Съвременното развитие на икономиката изисква непрекъснато повишаване на конкурентоспособността и производителността на труда, с които да се осигури устойчив растеж и развитие. Това налага инвестиции в работната ръка на различните сектори, с които да се увеличат нивата на професионални и ключови компетентности и да се осигурят условия за учене през целия живот.
Основната цел на проект „Повишаване на конкурентоспособността за осигуряване на устойчива заетост“ e да подпомогне за подобряване качеството на човешкия капитал на „Гоуст“ ЕООД и да осигури високи нива на заетост, чрез предоставяне на специализирани обучения на персонала, като същевременно спомогне за повишаване конкурентоспособността на фирмата-работодател.
Целева група в настоящото проектно предложение са 100 заети лица, наети на трудов договор към момента на кандидатстване във фирма „Гоуст“ ЕООД. С включването си в проекта, ще им бъде предоставена възможност за надграждане на знанията, уменията и компетентности в сферата на работа и ще се осигурят условия за учене през целия живот.
Дейностите, които ще бъдат изпълнени в рамките на проекта, са свързани с преминаване на обучение по част от професия „Ресторантьор“, код 811060, специалност „Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечение“, код 8110602, по трета квалификационна степен, част от професия „Аниматор в туризма“, код 812040, специалност „Туристическа анимация“, код 8120402, по трета квалификационна степен и обучение по Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици“ – английски език.
Проектното предложение е разработено в контекста на целите и задачите на Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж „Европа 2020“.
Очакваните резултати от изпълнението му са свързани с повишаване конкурентоспособността на фирмата, отговаряне на непрекъснато нарастващите потребности на пазара на труда за висококвалифицирани кадри, както и ще доведе до възможност за разкриване на нови работни места.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Професионално обучение на заетите лица по част от професия по трета квалификационна степен: Основната цел на настоящата дейност е да повиши квалификацията на наетите лица и увеличи степента им на конкурентоспособността, чрез включване в обучение по част от професия по трета квалификационна степен.
Необходимостта от реализирането на това обучение произтича от изразената нужда на фирмата и на служителите да повишат своята професионална квалификация.Сектора на ресторантьорството се характеризира с голям обхват на работните процес, ръчно извършване на голяма част от трудовите задължения, като налице е тенденция за непрекъснато засилване на човешкото присъствие в технологията на обслужване.Необходимостта от по-голям брой зает персонал, непрекъснатото повишаване цената на работната сила и високите изисквания на клиентите са само част от основните фактори, които променят необходимостта, търсенето и предлагането на тези услуги, а от там и квалифицираната работна ръка.Това налага извършването на допълнителна професионална квалификация на служителите на кандидата с оглед на справянето с предизвикателствата в сектора на дейност. Ръководството на „Гоуст“ ЕООД инициализира нуждата от придобиване на допълнително ниво на квалификация на служителите си поради бързо развиващия се сектор на ресторантьорските услуги и нарастване на конкуренцията в бранша.Всички лица, наети на трудови договори към момента на кандидатстване, са преминали вътрешно-фирмени обучения и инструктажи, но поради факта, че естеството им на работа е в интензивно променящ се сектор, те имат нужда от надграждане на своите знания и умения,с които да повишат своята конкрурентоспособност и ефективност на работното място.
Наименование и код на професията: „Ресторантьор“, код 811060
Наименование и код на специалността: специалност „Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечение“, код 8110602–част от професия по трета квалификационна степен
Хорариум на обучението: 600 уч. часа (300 уч. часа теория и 300 уч. часа практика)
Брой на обучаваните лица: 55
Документ, доказващ завършеното обучение: Удостоверение за професионално обучение
Наименование и код на професията: „Аниматор в туризма“, код 812040
Наименование и код на специалността: „Туристическа анимация“, код 8120402-част от професия по трета квалификационна степен
Хорариум на обучението: 600 уч. часа (300 уч. часа теория и 300 уч. часа практика)
Брой на обучаваните лица: 45
Документ, доказващ завършеното обучение: Удостоверение за професионално обучение
След завършване на обучението по специалност „Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечение“, всяко едно от заетите лица трябва да знае и умее да:
•Спазването на правилата за здравословни и безопасни условя на труд (ЗБУТ);
•Създава условия и организира изпълнението на правилата за добри производствени/хигиенни практики (ДПП/ДХП) и прилагане на системата НАССР в ресторантьорството;
•Работи в екип с членовете на всички отдели в заведението за хранене и развлечение;
•Познава стопанското устройство на страната и разбира съществуващите икономически отношения, процеси и явления в сферата на туризма
•Води разговор на чужд език с гостите на заведението за хранене и развлечение;
•Използва компютър при планиране, организиране и отчитане на работата в заведение за хранене и развлечение
•Познава структурата и йерархията на работното място и осъществява връзка със звената в заведението за хранене и развлечение
•Познава различите видове храни и напитки, продуктите и начините за тяхното приготвяне;
•Организира и контролира технологичния процес за производство на ястия и напитки и тяхното сервиране в заведението за хранене и развлечение;
•Създава условия и организира безопасна работа с технологичното оборудване в ресторантьорството и ефективното му използване;
•Участва в посрещането, обслужването и изпращането на гостите;
•Планира асортимента от ястия и напитки и участва в създаването и въвеждането на нови рецепти;
•Познава и използва правилно терминологията в туристическото обслужване при комуникация с колеги и клиенти.
112 500.00
0.00
Обучение на заетите лица за придобиване на Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици“ – английски език: Основната цел на дейността е посредством провеждане на обучение по КК2 "Общуване на чужди езици" - английски език да се повишат знанията на заетите лица по английски език във връзка с качественото изпълнение на служебните си задължения.
Необходимостта от реализиране на дейността се обуславя от нарастващите потребности на служителите да боравят с чужд език, и по-специално – английски език, в ежедневната си работа с клиенти и гости. Нуждата от подобно обучение е продиктувана на база на спецификата на работа в областта на ресторантьорството и предвид факта, че обектите на фирмата са локализирани в зона за активен туризъм (с. Лозенец), което предполага силен туристопоток от чужденци, респективно и кореспонденция и комуникация на чужд език.
Анализът на проблемите на целевата група показва, че към момента както работният, така и административният персонал на кандидатстващата организация се нуждае от целенасочено чуждоезиково обучение, което да подготви заетите лица за работа при изпълнение както на служебните си задължения, така и на различни фирмени събития в сектора на дейност. В съвременния глобализиращ се свят английският език е най-често използваният международен език и владеенето му от заети лица в сектора на туризма е не само препоръчително, но и задължително.
Наименование на обучението: Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици“ – английски език
Хорариум на обучението: 300 учебни часа (3 нива х 100 учебни часа)
Брой на обучаваните лица: 100
Документ, доказващ завършеното обучение: Сертификат за преминато обучение
Лицата, наети на трудов договор в „Гоуст“ ЕООД са инициатори на обучението по Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици“ – английски език. Продължителността на обучението ще бъде минимум 300 учебни часа за 3 нива на обучение (по 100 учебни часа за всяко от нивата). Лицата ще бъдат разделени в различни групи спрямо тяхното индивидуално ниво на знания и умения и при разговор, писане и четене, което ще бъде установено след входящ тест. Целта е да се определят индивидуалните потребности на всеки един служител и тяхното ниво на подготовка.
След успешното завършване на обучението по Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици“ – английски език, всички лица, включени в целевата група, ще имат теоретични и практически умения по:
• Четене
• Писане
• Говорене
• Делова кореспонденция
• Специфична терминология и др.
Успешното изпълнение на дейността ще спомогне за адаптирането на представителите на целевата група към предизвикателствата на бизнес- и личната кореспонденция и комуникация с английски език, свързани с услугите, които дружеството предлага, ще удължат активната трудова дейност на по-голямата част от заетите, ще увеличат прозиводителността на труда в дружеството и ще допринесат за изпълнението на дългосрочните цели за развитие, както на регионално и национално, така и на международно равнище.
70 000.00
0.00
Прилагане на модела на Гъвкави форми на заетост за заетите лица, включени в обучение по професионална квалификация и Ключови компетентности: Целта на дейността е да осигури плавно и безпроблемно протичане на предвидените обучения по професионална квалификация и Ключови компетентности чрез предоставяне на възможности за гъвкави форми на заетост по време на целия период на провеждането им.
Необходимостта от използването на гъвкави форми на заетост е продиктувана от невъзможността заетите лица да изпълняват ефективно и качествено служебните си задължения и, едновременно с това, да присъстват регулярно на предвидените обучения. Персоналът на „Гоуст“ ЕООД няма физическа възможност да съчетава планираното работно време с предвидената ежедневна ангажираност във връзка с провеждането на обучение по професионална квалификация, което налага нуждата от промяна и прилагане на гъвкавост в работното време.
Формите на гъвкава заетост, които могат да се използват, са:
• Почасова работа
• Работа на смени
• Работа на непълно работно време
• Работа на плаващо работно време
• Гъвкави работни часове за определен период
• Работа на повикване
• Ротация на работното място
Обученията, за които е предвидено да бъдат използвани гъвкави форми на заетост, са:
• Обучение по част от професия „Ресторантьор“, код 811060, специалност „Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечение“, код 8110602 (600 уч. часа) – 55 лица
• Обучение по част от професия „Аниматор в туризма“, код 812040, специалност „Туристическа анимация“, код 8120402 (600 уч. часа) – 45 лица
• Обучение по Ключова компетентност 2 „Общуване на чужди езици“ - английски език (300 учебни часа) – 100 лица
59 460.00
0.00
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN