Кандидатът по настоящата процедура е голямо предприятие - ХЕПИ ЛЕЙДИ ЕООД, което са занимава с производство на готови ястия. Компанията е кухня-майка както на всички ресторанти от веригата HAPPY, така и за други клиенти - ресторанти и кетърингови компании.
Предложението за изпълнение на инвестиция предвижда закупуване и въвеждане в експлоатация на автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна и автоклав за пастрьоризацията и.
Инвестицията по мярката е съобразена с изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ върху околната среда, допринасяйки за екологичния преход в дейността на предприятието.
Целта на предложението за изпълнение на инвестиция е да допринесе за ускоряване на прехода към кръгова икономика, чрез предоставянето на безвъзмездни средства на предприятие от производствения сектор за въвеждане на кръгови модели за използване на ресурсите и внедряване на неутрални по отношение на климата методи и технологии за производство и потребление на продуктите от дейността му.
Очакваният ефект e, чрез подкрепата по процедурата предприятие от сектор С „Преработваща промишленост“ да трансформира производствените си процеси, чрез преминаване към кръгови модели за повишаване на ресурсната ефективност и ограничаване
на емисиите на парникови газове.
Проектното предложение е в съответствие с принципите на равнопоставеност на жените и мъжете и осигуряване на равни възможности за всички.
Избран е режим „регионална инвестиционна помощ“, като изпълняваните от страна на кандидата дейности в рамките на предложението имат за свой основен предмет осъществяването на увеличаване на капацитета на съществуващ стопански обект.
Дейности
Дейност
Договорена стойност
Отчетена стойност
Придобиване на нови технологии за въвеждане на кръгови модели в предприятията, посредством въвеждане в експлоатация на 1 бр. аавтоматична линия дозиране и опаковане на готова храна и 1 бр. автоклав за пастрьоризацията и.: Дейността предвижда доставка и въвеждане в експлоатация на 1 бр. автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна и 1 бр. автоклав за пастрьоризацията и, които ще работят в тандем. Ще се осигури въвеждането на следните кръгови модели:
1. Намаляване на образуването на отпадъци, чрез намаляване образуваните отпадъци за производство на единица продукт. В момента в кухнята- майка се приготвя храна, която се опакова ръчно в найлонови пликове. Видът опаковка предопределя и възможният начин на нейното консервиране - само чрез дълбоко замразяване в хладилни съоръжения.
*автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна
Процесът по пълнене и опаковане на храната е бавен, неефективен и характерен с разходване на основни ресурси - суровина и време. Работници пълнят храната на ръка в полиетиленови торби, теглят количеството на везни, след което краят на торбата се залепва на налични в предприятието машини. Ръчният процес на работа е предпоставка за бавното му протичане, точността на количеството дозирана храна не е прецизна, което налага често спиране за досипване или отнемане на количество до достигане на необходимото отклонение на теглото на опакования продукт. Чести са и случаите на разсипване и унищожаване на готовия продукт при опаковането му, което го прави негоден за употреба. С цел преодоляване на тези проблеми и ограничения, компанията предвижда закупуване и въвеждане в експлоатация на автоматична линия за пълнене и опаковане на храна. Линията е снабдена с пълначна машина, която автоматично дозира храната в необходимите количества, което спестява генерирания в момента отпадък от основни суровини.
2. Ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, чрез внедряване на технологии за заместването им с рециклируеми опаковки на готовия продукт.
*автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна
Опаковането в момента се извършва в полиетиленови пликове, а линията работи с опаковки под формата на рециклируеми тарелки. Въвеждането и в експлоатация ще въведе нова технология на дозиране на храната в рециклируеми тарелки като премахне опаковките в пликове.
*Автоклавът, който се използва за консервиране на храната като пастьоризира опакованите продукти ( следваща технологична операция) също е пригоден за работа с рециклируеми тарелки. Внедряването му е предпоставка за въвеждане на нова технология за консервиране на храната в тарелки и елиминиране на найлоновите пликове.
Чрез въвеждането в експлоатация на двата актива, ще се предотврати настоящата практика за опаковане на продуктите в пластмасови пликове и последващото им замразяване с цел запазване на качествата на продуктите. Ще се въведе нова технология на опаковане на готовата храна в газова среда в рециклируеми опаковки последством трейсийлър ( част от линията за опаковане) и последващото и консервиране, чрез пастьоризация в новия автоклав. Това напълно ще елиминира използването на полиетиленови торби за опаковане и съхранение на продуктите.
3. Използване на ресурси с биологичен произход.
*автоматична линия дозиране и опаковане на готова храна
*Автоклав
Новозакупеното оборудване дава възможност продуктите да бъдат опаковани и пастьоризирани в друг вид опаковка с биологичен произход. Това са тарелки, изработени изцяло от биологични материали - растителни биоразградими източници, като захарна тръстика и които, разграждайки се в природата набавят важни и ценни вещества в почвата. По този начин, както продуктите, така и техните опаковки ще са изляло на биологична основа.
4. Подобряване на стандартите за екологосъобразност на продуктите чрез внедряване на технологии за постигане на съответствие на произвежданите продукти с приложимите за тях екологични стандарти и/или продуктови изисквания:
След реализиране на инвестицията, компанията ще отговори на изискванията на FSSC 22000- стандарт за безопасност на хранителните продукти в рамките на Глобалната инициатива за безопасност на храните.
ПРОДЪЛЖАВА в РЕЗУЛТАТ
1 880 000.00
0.00
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN