Идентификация

Номер от ИСУН BG06RDNP001-16.003-0020-C03
Наименование на проекта Изследване влиянието на активираната вода върху дребните преживни животни и върху свойствата и състава на млечните продукти
Бенефициент 177473180 ЖИВА ВОДА
Източник на финансиране ЕЗФРСР ==> Програма за развитие на селските райони (за мерки по чл. 9б, т.2 от ЗПЗП)
Дата на сключване на договора/заповедта 27.10.2023
Дата на стартиране 27.10.2023
Дата на приключване 01.10.2025
Статус на изпълнение на договора/заповедта за БФП В изпълнение (от дата на стартиране)
Местонахождение
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Югоизточен (BG34), Стара Загора (BG344), Стара Загора, с.Малка Верея

Описание

Кратко описание на проекта
Много са факторите, които влияят върху здравословното състояние на дребните преживни животни, качеството на суровото мляко и оттам – върху качеството на продуктите, произведени от това мляко.
Изключително важно значение за правилното храносмилане и нормалното протичане на физиологичните процеси има водата, с която се поят животните. Освен транспортна функция при храносмилателните процеси, водата регулира до голяма степен реакцията на Ph, поддръжката на микрофлората в предстомашията и влиза в състава на получаваните от животните продукти. Намаляването до минимум на киселинността на фуражите и водата чрез подобряването на реакцията им чрез използването на т.н. „жива вода“ или „активирана вода“ е иновативен елемент при отглеждането и използването на дребните преживни животни, който е в основата на обследването в рамките на настоящия проект. По проекта ще бъде въведена система за активиране на водата и ще бъде поет ангажимент от избраните фермери да поят отглежданите от тях овце и кози с активирана вода. Предвижда се участието на учени с различни познания и задължения, в т.ч. специалист по водата, отговорен за активиране на питейната вода, специалисти-физиолози, които ще изследват влиянието върху животните на въведения нов метод на поене и специалисти по млякото и млечните продукти, които ще изследват в лабораторията на Тракийския университет отражението на нововъведението във фермите върху млякото и млечните продукти.
По проекта ще се прави изследване относно:
- влияние на активираната вода върху храносмилателните процеси  в предстомашията морфологични и биохимични показатели в кръвта  и поведението на ДПЖ;
- изследване и съпоставка на състава и свойствата на сурови и преработени млечни овчи и кози продукти от животни поени с активирана вода и такива, поени по конвенционален начин;
- създаване на стандарти за производство на млечни продукти, получени от изцяло натурални български суровини и мляко от животни, поени с активирана вода.
Дейности
  • Дейност: Група I - Текущи разходи за осъществяване на сътрудничеството във връзка с изпълнение на иновативния проект, в т.ч. възнаграждения, здравни и осигурителни вноски - за лица, изпълняващи дейности, свързани с функционирането на оперативната група; наем на един офис; закупуване на офис оборудване; канцеларски материали и месечните разходи за ток, вода, интернет и телефон за офиса : НОКА ще назначи трима души за целия период на проекта на пълно работно време, които ще изпълняват дейности, свързани с функционирането на оперативната група. За тях ще бъде нает и поддържан офис, както и ще бъде закупено необходимото офис оборудване. Тези администратори ще се грижат проектното предложение да се изпълнява навреме и в съответствие с одобрените финансови параметри, ще събират данни и документи от членовете на оперативната група, ще окомплектоват заявки за плащане и ще подготвят необходимите за това декларации и документи, ще водят комуникацията с компетентните институции, в т.ч. Управляващия орган на ПРСР 2014-2020, Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, одитори, проверяващи, др. оправомощени лица. С цел популяризиране на дейността по проекта и достигане на резултатите до възможно най-широк кръг потребители и заинтересовани лица, ще бъде изработена и интернет страница на оперативната група, която ще бъде поддържана от избран външен доставчик за целия период на проекта., Договорена стойност: 158 521.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: Разходи за възнаграждения на лица, които участват в изпълнението на проекта и са на трудов договор в член на опертивната група: проф. Игнатов и един специалист от НОКА: Ангажиментите на НОКА по проекта са: - участва в екипа по проекта с проф. Игнат Игнатов. Той е специалист по активиране на водата и подобряване на свойствата й. Задълженията му по проекта ще са свързани с подобряване на свойствата на питейната вода на животните, участващи по проекта. Първата стъпка, която ще изпълнява, е свързана с химична активация на водата за поене на животни в избрани ферми от участващите по проекта, с калиев карбонат (К2CO3). Следващият етап ще е активиране на водопроводна вода с магнитно поле. Проф. Игнатов ще извършва и серия от тестове, подробно описани в Раздел 15 на настоящия план за действие. - да осигури служител, който ще изпълнява следните функции: ще събира пробите сурово овче и козе мляко от участващите стопанства, ще ги предоставя на доц. Д-р Найденова в Тракийския университет за изследване в лабораторията на университета; ще събира млякото от фермерите и ще го извозва до избраната мандра за преработка, след което ще доставя преработените продукти за изследване отново в лабораторията на Тракийския университет; ще осигурява за изследване избраните продукти от магазинната мрежа в страната за целите на съпоставката. Ще съдейства на останалите учени по проекта в работата им. , Договорена стойност: 41 671.35 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: командировки: Предвидени са за двама души НОКА: - дневни за двудневни командировки-на всеки месеца по веднъж при всеки един от 10 фермера, по 2 дни през първата година, шест пъти през втората и три пъти през третата година; - дневни за еднодневни командировки -30 пъти за целия период на проекта за двамата специалисти от НОКА , Договорена стойност: 26 400.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: Разходи за възнаграждения на лица, които участват в изпълнението на проекта и са на трудов договор в член на опертивната група: четирима специалисти от Тракийския университет: Участва по проекта с четирима учени: - доц. д-р Николина Найденова – специалист по технология на млякото и млечни продукти. Има над 5 години опит в областта на технологиите за производство на мляко и млечни продукти, което е видно от приложено удостоверение за опит в областта на проекта. По проекта ще изпълнява задачите, подробно описани в т. 15 на плана за действие, в т.ч. изследване на състав и свойства на сурово овче и козе мляко и на млечни продукти от тях; анализи и съпоставка на резултатите, изводите, подготовка на финален доклад, подготовка на материали за публикуване във връзка с ангажимента за провеждане на дейности за популяризиране на проекта. - Пламен Георгиев Петков – специалист по технология на млякото и млечни продукти. Има над 5 години опит в областта на технологиите за производство на мляко и млечни продукти, което е видно от приложено удостоверение за опит в областта на проекта. По проекта, съвместно с доц. д-р Николина Найденова, ще изпълнява задачите, подробно описани в т. 15 на настоящия план за действие, в т.ч. изследване на състав и свойства на сурово овче и козе мляко и на млечни продукти от тях; анализи и съпоставка на резултатите, изводите, подготовка на финален доклад, подготовка на материали за публикуване във връзка с ангажимента за провеждане на дейности за популяризиране на проекта. - проф. Веселин Радев – специалист по физиология на животните. Има над 5 години опит в областта на физиология на животните, което е видно от приложено удостоверение за в областта на проекта. - Гл. ас. д-р Тодор Желязков Славов – специалист по физиология на животните. Има над 5 години опит в областта на физиология на животните, което е видно от приложено удостоверение за в областта на проекта. Двамата физиолози ще имат задачи, подробно описани в т. 15 на плана за действие, състоящи се основно в следното: Изследване влиянието на активираната вода върху храносмилателните процеси в предстомашията. Морфологични и биохимични показатели в кръвта и поведението на дребни преживни животни. , Договорена стойност: 108 616.77 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: командировки: Предвидени са за двамата учени: - дневни за двудневни командировки-общо 600 броя за целия период по проекта, до всеки един от участващите 10 фермери или по 30 посещения при фермер за 30 месеца изпълнение на проекта; - дневни за еднодневни командировки -общо 600 броя за целия период на проекта, до всеки един от участващите 10 фермери или по 30 посещения при фермер , Договорена стойност: 15 120.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: Изработка на ишлеме на крайни млечни продукти : Касае се за ползване на услугите на действащо в съответствие с всички законови изисквания преработвателно предприятие /мандра/ за преработка на предоставено от оперативната група овче и козе мляко в следните количества крайни продукти, които мандрата трябва да произведе за целите на изследванията по проекта: Крайна продукция от овче мляко от животни поени с "жива вода": • 900 бучки овче сирене • 576 бучки овчи кашкавал • 3600 кофички овче кисело мляко Крайна продукция от овче мляко от животни поени без "жива вода": • 900 бучки овче сирене • 576 бучки овчи кашкавал • 3600 кофички овче кисело мляко Крайна продукция от козе мляко от животни поени с "жива вода": • 576 бучки козе сирене • 360 бучки кози кашкавал • 3600 кофички козе кисело мляко Крайна продукция от козе мляко от животни поени без "жива вода": • 576 бучки козе сирене • 360 бучки кози кашкавал • 3600 кофички козе кисело мляко У нас добивът по БДС се планира и отчита на база 100 l мляко, приравнени към базисна масленост 3,6 % за козе и 6,5 % за овче мляко. Добивът на сирене от овче мляко е в границите 23,5-24,2 kg, а за козе – 14,6-15,2 kg. Оптималният добив на бяло саламурено сирене от овче мляко е 24-25 kg, а от козе мляко – съответно 15-16 kg. Добивът на кашкавал от овче мляко с масленост 6,5 % е около 16 kg, а от козе мляко с масленост 3,6 % - около 10 kg. Ще бъдат използвани традиционните технологии за производството на млечнокисели продукти. Добивът на бяло саламурено сирене зависи главно от състава на преработеното мляко и най-вече от съдържанието на казеин и млечна мазнина, загубите в суроватката и саламурата, съдържанието на сухо вещество и масленост в сухото вещество на готовия продукт при реализация. Състава, свойствата и биологичната пълноценност на произведените млечни продукти ще бъдат проследени в динамика – от изходната суровина до съхранението на млечните продукти през определен интервал от време, за да могат да се обхванат всички промени, които евентуално ще настъпят под въздействието на алкалната вода. За целите на производството, за всеки отделен вид мляко се предвиждат 100 литра мляко за изследвана партида, но за целите на подробността и акуратността на пробите, анализа и оценката (количествени и качествени) - в различни условия на опаковане, среда на съхранение и зреене, технология на съхранение и зреене, време на съхранение и зреене - количеството за производство на бяло саламурено сирене и кашкавал трябва да бъде умножено по 2. Във връзка с изложеното по-горе, за целите на количествените и качествени мероприятия, оптималното нужните месечни количества за извършване на подробен количествен и качествен анализ на готовата продукция са, както следва: • 50 бучки по 1 килограм бяло овче саламурено сирене от животни поени с активирана вода. • 50 бучки по 1 килограм бяло овче саламурено сирене от животни поени с обикновена вода. • 32 бучки по 1 килограм бяло козе саламурено сирене от животни поени с активирана вода. • 32 бучки по 1 килограм бяло козе саламурено сирене от животни поени с обикновена вода. • 32 бучки по 1 килограм овчи кашкавал от животни поени с активирана вода. • 32 бучки по 1 килограм овчи кашкавал от животни поени с обикновена вода. • 20 бучки по 1 килограм кози кашкавал от животни поени с активирана вода. • 20 бучки по 1 килограм кози кашкавал от животни поени с обикновена вода. • 200 броя кофички по 500 грама овче кисело мляко от животни поени с активирана вода. • 200 броя кофички по 500 грама овче кисело мляко от животни поени с обикновена вода. • 200 броя кофички по 500 грама козе кисело мляко от животни поени с активирана вода. • 200 броя кофички по 500 грама козе кисело мляко от животни поени с обикновена вода. При продължителност на проекта 30 месеца, дойният период се равнява на 18 месеца (от месец март до месец август при овцете и от месец май до месец октомври при козите). Ето защо, горните количества се умножават по 18 и се получава крайния резултат., Договорена стойност: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: закупуване на калиев карбонат за активиране на водата за поене на животните в избраните стопанства: - Закупуване на Калиевият карбонат – 12 375 кг. Изчисленията са направени на база следното: На всеки 1000 литра вода са нужни по 1250 грама калиев карбонат, дневно. Взети са предвид броя животни в стопанствата на фермерите, участващите по проекта. Едно дребно преживно животно пие около 10 литра вода дневно. Изчисленията са направени за целия период на проекта. Калиевият карбонат е с рН=11.5. Може да се добави в резервоар с питейна водопроводна вода и тя да се алкализира с рН по-голямо от 8.00. Научни изследвания показват, че добавянето към храната на калиев карбонат увеличава синтеза на млечни мазнини при животните. Предлагането на включване на калиев карбонат ще позволи поддържане на алкална среда в храносмилателната система на животните. , Договорена стойност: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: закупуване на лабораторни препарати - химикали и реактиви: Дейностите включват следните видове разходи: - Амонячна вода 25%; - Етанол 96% - Диетилов етер - Петролев етер - Сярна киселина, чза - Концентрирана солна киселина - Филтърна хартия различни видове - Епруветки епендорф, 2 мл. Необходимостта от реактиви се обосновава с продължителността на проекта и броят на заложените проби. Реактивите, включени за лаборатория 1 са необходими за установяване на мастнокиселинният състав на изходното мляко и произведените продукти. Работи се по метода на Rose-Gotltiebb, който включва екстрахиране на мазнините посредством амонячна вода (25 ml за всяка проба), етилов алкохол (40 ml за всяка проба), диетилов и петролеев етер (по 70 ml за всяка проба). Предвижда се проследяване на партидите произведени млечни продукти през 15 дни за бялото саламурено сирене и кашкавала, като се включи и изходната суровина – сурово овче и козе мляко, за да се установи динамиката на настъпилите промени в мастнокиселинният състав. Включената сярна киселина е необходима за установяване маслеността на суровото мляко и произведените млечни продукти по метода на Gerber – за първото е необходимо 10 ml сярна киселина, а за продуктите – 30 ml. Изследванията в лаборатория 2 включват подготовка на пробите чрез сухо опепеляване (солна киселина) за установяване на макро – и микроелементният състав, филтруване (филтри, филтърна хартия), центрофугиране (епруветки епендорф), приготвяне на солнокисел разтвор и определяне на елементния състав на атомно-абсорбционен спектрофотометър. , Договорена стойност: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: закупуване на КОНТЕЙНЕРИ, РЕЗЕРВОАРИ, ПОМПИ, МАГНИТИ, ДР.: подробна обосновка е дадена в т. 14 на представения план за действие. Касае се за закупуване на два вида оборудване: 1. единият вид е свързан с активирането на водата в избраните ферми - осигуряване на нужните контейнери за вода, магнити за активирането й, маркучи и др.п. 2. вторият вид предвидено оборудване е необходимо за превоз на млякото с осигурени от НОКА специализирани транспортни средства със съответните разрешителни на мляко до избраната мандра за преработка и съответно - от мандрата до лабораториите за изследване., Договорена стойност: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: разходи за популяризиране дейността на оперативната група: Още в първия месец след одобрение на проекта ще бъдат проведени необходимите процедури за избор на изпълнител, който да разработи и впоследствие да поддържа за целия период на проекта интернет страница на оперативната група, чрез която да се популяризира дейността по иновативния проект на групата, да се публикува актуална информация за дейностите по проекта, напредъка по поставените задачи и финален доклад за постигнатото. Разходите за тези дейности, заложени във финансовия план, са съобразени с пределните цени, публикувани в насоките за кандидатстване. Друга важна част от предвидените дейности по популяризиране на проекта са по 6 броя публикации в регионални медии всяка една година от изпълнение на проекта, както и отпечатване на по 4500 броя брошури за дейностите по проекта годишно. Единичните цени за дейностите са съобразени с максималния размер на допустимите разходи за създаване и поддържане на интернет страница и разходи за разпространение на резултатите от проекта, съгласно Приложение № 8 към Условията за кандидатстване по процедура № BG06RDNP001-16.003. Друга важна част е предвиденото излъчване в регионални медии с обща продължителност по 12 минути през всяка една от трите години от реализация на проекта, с което ще се даде публичност на проекта и резултатите от него. , Договорена стойност: 19 971.00 , Отчетена стойност: 0.00

Участващи организации

Партньори
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Тракийски университет, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: АГРОФОРЕСТ 86 ООД, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: НАЦИОНАЛНА ОВЦЕВЪДНА И КОЗЕВЪДНА АСОЦИАЦИЯ Сдружение, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: Земеделски, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Партньор: АИДА 2014 ЕООД, Договорена стойност по проекта*: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00
Изпълнители
  • Изпълнител: Виваком България ЕАД, Договорена стойност по проекта*: 3 696.00 , Отчетена стойност**: 0.00
  • Изпълнител: ПРЕСГРУПА УТРО - ЕООД ЕООД, Договорена стойност по проекта*: 1 800.00 , Отчетена стойност**: 0.00
  • Изпълнител: СЕЛЕСТИАЛ ООД, Договорена стойност по проекта*: 12 190.00 , Отчетена стойност**: 0.00
  • Изпълнител: БЕКЯРОВНЕТ ЕООД, Договорена стойност по проекта*: 2 597.00 , Отчетена стойност**: 0.00
  • Изпълнител: ГАМА 2000 ООД, Договорена стойност по проекта*: 10 612.00 , Отчетена стойност**: 0.00
Подизпълнители Няма
Членове на обединение Няма

Забележки:

* Договорената стойност по проекта може да е по-ниска от отчетената поради някоя от следните причини:

  • За физически лица договорената стойност не включва разходите за сметка на работодателя, които са допустим разход и се отчитат по проекта
  • Бенефициентът е отчел разход само с фактура без да е сключен договор с избрания изпълнител
  • Бенефициентът е отчел повторно разходи към УО

** Колоната представя размерът на заявените от бенефициента разходи

Индикатори

Няма

Финансова информация

Обща стойност на проекта 370 277.12 BGN
БФП 370 277.12 BGN
Собствено финансиране 0.00 BGN
Общо реално изплатени суми 0.00 BGN
Процент на съфинансиране от ЕС 90.00 %

Финансови корекции

Няма

Забележки:

1 Посочената стойност представлява максималния размер на наложената финансова корекция. В зависимост от изпълнението на съответния договор реалният размер на удържаната финансова корекция може да е на по-ниска стойност.

2 Финансова корекция с нулева обща стойност означава, че същата е отменена вследствие на съдебно решение.

Тръжни процедури

Няма намерени тръжни процедури

Забележки:

Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN