Обучение на 91 лица по професионална квалификация в две направления за част от професия втора и трета квлаификационна степен: Фирмата-кандидат предвижда по настоящия проект да проведе обучение за професионална квалификация по част от професията по 2 професии и специалности от второ и трето квалификационно ниво на общо 91 служители.
Обученията ще се осъществят в съответствие с изискванията на ЗПОО и по професии и специалности включени в СППОО, утвърден от МОН. Чрез обучението включените участници ще придобият квалификация по част от професия, удостоверена със съответния документ съгласно чл. 38, ал. 3 от ЗПОО.
1. Професия Сътрудник в малък и среден бизнес (код по СПОО 345050), специалност малък и среден бизенс (код по СППОО 3450501), 300 учебни часа за обучение общо на 30 заети лица.
Необходимостта от това обучение произтича от изразената нужда на служителите на фирмата-кандидат да повишат своята квалификация в областта на управлението и администрирането на бизнес процесите. Ръководството е инициализирало нуждата от квалификация на служителите си с цел подобряване на работната среда, комуникацията с клиенти и партньори, поддържане на икономическите интереси на компанията и други. Чрез него ще се осигурят предпоставки и условия за икономическо и устойчиво развитие на основата на повишаване качеството на труда и стимулиране личностната реализация на заетите лица, което е в съответствие с общата цел на Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
2. Професия "Техник - технолог в хранително - вкусовата промишленост" (код 541010), специалност "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" (код 5410102), 600 учебни часа за обучение общо на 61 заети лица.
С това обучение ще се отговори на потребностите на тези служители от придобиване на професионална теоретична подготовка, практическо обучение по нови технологични процеси и инструментариум за изпълнение на дейности в обхвата на производството на хляб и хлебни и сладкарски изделия, свързани с окачествяване, приемане, съхраняване, дозиране, подготвяне и дозиране на суровини и материали, производство, опаковане, съхраняване и експедиране на хляб, хлебни и сладкарски изделия и други. След завършване на обучението, служителите ще придобият следните умения:
- прилага и контролира изпълнението на фирмените програми и процедури за ДПП/ДХП при производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия и спазва изискванията за ЗБУТ; - познава и прилага технологичната последователност на процесите и операциите в производството и съхранението на хляб, хлебни и сладкарски изделия;
- познава състава и технологичните свойства на суровини, материали, добавки, полуфабрикати, оценява качеството и технологичната им пригодност и условията на транспорт и съхранение;
- знае същността,значението, параметрите и специфичните особености на технологичните процеси, като ги организира, провежда и контролира;
- обосновава избора и позиционирането на технологичното оборудване при съставяне на технологична линия; обслужва и контролира машини, апарати, съоръжения и инсталации;
- взема правилни технологични и организационни решения при промяна на производствената ситуация;
- други.
Работниците в това направление притежават практика и опит, придобити предимно чрез обучение на работното място под ръководството на наставник и отделни тясно специализирани обучения. Предизвикателствата на новите технологични процеси и изискванията за високо професионално и квалификационно ниво за работа със съвременни технически средства и оборудване, както и за постигане на висок стандарт на сигурност и качество налагат тези работници да придобият нови професионални знания и умения. Фирменото ръководство също е осъзнало и е амбицирано да осигури надежден и професионално квалифициран работен екип, който да отговори на нарастващите технически и потребителски изисквания за сигурност, надеждност и качеството на произведените хляб, хлебни и сладкарски изделия.
Чрез посочените по-горе обучения ще се осигури изпълнението на Специфични цели 1, 3 и 4 и ще допринесат за постигането на Общата цел. |
86 625.00
|
86 625.00
|
Обучение на 91 лица за ключова компетентност "Английски език": Компанията-кандидат предлага производство и продажба на хляб и хлебни и сладкарски изделия, осъществявано от над 90 професионалисти, всеки - специалист в своята област.
Анализът на проблемите на целевата група показва, че към момента работният и административния персонал в дружеството-кандидат се нуждае от целенасочено обучение, което да осъвремени изпълнението на ежедневните дейности и технологични процеси с различно естество. Необходимостта от обученията се обуславя от потребностите на служителите да притежават умения и компетенции за комуникация и боравене с масово използвания в техническата документация английски език. Нуждата от подобно обучение е продиктувана и от различната специфика в основната трудова дейност на служителите, ангажирани с окачествяване, приемане, съхраняване, дозиране, подготвяне и дозиране на суровини и материали, производство, опаковане, съхраняване и експедиране на хляб, хлебни и сладкарски изделия и други, а също и за тези, работещи в административната и търговската част за прием на поръчки, договаряне, продажба и износ на фирмените продукти и услуги. Работниците и служителите и в двете направления са дефинирали, като проблемен за ефективната им работа недостига на чуждоезикови компетенции. Те са заявили пред фирменото ръководство желанието си да участват в обучение по Английски език, поради факта, че ежедневно им се налага да разчитат на помощта и ползват уменията на колегите си в съответните области за да изпълнят персоналните си трудови задачи по разчитане или обработка на документация и технологични процеси. Освен това фирмата-кандидат изпълнява поръчки и за чуждестранни клиенти, с които се води бизнес комуникация на Английски език. Освен администрацията, служителите, заети с производствените дейности също използват Английски език, като основен език за кореспонденция със съответните клиенти за по-специализирани и/или технически обосновки на предмета на услугата/продукта.
Изпълнението на дейността ще спомогне на включените в обученията за адаптирането и придобиването на рутина при работа със специфичната терминология на английски език, ще удължат активната трудова дейност на по-голямата част от заетите, ще увеличат производителността на труда в дружеството и реално ще допринесат за изпълнението на дългосрочните цели за развитие на кандидата.
В рамките на тази дейност ще се организират и проведат:
1. Обучение по Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици” - Чуждоезиково обучение по английски език на различни нива на общо на 91 работници и служители, 74 от които със средно образование. Предварителното проучване показва, че обученията ще бъдат в няколко групи, съобразно наличното ниво на знания и умения съгласно Европейската квалификационна рамка. Планираният за изучаване английски език ще подпомогне изпълнението на ежедневните трудови задължения по разчитане на техническа документация и работа с ново, внесено от други страни оборудване на заемащите длъжности за организация и извършване на монтаж, поддръжка, обслужване на клиенти, бизнес кореспонденция и други. Обучението е необходимост и за служителите от търговските и административни отдели, предвид необходимостта от комуникации с чуждестранни партньори, клиенти и доставчици.
При завършени три нива на Английски език, обучаемите лица ще получат следните умения:
- четене;
- писане;
- говорене;
- разбиране;
- граматика;
Успешно завършилите курса на обучение ще получат сертификат, удостоверяващ придобитите умения по Ключова компетентност "Английски език", съгласно предвиденото в Насоките за кандидатстване.
С оглед спазването на вече утвърдени добри практики, при провеждането на обучението, изпълнителят и представителите на целевата група, включени в обучение, ще спазват принципите и организацията на обучителния процес, залегнали в Процедурата за организация на дейността и отчетността на доставчиците на обучение, които провеждат обучение за придобиване на ключови компетентности и професионална квалификация. |
63 700.00
|
63 700.00
|