Спасени дървета
Благодарение на потребителите на ИСУН бяха спасени 57 175 дървета
English

Програма: Региони в растеж

Район за планиране: Столична

Описание

В община Павел баня ще се предоставя топъл обяд  на най-нуждаещите се лица, включително децата, като се прилагат съпътстващи мерки, които ще подпомагат социалното им приобщаване. Чрез проекта се цели да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Ползвателите на „топъл обяд“ ще получават храната ежедневно всеки работен ден от месеца. Услугата ще достига до всички населени места от общината, където хората изпитват затруднения за осигуряване на прехраната си.
Услугите по проекта ще се предоставят от община Павел баня в рамките на 24 месеца, считано от 01.10.2022 г. до 30.09.2024 г.  Настоящият проект ще надгради изпълнението на дейностите на проект по Операция „3.1 – Топъл обяд в условията на пандемията от COVID – 19 в община Павел баня“ BG05FMOP001-5.001 по оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане.
Дейности
Дейност Договорена стойност Отчетена стойност
Приготвяне на топъл обяд: Проведена е процедура по реда на чл.20, ал.4, т.2 от ЗОП, като е сключен Договор № 118 от 11.09.2023 г. с "КЕЙ ЕНД ВИ" ООД с предмет: „Приготвяне на топъл обяд в Община Павел баня“ по Операция BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“ по Програма за храни иосновно материално подпомагане 2021-2027 Европейски Социален Фонд Плюс със срок от 01.10.2023 г. до 30.09.2024 г. или общо 498 работни дни. Сключено допълнително споразумение - Анекс №1 от 24.06.2024 г. към договор №118/11.09.2023 г. за учеличаване на стойността на приготвения обяд със срок до края на проектното изпълнение. Храната се приготвя в кухня – майка/кетъринг/ с удостоверение за регистрация № 2190/25.04.2012 г. Кухня – майка /кетъринг/ разполага с със следните съоръжения : Зеленчукорезачка -4бр; Картофобелачка -4бр. Ел. пекарна с 3 камери х 2 тави (60х40) - 360 порции -8бр. Конвекторна фурна за 10 тави - 400 порции Конвекторна фурна за 6 тави - 240 порции, газов парен казан -5 бр. Професионален хладилен шкаф, -18° С / - 15° С -2 бр. Професионален хладилен шкаф, 0° С / +4° С -4 бр. Професионален хладилен шкаф, +10° С (Яйца) – 1бр. Хладилна камера, 0° С / +4° С, 10 м3 - 3 бр Хладилна камера, -18°.С, 12 м3 - 2 бр.. Хладилна камера, 0° С / +4° С, 25 м3 - 2 бр. При приемането, съхранението и обработката на суровите продукти, съществува реален риск за контаминирането, повреждането на опаковките, нарушаването целостта им, поради което се спазват задължения и правила: Разделно съхранение на различните групи храни; Ежедневно при зареждане от складовете към кухнята се спазва стриктно принципа „Пръв влязъл, пръв излязъл“; Ежедневно се наблюдава и отчита поддържаната температура в хладилните съоръжения.На ниски температури при хладилни условия подлежат следните групи храни: В минусови хладилници при температура под -20 градуса С - Месо, кайма и нейните производни; Месо от птица, птичи продукти и субпродукти; Пресни зеленчуци, замразени чрез шоково замразяване; Бланширани продукти; Риба, рибни продукти и рибни деликатеси. В плюсови хладилници или хладилни съоръжения (камери) при температура от 0 до 4 градуса С - Колбаси; Мляко и млечни продуктите; Яйца и майонези; Мазнини от животински произход; Малотрайни зеленчуци и плодове след тяхното измиване и почистване. Екип от експерти, включващ технолог по храните, диетолог и главен готвач, съставя седмично меню за изпълнение. Екипът подбира храни, които да осигуряват здравословно, разнообразно и питателно хранене на бенефициентите. При изборът на храни освен нормативно определените изисквания екипът се съобразява и с културните и религиозни особености на потребителите на услугата и не допуска дискриминация на базата на тези принципи. За изработване на менютата се използват Сборник рецепти за заведенията за общественото хранене, изд. „Техника” 2010 и 2014 г. и Сборник с рецепти за диетични ястия за заведенията за обществено хранене и лечебно-профилактичните заведения, изд. Техника 1984 г. 168 663.04 144 422.40
Предоставяне на топъл обяд: Топлия обяд се предоставя на 104 лица от всички целеви групи в работни дни на месеца, за периода от 01.10.2022 до 30.09.2024, за 498 до домовете на потребителите от всички населени места на община Павел баня със специализирани собствени транспортни средства на доставчика „КЕЙ ЕНД ВИ“ ООД гр. Сливен За потребителите от гр. Павел баня и с. Турия храната се доставя от служителите на ДСП гр. Павел баня със собствено транспортно средство отговарящо на необходимите изисквания за доставяне на готова храна.Получаването на топъл обяд от всеки краен получател се основава на одобрение за включване в проектните дейности на всеки краен получател, разписано от представляващия общината в Заявлението-декларация – Приложение 1. Получаването на топлия обяд се удостоверява от крайните получатели чрез попълване на информацията в Приложение 2 Дневник на крайния получател. В началото на всеки месец ще се предоставят Дневниците на крайните получатели с оглед попълването им от лицата или техните законни представители и удостоверяване на получената подкрепа. В случай на отпадане от участие в проектните дейности по желание на крайния получател преди предвидената крайна дата, дневникът се попълва от крайния получател/законния представляващ в последния ден от участието и се предава на служители от Кметствата в общината или на общинска администрация, в зависимост от населеното място, в което живее ползвателя на услугата.В случай на непредвидено отпадане на крайния получател (смърт, липса на контакт, невъзможност за отразяване на необходимата информация и др.), възпрепятстващо попълване на Дневника, получаването на подкрепа от крайния получател административният раздел на дневника се попълва от две длъжностни лица, които чрез подписите си удостоверяват ползването на услуги от отпадналия краен получател. 11 806.41 10 109.57
Предоставяне на съпътстващи мерки: Съпътстващите мерки ще се реализират през целия период на изпълнение на договора и ще са насочени към социалното приобщаване на крайните получатели. Ще насърчават социалната интеграция на хора изложени на риск от бедност или социално изключване. Планирането и предоставянето на съпътстващи мерки се основава на извършен анализ и установени специфични потребности за всеки отделен краен получател. Съпътстващите мерки ще се изразяват в индивидуално или групово консултиране и съдействие на крайните получатели на топъл обяд, съобразно индивидуалните им нужди за: - възможностите за ползване на други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ и ЕСФ+; - ползването на административни общински услуги, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене, консултиране за изискванията на здравните органи при необходимост и др. - индивидуални или групови консултации, насочени към повишаване на информираността на хората, относно безпрецедентните изменения в световния климат, как те пагубно влияят върху природата и качеството на живот на хората; включване в различни инициативи за опазване и почистване на околната среда, съвети са намаляване на разхищението на храни и използването на пластмасови изделия за еднократна употреба и др. - други форми на индивидуална подкрепа, съдействие, консултиране, реализирани в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на представителите на целевите групи с цел прилагане на комплексни мерки за социалното им включване. 11 806.42 10 109.57
Определяне на целевите групи: Целевите групи, които са определени за допустими по Операция „Топъл обяд“ са регламентирани в Наредба № РД-06-53 от 17 септември 2021 г. (Наредбата) на Министъра на труда и социалната политика за реда и условията за определяне на целевите групи и насочване на помощта по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд ПЛЮС, обн. ДВ бр.81 от 28.09.2021 г., в сила от 28.09.2021 г. В съответствие с Наредбата целевите групи са:  лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си;  лица, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа;  лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ;  лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане;  скитащи и бездомни лица;  лица от уязвими групи - граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците. При необходимост подкрепата може да се предоставя и на хора, изпаднали в затруднено положение в резултат на природни бедствия, пандемии и др. форсмажорни обстоятелства, с оглед овладяване на възникнали извънредни ситуация в страната. Водещ критерий е степента на уязвимост и лишения, установени от Дирекция социално подпомагане гр. Казанлък. 0.00 0.00

Забележки:

Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
В изпълнение на проект BG05SFOP001-4.002-0003 „Повишаване на ефективността и ефикасността на Централното координационно звено“.