развиване на практически професионални умения. Чрез повишаване на професионалната квалификация по втора степен по професията, те ще се усъвършенстват и ще подобрят работата си. След изпълнение на дейността очакваните резултати на фирмата съответстват на стремежите на оперативната програма, а именно да се създадат квалифицирани кадри на пазара на труда. При планирането на дейността и разходите за нея ще се спазва оптималното съотношение между използваните ресурси за осъществяването на набелязаните конкретни цели и постигането на планираните резултати. В обучението за повишаване на професионална квалификация по втора степен по професия 541020 Оператор в хранително - вкусовата промишленост, специалност 5410208 "Производство на растителни мазнини, сапуни и етерични масла" се предвижда да се включат 6 лица от персонала си, назначени на длъжност "Оператор" .
Обучението по задължителната професионална подготовка, включващо теория и практика, ще се регламентира с учебен план и учебна програма, които се разработват на базата на ДОИ за придобиване на квалификация по професията Оператор в хранително - вкусовата промишленост- втора степен на
професионална квалификация. Учебният план ще се изгради върху основата на учебна предметна или модулна система. Учебната програма определя целите и задачите на обучението, представя тематично съдържанието на учебния материал, дава най-общи методически указания за организацията и провеждането на обучението, в т. ч. очакваните резултати от него. |
7 200.00
|
20 400.00
|
Професионално обучение по специалност „Електрически машини и апарати“: В рамките на дейността ще бъдат проведени две обучения по специалност „Електрически машини и апарати“. В обучението ще бъдат включени 5 заети лица на длъжност "Електромеханик". Тяхната дейност е свързана с шлосерски и електромонтьорски дейности, свързани с изработване, измерване, монтаж, демонтаж и ремонт на електрически машини, апарати, съоръжения и уредби. В своята дейност те измерват електрически и неелектрически величини, ориентират се в електрически схеми и може да проследява електрически вериги. Трудовите дейности се извършват на открито, при различни атмосферни условия, в закрити помещения и/или в офиси. Електромонтьорът работи при рискови условия (на височина, под влияние на електрически полета и др.), което изисква те да притежават специфични умения и психическа устойчивост и издръжливост. При упражняване на професията електромонтьорът трябва да спазва определената методика на работа и трудовата дисциплина, което целят обученията. Планираната дейност, свързана с провеждането на обучение за придобиване на професионална степен ще окаже благоприятен ефект върху целевата група, като тези умения ще им дадат възможност адекватно да се адаптират на работните места и да формират конкретни професионални знания и умения в процеса на работа. Тези компетенции ще дадат допълнителни умения и ще доведат до саморазвитие и успешна професионална реализация на работното място. Така ще се отговори на нуждите на целевата група от развиване на практически професионални умения. Чрез повишаване на професионалната квалификация по втора степен по професията, те ще се усъвършенстват и ще извършват качествено техните трудови задачи. След изпълнение на дейността очакваните резултати на фирмата съответстват на стремежите на оперативната програма, а именно да се създадат квалифицирани кадри на пазара на труда. При планирането на дейността и разходите за нея ще се спазва оптималното съотношение между използваните ресурси за осъществяването на набелязаните конкретни цели и постигането на планираните резултати. В рамките на дейността се планира провеждането на две обучения:
- Обучение за повишаване на професионална квалификация по втора степен по професия 522020 "Електромонтьор", специалност 5220201„Електрически машини и апарати“ . Предвижда се в обучението да се включат 2 лица от персонала си, назначени на длъжност "Електромеханик". Общата продължителност на обучението ще бъде не по-малка от 660 учебни часа. Обучението ще има теоретични и практически часове като минимума теоретични часове е 265, а минимума практически е 369. Обученията ще се провеждат в продължение на 144 дни, разпределени в 6 месеца, 5делнични дни х 5 уч. часа,1 почивен ден х 3 уч.часа .Общ брой учебни часа седмично-28 уч.часа; Общ брой уч.часа месечно 112уч.часа.
- Обучение за повишаване на професионална квалификация по трета степен по професия 522010 "Електротехник", 5220109 "Електрически инсталации". Предвижда се в обучението да се включат 4 лица от персонала си, назначени на длъжност "Електромеханик". Общата продължителност на обучението ще бъде не по-малка от 960 учебни часа. Обучението ще има теоретични и практически часове, като минимума теоретични часове е 480, а минимума практически е 480. След приключването на обучението лицата ще получат свидетелство за професионална квалификация.
|
9 600.00
|
0.00
|
Професионално обучение по втора степен по професия 522050 Оператор на парни и водогрейни съоръжения 5220501 Експлоатация на парни и водогрейни съоръжения: Дейността включва провеждане на Професионално обучение по втора степен по професия 522050 Оператор на парни и водогрейни съоръжения 5220501 Експлоатация на парни и водогрейни съоръжения. В обуичението ще бъдат включени 7 заети лица на длъжност "Огняр" - код по НКПД 81822004. Задълженията на лицата включват дейности с комплексен характер, извършвани при изменящи се условия, и изисква познаване на организацията на труда, действието на обслужваните съоръжения, предназначението на крайния
продукт и технологията на производствения процес. Те експлоатират котелните инсталации и съоръженията към тях, участват в профилактиката (поддържане и ремонт) на съоръжения и инсталации, като ползва необходимите машини, инструменти и подемно-транспортна техника. Работят с техническа документация и приложен софтуер. Спазва правилата за пожарна и аварийна безопасност и опазва околната среда.
Те работят в среда, характеризираща се с високи температури, шум и вибрации, опасни газове и работни вещества, включително при условия на потенциална опасност от аварийни ситуации. В тази връзка са необходими теоретични и практически знания. Планираната дейност, свързана с провеждането на обучение за придобиване на професионална степен ще окаже благоприятен ефект върху целевата група, като тези умения ще им дадат възможност адекватно да се адаптират на работните места и да формират конкретни професионални знания и умения в процеса на работа. Тези компетенции ще дадат допълнителни умения и ще доведат до саморазвитие и успешна професионална реализация на работното място. Така ще се отговори на нуждите на целевата група от развиване на практически професионални умения. Чрез повишаване на професионалната квалификация по втора степен по професия "Оператор на парни и водогрейни съоръжения" на служителите, те ще се усъвършенстват и ще подобрят работата си с котлите, с които дружеството разполага, което ще рефлектира и безопасността на труда. След изпълнение на дейността очакваните резултати на фирмата съответстват на стремежите на оперативната програма, а именно да се създадат квалифицирани кадри на пазара на труда. При планирането на дейността и разходите за нея ще се спазва оптималното съотношение между използваните ресурси за осъществяването на набелязаните конкретни цели и постигането на планираните резултати. В обучението за повишаване на професионална квалификация по втора степен по професия професия 522050 Оператор на парни и водогрейни съоръжения 5220501 Експлоатация на парни и водогрейни
съоръжения предвижда да включат 7 лица от персонала си, назначено на длъжност: "Огняр"
Професионалното обучение ще се осъществява в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение. Обучението ще води до придобиване на професионална квалификация, удостоверени със съответните документи съгласно чл. 38, ал. 2 и ал. 3 от ЗПОО. След приключването на обученията лицата ще имат възможност да положат държавни изпити като успешно издържалите ще получат свидетелства за професионална квалификация. Папас-олио АД има нужда да обучи целевата група, което ще повиши знанията на служителите, ще повиши квалификацията им при упражняване на професията, както и похвати за извършване на дейността. Обученията са необходими поради липсата на кадри, които имат технически и теоретични познания. То ще подобри качеството на работа във фирмата.Целта на дейността е представителите на целевата група да повишат професионалните си знания и да придобият професионална квалификация. Ще се осигури обучение по професия за повишаване на квалификацията по втора степен на общо 7 лица служители на фирмата. |
8 400.00
|
0.00
|
Професионално обучение по специалност "Зърносъхранение, зърнопреработка и производство на фуражи": Дейността включва провеждане на две обучения:
- Обучение за повишаване на професионална квалификация по втора степен по професия 541020 Оператор в хранително - вкусовата промишленост, специалност 5410201 Зърносъхранение, зърнопреработка и производство на фуражи. Двете лица, които ще бъдат включени в обучението са назначени на длъжност "Механик зърнобаза".
- Обучение за повишаване на професионална квалификация по трета степен по професия 541010 технолог в хранително - вкусовата промишленост 5410101 Зърносъхранение, зърнопреработка и производство на фуражи. В обучението е включено 1 лице на длъжност "Началник склад" КОД по НКПД - 43212021
Целта на обучението е да лицата, включени в него да организират и осъществяват подбор и подготовка на изходните суровини за производствата, да управляват техниката и да осъществяват контрол върху всеки етап от технологичния процес. Целта на обучението е служителите да придобият знания как да организират работата на екипа от оператори и работници, да разпределят техните задължения и отговорности, да следят за изпълнение на технологичните изисквания при производството на продуктите. Технологът трябва да контролира качеството на произвежданата продукция. Необходими са знания за измерване на показателите на контролните уреди, умения за професионално отношение при регистрирани отклонения и отстранява причините за тяхното възникване. Техник-технологът поема отговорности за контрол на суровините и материалите, които се включват в технологичния процес за производство на храни и напитки. Контролира начина на транспорт, условията на съхранение и последователността на включването им в производствените процеси.
Планираната дейност, свързана с провеждането на обучение за придобиване на професионална степен ще окаже благоприятен ефект върху целевата група, като тези умения ще им дадат възможност адекватно да се адаптират на работните места и да формират конкретни професионални знания и умения в процеса на работа. Тези компетенции ще дадат допълнителни умения и ще доведат до саморазвитие и успешна професионална реализация на работното място. Така ще се отговори на нуждите на целевата група от развиване на практически професионални умения. Чрез повишаване на професионалната квалификация по втора и трета степен по професията, те ще се усъвършенстват и ще подобрят работата си, което ще рефлектира и на тяхната мотивация и самочувствие, защото ниската самооценка е основен проблем на служителите от настоящия персонал. След изпълнение на дейността очакваните резултати на фирмата съответстват на стремежите на оперативната програма, а именно да се създадат квалифицирани кадри на пазара на труда. При планирането на дейността и разходите за нея ще се спазва оптималното съотношение между използваните ресурси за осъществяването на набелязаните конкретни цели и постигането на планираните резултати. В рамките на дейността се планира провеждането на две обучения:
- Обучение за повишаване на професионална квалификация по втора степен по професия 541020 Оператор в хранително - вкусовата промишленост, специалност 5410201 Зърносъхранение, зърнопреработка и производство на фуражи . Предвижда се в обучението да се включат 2 лица от персонала си, назначени на длъжност „Механик зърнобаза“. Общата продължителност на обучението ще бъде не по-малка от 660 учебни часа. Обучението ще има теоретични и практически часове като минимума теоретични часове е 265, а минимума практически е 369.
- Обучение за повишаване на професионална квалификация по трета степен по професия 541010 технолог в хранително - вкусовата промишленост 5410101 Зърносъхранение, зърнопреработка и производство на фуражи. Предвижда се в обучението да се включи 1 лице от персонала си, назначени на длъжност „Началник склад зърнобаза“. Общата продължителност на обучението ще бъде не по-малка от 960 учебни часа. Обучението ще има теоретични и практически часове, като минимума теоретични часове е 480, а минимума практически е 480. |
4 200.00
|
0.00
|
Професионално обучение по трета степен по Специалност 5410601 Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки: Дейността включва провеждане на професионално обучение по трета степен по Специалност 5410601 Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки по професия 541060 Техник- технолог по качеството на храни и напитки. В него ще бъдат включени 4 заети лица на длъжност "Лаборант" Код по НКПД 7549 2005.
Планираната дейност, свързана с провеждането на обучение за придобиване на професионална степен ще окаже благоприятен ефект върху целевата група, като тези умения ще им дадат възможност адекватно да се адаптират на работните места и да формират конкретни професионални знания и умения в процеса на работа. В резултат на обучението лицата ще придобият професия - Техник- технолог по качеството на храни и напитки. Техник-технологът по качеството на храни и напитки изпълнява оперативните процедури, чрез които се осигуряват мониторинг, контрол и управление на системите за добри практики, безопасност и качество при производство, търговия, спедиция и предлагане на храни и напитки.
Техник-технологът по качеството на храни и напитки осъществява контрол върху състоянието и начина на използване на площадките, сградите, инсталациите и прилежащите им пространства, техническото и материалното оборудване, свързани с производството и търговията с храни; суровините, съставките, добавките и другите продукти, които се използват за производство на храни;
Техник-технологът по качеството на храни и напитки прилага методи и техники за мониторинг и инспекция на обектите на контрол чрез вземане на проби и анализ на различни показатели. Тези компетенции ще дадат допълнителни умения и ще доведат до саморазвитие и успешна професионална реализация на работното място. Така ще се отговори на нуждите на целевата група от развиване на практически професионални умения. Чрез повишаване на професионалната квалификация по втора степен по професията, те ще се усъвършенстват и ще подобрят работата си, което ще рефлектира и на тяхната мотивация и самочувствие, защото ниската самооценка е основен проблем на служителите от настоящия персонал. След изпълнение на дейността очакваните резултати на фирмата съответстват на стремежите на оперативната програма, а именно да се създадат квалифицирани кадри на пазара на труда. При планирането на дейността и разходите за нея ще се спазва оптималното съотношение между използваните ресурси за осъществяването на набелязаните конкретни цели и постигането на планираните резултати. В рамките на дейността се планира провеждането на обучение по специалност 5410601 Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки по професия 541060 Техник- технолог по качеството на храни и напитки
Предвижда се в обучението да се включат 4 лица от персонала си, назначени на длъжност „Лаборант“. Общата продължителност на обучението ще бъде не по-малка от 960 учебни часа. След приключването на обучението лицата ще получат свидетелство за професионална квалификация.
|
7 200.00
|
0.00
|
Професионално обучение по трета степен по специалност "Автоматизация на непрекъснати производства": В рамките на дейността ще се проведе обучение по професия 523070 Техник по автоматизаци я"Автоматизация на непрекъснати производства". Обучението има за цел служителите да придобият основни знания, свързани с елементите
на непрекъснати производства, с микропроцесорните системи за автоматично управление, моделирането, анализа и синтеза на системите за регулиране на основни технологични процеси. За постигането на основната цел е необходимо обучението да се организира така, че служителите да знаят и да умеят да:
• познават сложните обекти за регулиране и основните им характеристики;
• познават разновидностите на сложни системи за автоматично регулиране, тяхната структура и функциите на елементите им;
• познават методите и особеностите на управлението на технологични процеси и апарати;
• разчитат схеми на САР;
• анализират едно- и многоконтурни САР на технологични величини;
• анализират микропроцесорни системи за управление на технологични процеси;
Тези компетенции ще дадат допълнителни умения и ще доведат до саморазвитие и успешна професионална реализация на работното място. Така ще се отговори на нуждите на целевата група от развиване на практически професионални умения. Чрез повишаване на професионалната квалификация по втора степен по професията, те ще се усъвършенстват и ще подобрят работата си. След изпълнение на дейността очакваните резултати на фирмата съответстват на стремежите на оперативната програма, а именно да се създадат квалифицирани кадри на пазара на труда. При планирането на дейността и разходите за нея ще се спазва оптималното съотношение между използваните ресурси за осъществяването на набелязаните конкретни цели и постигането на планираните резултати.
Предвижда се в обучението да се включат 2 лица от персонала си, назначени на длъжност „Техник автоматизация“.
Продължителността на обучението ще бъде в рамките на 10 месеца. |
3 600.00
|
0.00
|
Професионално обучение по трета степен по специалност 5220102 Електроенергетика: Дейността включва провеждане на обучение по професия 522010 Електротехник, специалност 5220102 Електроенергетика. Целта на обучението е обучаемият да:
· описва основните конструкции електротехнически съоръжения, в т.ч. техните съставни части, както и принципа им на работа;
· сравнява и анализира видовете от съответните електротехнически съоръжения;
· познава инструментите и машините за изработване, обслужване и ремонт на електротехнически съоръжения и умее да си служи с тях;
· описва и прилага основните технологични операции за изработване на частите на електротехническите съоръжения;
· разпознава най-често срещаните повреди в електротехническите съоръжения и причините за тях;
· извършва монтаж, ремонт и техническо обслужване на електротехническите съоръжения, спазвайки технологичните предписания;
· проследява и обяснява електрическата схема на съоръженията - отделните електрически вериги и техните елементи;
· прилага правилата и технологичната последователност за извършване на функционални изпитвания и проверки на инсталирани и ремонтирани
електротехнически съоръжения.
Предвижда се в обучението да се включат 1 лице от персонала си, назначени на длъжност „Електромеханик“. Общата продължителност на обучението ще бъде не по-малка от 960 учебни часа. След приключването на обучението лицата ще получат свидетелство за професионална квалификация. След приключването на обучението лицата ще получат свидетелство за професионална квалификация.
|
1 800.00
|
0.00
|
Обучение по Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици": Целта на дейността е да се повиши способностите на заетите лица в "Папас -олио" АД и да посрещнат настъпващите бързи промени на пазара на труда в резултат на структурни фактори като глобализацията, технологичните промени, застаряването на населението. Планираната дейност, свързана с провеждането на обучение за придобиване на ключови компетентности ще окаже благоприятен ефект върху целевата група, като тези умения ще им дадат възможност адекватно да се адаптират на работните места и да формират конкретни професионални знания и умения в процеса на работа. Тези компетенции ще дадат допълнителни умения и ще доведат до саморазвитие и успешна професионална реализация на работното място. Така ще се отговори на нуждите на целевата група от развиване на ключови компетенции. Чрез придобиване на ключови компетентности лицата ще се усъвършенстват и ще подобрят работата си, което ще рефлектира и на тяхната мотивация и самочувствие, защото ниската самооценка е основен проблем на служителите от настоящия персонал. След изпълнение на дейността очакваните резултати на фирмата съответстват на стремежите на оперативната програма, а именно да се създадат квалифицирани кадри на пазара на труда. При планирането на дейността и разходите за нея ще се спазва оптималното съотношение между използваните ресурси за осъществяването на набелязаните конкретни цели и постигането на планираните резултати. Предвижда се чуждо-езиково обучение по английски език в рамките на ключова компетентност 2 „ОБЩУВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ“, от Европейската рамка на ключовите компетентности. Изборът на английския език е обусловен от факта, че това е език, който се говори и разбира от най-широк кръг клиенти, независимо от тяхната националност. В обучението ще се включат всички 10 заети лица.Те ще ползват активно езика в работния процес имайки впредвид сферата на дейност и поддържане на контакти с чуждестранни инвеститори. В обучението за придобиване на ключови компетентности ще бъдат обучени лица на следните длъжности: счетоводител 6 бр.; технолог 2 бр.; Управител клон - 1 бр, Завеждащ личен състав - 1 бр.
Чуждо-езиковото обучение ще е с минимална продължителност от 300 учебни часа и ще обхваща три нива на обучение. Конкретните нива ще бъдат определени индивидуално за всеки обучаем след полагане на входящ тест. На успешно преминалият обучение по английски език ще бъдат издаден сертификат за преминато обучение по съответните нива.Обученията ще се провеждат в продължение на 72 дни, разпределени в 3 месеца, 5 делнични дни х 4 уч. часа,1 почивен ден х 5 уч.часа. Общ брой учебни часа седмично-25 уч.часа седмично; Общ брой уч.часа месечно 100 уч.часа. Продължителността на обучението ще бъде в рамките на три месеца. |
7 000.00
|
7 000.00
|