Идентификация

Номер от ИСУН BG05M9OP001-1.022-0085-C01
Наименование на проекта Обучения за успех
Бенефициент 204427425 МАСТЪР-ПИК
Източник на финансиране ЕСФ ==> Развитие на човешките ресурси
Дата на сключване на договора/заповедта 21.06.2018
Дата на стартиране 21.06.2018
Дата на приключване 21.12.2019
Статус на изпълнение на договора/заповедта за БФП Приключен (към датата на приключване)
Местонахождение
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Югозападен (BG41), София-Град (BG411), Столична, гр.София

Описание

Кратко описание на проекта
Чрез реализацията на настоящия проект ще бъде удовлетворена потребността от придобиване на специфични знания за конкретни работни места в сферата на кетъринга и здравословно хранене на служители на Мастър-пик ЕАД. Общата цел на проекта е да се повиши производителността и качеството на труда и да се създават условия за устойчива заетост, чрез повишаване квалификацията и способностите на служителите, чрез включване на служителите в специфични за заеманите от тях позиции обучения. 
Целевите групи по проекта включват: 
- 2 неактивни и/или безработни лица до 29г. вкл.
- 167 заети  служители на фирмата.
Включените в проекта дейности са насочени към специфични професионални обучения за служителите на фирмата и специфични професионални обучения за неактивни/безработни лица , както и включването на поне 50% от успешно завършилите обученията неактивни/безработни лица (с придобит сертификат) в несубсидирана заетост. Описаните дейности ще окажат пряко влияние върху нарастване на личното професионално израстване на лицата, които ще получат възможност да усвоят нови знания и по този начин да станат по-конкурентоспособни и адаптивни на пазара на труда, но ще допринесат и за повишаване на конкурентоспособността на кандидата и създаване на предпоставки за развитие и на допълнителни устойчиви работни места. 
В допълнение, проектът включва дейности, насочени към млади хора до 29 г., които ще получат възможност да повишат своите умения и познания в точно определена област и по този начин да останат на работа в перспективна компания в бързо-развиващ се атрактивен сектор. С реализацията на настоящия проект ще дадем своя принос за повишаване на качеството на работната сила, което ще намери проявление в следните направления - повишени умения на ключов персонал и достигане на по-висока производителност на труда, с пряк ефект върху финансовите показатели и печалба на дружеството.
Дейности
  • Дейност: Дейност 1: Включване на неактивни/безработни лица в специфични за конкретното работно място обучения: Целта на дейността е да се подберат 2 неактивни и/или безработни лица до 29 г. вкл., които да преминат специфични обучения с пряка приложимост върху бъдещата длъжност на служителите във фирмата. Предвиденото. обучение за неактивни/безработни лица напълно съответства на установените потребности в Мастър-пик и на нуждите на компанията от търсене и намиране на млади хора, които да бъдат обучени и да станат част от нашия екип. За да могат лицата да изпълняват ефективно задълженията си е наложително те да преминат обучения, които да им позволят да придобият умения за започване на работа в сектора. В допълнение, подобни специфични за позицията обучения ще повишат мотивацията на лицата, тяхната ангажираност и интерес и ще окажат пряк последващ положителен ефект върху работата им. При подборът на неактивни/безработни лица до 29 г. вкл. , ще се осигурят равни условия за включване на всички, без значение от пол и етнос. Подборът ще стартира непосредствено след подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ. Подборът ще се осъществи както с помощта на Дирекции бюро по труда в София област и Троян, така и чрез обяви в Интернет - в сайтове за търсене на работа. Освен на описаните методи, ще разчитаме и на съдействие на трудовите посредници в ДБТ, които ще уведомят потенциалните представители на целевата група за дадената възможност за включване в проектните дейности. Обученията ще са присъствени. Общата сума на планирани специфични обучения е 3000 лв. безвъзмездна помощ на лице общо за следните обучения: -Хигиена и безопасност на хранителното производство-40 учебни часа Курсът синтезира най-важните правила за безопасна и високохигиенична работа с хранителни продукти, включително за лична безопасност и хигиена, методи за опаковане и транспортиране на суровини и готови хранителни продукти, основни принципи на HACCP и ServSafe, международни и национални системи и стандарти за хигиена и безопасност. -Индустриален кетъринг-60 учебни часа Курсът цели разширяване и придобиване на допълнителни познания и умения за техниките на готвене, които се използват в индустриалната кухня / производство на готови ястия. Принципите и техниките на конвенционалната кухня се „превеждат“ на езика на съвременните методи и техники, включително индустриални технологии за производство на хранителни продукти и готови ястия. Засягат се въпросите за разходването на ресурси, управление на отпадъците, безотпадъчно готвене и др. - Нутрициология-20 учебни часа Курсът включва основни познания за принципите на здравословното хранене, съвременна диетология и актуални тенденции в диетичното / медицинското хранене. Обученията ще завършат с документ - сертификат от доставчика, удостоверяващ успешното завършване на преминалите курса на обучение неактивни и/или безработни лица. Етапите на изпълнение на дейността са следните: Етап 1: Подбор на 2 бр. неактивни и/или безработни лица до 29 г. вкл. /месец 1-3 включително/ Етап 2: Избор на изпълнител за извършване на обученията /месец 1-3 включително/ Етап 3: Обучение на 2-те неактивни и/или безработни лица до 29 г. вкл. /месец 4-6 включително/ , Договорена стойност: 6 000.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: Дейност 2: Включване на заети лица в специфични за конкретното работно място обучения : Целта на дейността е 167 заети лица да преминат по едно или няколко специфични за работното място обучения, кореспондиращи на нуждите на дружеството и изискуеми за качественото изпълнение на длъжностните задължения на лицата. Ще бъдат обучени: -Хигиена и безопасност на ХП 20 уч.ч - 28 души и 40 уч.ч - 139 души-според позицията Курсът включва най-важните правила за съвременна безопасна и високохигиенична работа с хранителни продукти, включително методи за опаковане и транспортиране на суровини и готови хранителни продукти, основни принципи на HACCP и ServSafe, международни и национални системи и стандарти за хигиена и безопасност. -Контрол на разходите в ХП - 30 уч.ч - 8 души Курсът включва основните принципи при избор и създаване на менюта, методи за управление на приходите и контрол на разходите в хранителната индустрия, проблематика при избора и използването на софтуерни решения за управление на наличности и контрол на разходите. -Дизайн и фотография на храна - 20 уч.ч - 20 души Курсът е с цел придобиване на допълнителни умения за аранжиране на храна и нови фотографски техники. Курсистите получават основни умения за работа с естествена светлина и студийно осветление, композиция и стил, продуктова фотография, обработка на снимки с Photoshop и други похвати за по-добро представяне на хранителните продукти. -Индустриален кетъринг - 60 уч.ч- 139 души Курсът цели разширяване и придобиване на допълнителни познания и умения за техниките на готвене, които се използват в индустриалната кухня / производство на готови ястия. Принципите и техниките на конвенционалната кухня се „превеждат“ на езика на съвременните методи и техники, включително индустриални технологии за производство на хранителни продукти и готови ястия, за разходването на ресурси, управление на отпадъците, безотпадъчно готвене и др. -Нутрициология - 20 уч.ч - 147 души Курсът включва основни познания за принципите на здравословното хранене, съвременна диетология и актуални тенденции в диетичното/медицинското хранене. -Специализиран английски език за хранителната индустрия и ресторантьорството- 50 учебни часа или 100 учебни часа-според позицията и входящото ниво - всички 167 заети Обучението ще е за специализиран английски език за хранителната индустрия и ресторантьорството. Участниците ще са разделени в групи по 15 човека като обучението ще е по 50 учебни часа или 100 учебни часа според нивото на владеене към момента за 167-те заети лица. Специализиран курс за повишаване езиковата квалификация на хора, работещи в сферата на ресторантьорството, кетъринга и хранителното производство цели придобиване и усъвършенстване на навиците в бщуване на английски език с използване на професионалната терминология на ресторантския бизнес и хранителната индустрия, устойчиви фрази и изрази, използвани при обслужването на клиенти на английски език (помощ при избора на ястия и напитки, приемане на поръчки, реакция на жалби и пожелания), писане на запитвания и търговски оферти. Включените специфични обучения напълно отговарят на потребностите в дружеството и позициите, за които се отнасят изискват подобна допълнителна квалификация, която от една страна да повиши експертизата и знанията на служителите, а от друга - да позволи на фирмата да продължи да се налага на пазара и да разшири пазарните си позиции. Етапите на изпълнение на дейността са следните: Етап 1: Избор на изпълнители за извършване на обученията /месец 1-3 включително/ Етап 2: Извършване на специфични обучения на 167 заети лица /месец 4-18 включително/, Договорена стойност: 501 000.00 , Отчетена стойност: 500 173.70
  • Дейност: Дейност 3: Включване на успешно завършилите обученията неактивни/безработни лица (с придобит сертификат) в несубсидирана заетост: Целта на дейността е да се осигури несубсидирана заетост на обучените неактивни безработни лица и те да станат постоянен член на екипа на дружеството. Предвиждаме най-малко 50% от всички неактивни/безработни лица, завършили успешно предвидените по проекта обучения да бъдат включени в несубсидирана заетост за период от минимум 6 месеца. С тези лица ще се подпише трудов договор като те ще бъдат напълно технически и ресурсно обезпечени и ще се ползват с всички права и задължения съгласно българското трудово законодателство и бонусна система и система за развитие, функциониращи във фирмата. Етапите на изпълнение на дейността са следните: Етап 1: Подписване на трудови договор с успешно завършилите обучения неактивни/безработни лица /месец 7/ Етап 2: Включване в несубсидирана заетост на успешно завършилите обучения неактивни/безработни лица /месец 7-12 включително/, Договорена стойност: 0.00 , Отчетена стойност: 0.00

Участващи организации

Партньори Няма
Изпълнители
  • Изпълнител: БЕ КОНСУЛТ ООД, Договорена стойност по проекта*: 300 104.22 , Отчетена стойност**: 500 173.70
Подизпълнители Няма
Членове на обединение Няма

Забележки:

* Договорената стойност по проекта може да е по-ниска от отчетената поради някоя от следните причини:

  • За физически лица договорената стойност не включва разходите за сметка на работодателя, които са допустим разход и се отчитат по проекта
  • Бенефициентът е отчел разход само с фактура без да е сключен договор с избрания изпълнител
  • Бенефициентът е отчел повторно разходи към УО

** Колоната представя размерът на заявените от бенефициента разходи

Индикатори

Индикатор 1 Заети лица, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 167.00 , Достигната стойност: 194.00
Индикатор 2 Участници, придобили квалификация при напускане на операцията, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 167.00 , Достигната стойност: 194.00
Индикатор 3 Безработни и неактивни участници до 29 г., които при напускане на операцията придобиват квалификация, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 2.00 , Достигната стойност: 2.00
Индикатор 4 Безработни и неактивни участници до 29 г., които при напускане на операцията имат работа, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 1.00 , Достигната стойност: 1.00
Индикатор 5 Безработни и неактивни участници до 29 г., Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 2.00 , Достигната стойност: 2.00

Финансова информация

Обща стойност на проекта 507 000.00 BGN
БФП 304 200.00 BGN
Собствено финансиране 202 800.00 BGN
Общо реално изплатени суми 300 101.29 BGN
Процент на съфинансиране от ЕС 85.00 %

Финансови корекции

Няма

Забележки:

1 Посочената стойност представлява максималния размер на наложената финансова корекция. В зависимост от изпълнението на съответния договор реалният размер на удържаната финансова корекция може да е на по-ниска стойност.

2 Финансова корекция с нулева обща стойност означава, че същата е отменена вследствие на съдебно решение.

Тръжни процедури

Процедура 1 Предмет на предвидената процедура: Провеждане на специфични за работното място обучения и специализирани чуждоезикови обучения, Прогнозна стойност: 507 000.00
  • Обособена позиция 1: Провеждане на специфични за работното място обучения и специализирани чуждоезикови обучения
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:
  • Обособена позиция 2: Провеждане на специфични за работното място обучения и специализирани чуждоезикови обучения
    Изпълнител: БЕ КОНСУЛТ ООД
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта: 300 104.22

Забележки:

Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN