Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 56 707 дървета
English

Програма: Развитие на човешките ресурси

Район за планиране: Всички

Описание

Според данни на Министерството на икономиката на РБ секторът за производство на хранителни продукти обхваща около 14% от индустриалното производство в страната и създава около 14% от добавената стойност в индустрията. Отрасълът осигурява заетост на 80.4 хил. души (15% от заетите в преработващата промишленост). Въпреки това равнището на заплатите в сектора е едно от ниските – средномесечното възнаграждение възлиза на около 540 лв. Произведената от предприятията от бранша продукция е на обща стойност 7.09 млрд.лв. През 2013 г. оборотът на външните пазари на предприятията от производството на храни възлиза на 2.06 млрд. лв. На вътрешния пазар секторът е реализирал продукция за 6.25 млрд.лв. 
В тази връзка проектното предложение „Повишаване конкурентоспособността на заетите в Производството на хранителни продукти на европейския трудов пазар чрез професионално обучение“ има за цел да се възползва от тенденциите за растеж на индустрията, като повиши професионалната квалификация на заетите в сектор, което създава реални предпоставки за повишаване и на тяхното заплащане. Осигуряването на адекватно обучение по трета квалификационна степен в зависимост от нуждите и потребностите на организацията ще повиши атрактивността и конкурентоспособността на заетите на трудовия пазар. Професионалното обучение осигурява по-висока, по-качествена и по-дългосрочна заетост, която допринася за развитие на човешките ресурси и повишаване на мотивацията им и ангажираността им към целите на компанията. Обогатяването на познанията, уменията и компетенциите на работната сила чрез насърчаване на гъвкави процеси за учене през целия живот ще допринесе за повишаване производителността, конкурентоспособността и адаптивността на Софийска баница ООД и нейните партньори към икономическите условия в страната. 
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Професионално обучение за заети лица в приоритетния сектор Производство на хранителни продукти: Дейността има за цел да предостави професионално обучение за придобиване на професия 342020 "Сътрудник в маркетингови дейности", специалност 3420201 "Маркетингови проучвания" от втора степен на професионална квалификация на 15 заети лица и професионално обучение за придобиване на професия 541030 "Хлебар-сладкар", специалност 5410301 "Производство на хляб и хлебни изделия" на 8 заети лица и на професионално обучение за придобиване на професия . професия 541010 "Техник - технолог в хранително-вкусовата промишленост", специалност 5410102 "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" с трета степен на професионална квалификация на 14 заети лица. Обучението за придобиване на професия 342020 "Сътрудник в маркетингови дейности", специалност 3420201 "Маркетингови проучвания" от втора степен на професионална квалификация ще се проведе в една група, тъй като в него ще бъдат включени 15 от заетите лица от целевите групи. Обучението за придобиване на професия 541030 "Хлебар-сладкар", специалност 5410301 "Производство на хляб и хлебни изделия" от втора степен на професионалната квалификация ще се проведе в една група, тъй като в него ще бъдат включени 8 от заетите лица от целевите групи. Обучението за придобиване на професия 541010 "Техник - технолог в хранително-вкусовата промишленост", специалност 5410102 "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" от трета степен на професионалната квалификация ще се проведе в 1 група, тъй като в него ще бъдат включени 14 от заетите лица от целевите групи. Обученията по професия 342020 "Сътрудник в маркетингови дейности", специалност 3420201 "Маркетингови проучвания" от втора степен на професионална квалификация; професия 541030 "Хлебар-сладкар", специалност 5410301 "Производство на хляб и хлебни изделия" и професия . професия 541010 "Техник - технолог в хранително-вкусовата промишленост", специалност 5410102 "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" ще стартират от втория месец на проекта, с оглед провеждането на избор на изпълнител и подготовка за учебния процес - подбор на преподаватели, подготовка на учебни материали и изготвяне на графици за обучението. Те ще се провеждат по 4 учебни часа на ден, 5 дни седмично, които ще протичат успоредно с осъществяването на трудова заетост на лицата. При възлагане на професионалното обучение по съответните професии от изпълнителя ще бъде изисквано то да бъде, съгласно следните реквизити: За обучението по професия 541010 "Техник - технолог в хранително-вкусовата промишленост", специалност 5410102 "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" (трета степен на професионална квалификация): • хорариум на обучението 960 уч. ч., съгласно изискванията на ЗПОО и ДОС, от които 50% от часовете да бъдат теоретично обучение и 50% практическо обучение; • включени лица от целевите групи по проекта: 14 лица; • издаден документ, доказващ извършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация; За обучението по професия 342020 "Сътрудник в маркетингови дейности", специалност 3420201 "Маркетингови проучвания" от втора степен на професионална квалификация и по професия 541030 "Хлебар-сладкар", специалност 5410301 "Производство на хляб и хлебни изделия" и професия . (втора степен на професионална квалификация): • хорариум на обучението 660 уч. ч., съгласно изискванията на ЗПОО, от които 40% от часовете да бъдат теоретично обучение и 60% практическо обучение; • включени лица от целевите групи по проекта: 12 лица; • Издаден документ, доказващ извършеното обучение: Свидетелство за професионална квалификация. 52 800.00 52 800.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.