Провеждане на мотивационно обучение: Мотивационното обучение има за цел да подпомогне подбраните лица да придобият знания и умения за ориентиране на пазара на труда, търсене и избор на подходяща професия и заетост.
Дейността ще се изпълни на два етапа както следва:
Етап 1 - Подготвителен ( първи месец) – в обхвата на този етап се включва избор на външен изпълнител на дейността мотивационно обучение, отговарящ на изискванията, заложени в Условията за кандидатстване. Подготовката и осъществяването на избора ще се извърши от екипа за управление на проекта.
Етап 2 - Провеждане на самото мотивационно обучение (втори месец) – ръководството на МОРСКО ОКО - 92 ЕООД съвместно с избрания външен изпълнител предвижда да набира подходящи представители на целевата група, съобразно предварително определените критерии и териториален обхват. Първата част от обучението ще се проведе през втори проектен месец, а втората част през шести месец. Общата продължителност на Мотивационното обучение е 30 часа за 18 лица.Популяризирането ще се извършва посредством различни канали:
- съвместно с Дирекция Бюро по Труда (ДБТ) Добрич, филиал Балчик;
- чрез публикации в медиите (вкл. специализирани интернет сайтове) и социалните мрежи - ще бъдат извършени минимум 10 информационни публикации;
- чрез директни съобщения, комуникация и разпространение по всички подходящи канали за информация.
Планира се да бъдат проведени групови и индивидуални срещи с безработни и неактивни лица, представители на целевата група на проекта. Тези дейности ще бъдат извършвани пред аудитория от безработни и неактивни лица от община Балчик. Освен груповите срещи ще се проведат и индивидуални срещи при необходимост, с част от потенциалните участници в проекта. Индивидуални срещи ще бъдат необходими предимно за неактивни лица и за хора, които имат нужда от допълнителна увереност, за да се включат в проекта.
В обхвата на дейността са заложени минимум:
- 5 срещи с представители на ДБТ Добрич, филиал Балчик,
- 2 срещи с представители на лица от уязвимите групи на труда;
- 10 публикации в медии в т.ч. интернет сайтове,
- Провеждане на мотивационно обучение на 18 лица, разпределени в две групи по 9 лица (трети - четвърти проектен месец). |
1 440.00
|
1 440.00
|
Провеждане на обучение за професионална квалификация: Обучението за професионална квалификация е ключова дейност за постигането на специфичните цели, заложени в проекта и общите цели, свързани с гъвкавостта и адаптивността на безработните лица на територията на МИГ Балчик-Генерал Тошево и повишаване на достъпа им до заетост, както и пригодност за пазара на труда. Същевременно желаното подобряване на качеството и асортимента на предлагания туристически продукт от кандидата изисква задължително покриване на определени изисквания към професионалната квалификация на заетите в дружеството.
Провеждането на планираните обучения ще повиши квалификацията и компетентността на лицата, които се явяват ключов фактор за създаването на устойчивост за развитие на дружеството и повишаването на неговата конкурентоспособност, чрез предоставяне на висококачествено обслужване, удовлетворяващо изискванията на туристите. Не на последно място, осигуряването на достъп до съвременни методи на обучение по актуални теми ще подобри адаптивността и пригодността на заетите към икономика, основана на знанието и ще подобри качеството на техния живот.
Обучението има за цел придобиване на професионални знания, практически компетентности и професионално-личностни качества от целевата група, с цел нейната успешна реализация по придобитата специалност на пазара на труда.
Проектното предложение предвижда провеждане на обучения на 18 лица за придобиване на професионална квалификация за 4 професии :
- 811070 ГОТВАЧ; наименование на специалността: 8110701 Производство на кулинарни изделия и напитки; степен на професионална квалификация - 2; продължителност: 660 часа, от които часовете за практическо обучение са не по-малко от 70 на сто от общия брой учебни часове.
- 811080 СЕРВИТЬОР - БАРМАН; наименование на специалността: 8110801 Обслужване в заведения на общественото хранене; степен на професионална квалификация - 2; продължителност: 660 часа, от които часовете за практическо обучение са не по-малко от 70 на сто от общия брой учебни часове.
- 541030 ХЛЕБАР - СЛАДКАР; наименование на специалността: 5410301 Производство на хляб и хлебни изделия; степен на професионална квалификация - 2; продължителност: 660 часа, от които часовете за практическо обучение са не по-малко от 70 на сто от общия брой учебни часове..
- 811090 РАБОТНИК В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ; наименование на специалността : 8110901 Работник в производство на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения; степен на професионална квалификация - 1; продължителност: 300 часа, от които часовете за практическо обучение са не по-малко от 60 на сто от общия брой учебни часове.
Дейността ще се изпълни на два етапа, както следва:
Етап 1 Подготвителен (първи месец) - паралелно с провеждане на мотивационното обучение.
В обхвата на този етап се включва изборът на външен изпълнител. Тази дейност ще се извършва съвместно от ръководството на МОРСКО ОКО - 92 ЕООД и екипа за управление на проекта.
Етап 2 Провеждане на обучения (втори - седми месец)
По проекта се планира да бъдат организирани и проведени обучения за професионална квалификация на 18 лица, в 4 групи, разпределени по професии както следва:
811070 Готвач – 6 лица;
811080 Сервитьор - барман – 4 лица;
541030 Хлебар - сладкар – 3 лица;
811090 Работник в заведенията за хранене и развлечения – 5 лица.
Всички обучения ще се провеждат изцяло съобразно приложените от изпълнителя програма и план-график на обучението.
След приключване на обученията за професионална квалификация, успешно завършилите лица ще получат Свидетелство за професионална квалификация. |
18 600.00
|
18 600.00
|
Провеждане на обучение за придобиване на ключова компетентност: Поради все по-нарастващите туристически посещения на чуждестранни гости, особено от Румъния, през последните години се идентифицира сериозен проблем с кадрите в туризма, свързан с липсата на дигитални умения, особено от трайно безработни и неактивни лица. Ръководството на МОРСКО ОКО - 92 ЕООД осъзнава този проблем и стартира политика за преодоляването му чрез осигуряването на обучения по ключова компeтентност 4 "Дигитални компетентности".
В обучението ще бъдат включени лицата, преминаващи обучение за професионална квалификация "Сервитьор-барман". Те ще имат нужда от умения за работа с фискални устройства и специализиран софтуер. С предоставянето на тези обучения значително ще се повиши квалификацията на лицата, което пък ще подобри нивото на обслужване в ресторанта, след тяхното назначаване на работа, ще повиши качеството на предлаганите услуги и ще подобри тяхната адаптивност и конкурентоспособност на пазара на труда.
Дейността ще се изпълни на два етапа, както следва:
Етап 1 Подготвителен (шести месец)
В обхвата на този етап се включва избора на външен изпълнител. Тази дейност ще се извършва съвместно от ръководството на МОРСКО ОКО - 92 ЕООД и екипа за управление на проекта.
Етап 2 Провеждане на обучението (шести-седми месец)
По проекта се планира да бъде организирано обучение по КК4 „Дигитална компетентност” на 4 лица с продължителност на обучението 45 часа учебни часа.
Обучението ще се провежда съобразно приложената от изпълнителя програма и план-график на обучение, като програмата ще включва часове по теория и практика.
След приключване на обученията по КК4 „Дигитална компетентност” успешно завършилите лица ще получат Сертификат, удостоверяващ придобитите знания и умения. |
1 000.00
|
1 000.00
|
Подпбор и осигуряване на заетост на 12 лица.: Основната цел на дейността е осигуряване на заетост на 12 лица, преминали успешно обучение за професионална квалификация. С изпълнението на дейността ще се повиши конкурентоспособността и качеството на живот на новонаетите лица.
Дейността ще се изпълни като кандидатът МОРСКО ОКО - 92 ЕООД разкрие 12 нови работни места (РМ) за следните длъжности:
- готвач НКПД 51202001– 4 РМ;
- сервитьор НКПД 51312004 - 2 РМ;
- пекар НКПД 75122010 – 2 РМ и
- работник кухня НКПД 94120003 – 4РМ,
на които ще бъдат назначени специално подбрани от успешно завършилите обучение за професионална квалификация лица. Всички длъжности, на които ще бъдат наети лицата, са в съответствие с основната дейност на фирмата.
Разкриването на новите работни места е обусловено от увеличената търговска площ и местата за клиенти на заведението на дружеството и разширяването на пазарния му дял чрез навлизане в сегмента на празничните събития, както и обогатяване на асортимента в менюто и увеличената търговска площ, което води до увеличаване на обема на работа. Нова за дружеството е длъжността пекар. Назначаването на пекари е организационна новост в работата на дружеството, тъй като новата търговска стратегия на МОРСКО ОКО - 92 ЕООД изисква активни действия за производството и предлагането на пици, пърленки и тестени изделия от здравословни продукти.
Предвижда се на 4 от работните места да бъдат назначени продължително безработни лица и тяхната субсидирана заетост да бъде 12 месеца, а на останалите 8 РМ наетите лица ще бъдат на 6 месечна субсидирана заетост.
Дейността ще се изпълни на два етапа:
Етап 1 Подготвителен ((шести-седми проектен месец):
1. Подбор на кандидатите от успешно завършилите обучение по професионална квалификация лица;
2. Запознаване на кандидатите с длъжностната характеристика на работното място;
3. Изготвяне на трудови договори на избраните кандидати;
4. Провеждане на въвеждащо обучение и инструктаж на наетите лица;
Етап 2 – Същинска заетост (седми - двадесети месец):
1. Изготвяне на присъствени форми за действително отработеното време от наетите лица, начисляване и изплащане на трудовите им възнаграждения, осигурителни вноски и данък. |
87 905.40
|
78 665.46
|
Обзавеждане и оборудване на нови работни места, на които са назначени обучени и мотивирани безработни и/или неактивни лица.: Цел: Създаване на подходящи условия на труд за качествено и в срок изпълнение на трудовите задължения на новоназначените 12 лица в дружеството.
Към момента на кандидатстване производствената и търговска дейност в дружеството се изпълнява от 3 работници. Обзавеждането и оборудването на кухнята е съобразено с този брой работни места. С увеличаване на дейността (по-голяма търговска площ и повече места за клиенти, разширяване на асотимента) и разкриването на нови работни места за 12 работници е крайно необходимо да се закупи допълнително обзавеждане и оборудване за новите работни места. Новозакупеното обзавеждане и оборудване, изцяло съобразено със спецификата на трудовата дейност и съвременните стандарти на технологичния процес в заведенията за хранене и развлечения, както и към категоризацията на обекта, ще обезпечи работата на готвачите (4 РМ) и на пекарите (2 РМ). Пряко и непряко то подпомага качественото изпълнение на дейността на сервитьорите (2 РМ) и на работниците кухня (4 РМ). Работните места за пекари са организационна новост за дружеството. Към настоящия момент в заведението се ползват готови тестени продукти и блатове за пици.
С настоящето проектно предложение е предвидено да се закупи следното:
За обезпечаване дейността на длъжността „готвач” - 4 РМ ще се закупят:
• Ел. фурна 1бр. ;
• Микровълнова фурна 1 бр.;
• Ел. скара тръбна, 1 бр.,
• Професионален ел.фритюрник 1 гнездо, 6 литра - 2бр.,
• Хладилник нискотемпературен 1бр.;
• Аспираторен чадър с размери 1800/900/450 1бр.;
• Шкаф с плъзгащи врати и междинен плот с борд с размери 1600/900/850, 2бр.;
• Шкаф с плъзгащи врати и междинен плот с борд, с 2 чекмеджета с размери 1200/700/850 1 бр.;
За обезпечаване на длъжността „пекар” - 2 РМ ще се закупят:
• Хладилник среднотемпературен, 1 бр.
• Фурна за пици 1 бр.
• Работен плот 2 бр.
За обезпечаване и подпомагане на работата на сервитьорите 2 РМ и работник кухня 4 РМ се предвижда закупуването на:
• Хладилна маса среднотемпературна 1 бр.
Новата търговска стратегия на дружеството изисква активни действия за производството и предлагането на пици, пърленки и тестени изделия от здравословни продукти. Създаването на две нови работни места за пекари налага да бъде закупено нужното оборудване за тях, без което не може да бъде разширен асортиментът и да се отговори на увеличеното търсене на клиентите и обем на работа на заведението. За ефективното функциониране на новосъздадените работни места за пекар в дружеството се изисква да бъде закупено описаното оборудване.
Предвидените 2 нови фритюрника са настолен вид, без основа. За тяхното нормално използване в работния процес и осигуряване на безопасни условия на труд ще бъдат поставени върху шкаф с плъзгащи врати и междинен плот с борд с 2 чекмеджета с размери 1200/700/850, който освен като работен плот, ще служи и за шкаф за съхранение на черната кухненска посуда.
Обособените работни места в топла кухня ще бъдат обезпечени с ел. скара, поставена върху шкаф с плъзгащи врати и междинен плот с борд с размери 1600/900/850. Задължителен е и аспираторен чадър с размери 1800/900/450 за отвеждане на вредните миризми и пари; хладилник нискотемпературен за съхранение на включените в менюто риби и рибни полуфабрикати и микровълнова фурна за размразяване на продукти. След закупуването на ел. фурна, фирмата ще има възможност да включи в менюто богат асортимент от готвени ястия и така ще бъде възможно предлагането на обедно меню и привличане на работещи в гр. Балчик.
С увеличаване на работещите в кухненския блок, ще бъде обособена отделна част за приготвяне на салати и студени предястия, чрез хладилна маса среднотемпературна, в която ще се съхраняват зеленчуци.
С увеличаване на асортимента и отделянето на студена от топла кухня, ще има необходимост от допълнителна работна площ - шкаф с плъзгащи врати и междинен плот, който освен за съхранение на кухненска посуда, ще бъде използван и като работна маса за подготовка и издаване на готова продукция. |
21 780.82
|
21 780.82
|