Идентификация

Номер от ИСУН BG14MFOP001-4.064-0003-C02
Наименование на проекта „Атракции на риболовния туризъм – рибна кулинария и рибни продукти“
Бенефициент 120526197 СДРУЖЕНИЕ В ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА БИО - Б - ЕКО
Източник на финансиране ЕФМДР ==> Програма за морско дело и рибарство
Дата на сключване на договора/заповедта 08.12.2022
Дата на стартиране 08.12.2022
Дата на приключване 11.04.2024
Статус на изпълнение на договора/заповедта за БФП Приключен (към датата на приключване)
Местонахождение
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Пазарджик (BG423), Батак
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Смолян (BG424), Девин
  • България, Югозападна и южно-централна България (BG4), Южен централен (BG42), Смолян (BG424), Доспат

Описание

Кратко описание на проекта
Според проучване на Университет по хранителни технологии - Пловдив включването и предлагането на уникални, специфични, местни храни и напитки в продуктите и услугите на сектор "Туризъм" е предпоставка за привличането на около 35 % повече туристи и гости. Създаването на туристически атракции в риболовния туризъм е в основата на проектната идея. Интересите на българските и чуждестранните туристи към рибната кулинария нараства непрекъснато и създаването на кулинарна карта на РТ, с атрактивно презентиране на традиционни и съвременни рецепти и начини за приготовление на рибнои ястия и рибни продукти, повишава качеството и икономическата ефективност на туристическите дейности в малките рибарски общности. 
Специализираният рекламно-информационен справочник /на хартиен носител и в електронен вариант/,  функциониращ на телефоните и таблетите на потребителите ще представи топографията, асортиментната листа и менютата на обектите за риба, рибни продукти и рибна кулинария в населените места на трите общини- Батак, Девин и Доспат.   
Кулинарни работилници за рибна кулинария, провеждани от шеф-готвачи - притежаващи висока екпертиза и професионализъм - ще създават условия за създаване и развитие на търговската и туристическата инфраструктура и в трите общини от РТ. Развитието и обогатяването на местната на местната кулинарна индустрия ще бъдеподкрепяно, през целия мониторингов период, чрез ежегодни презентации на кулинарните умения на местни ресторантьори и готвачи. 
Опазването и развитието на местната кулинария, като културно-исторически продукт, до този момент е било подценявано поради неговия нематериален характер и липсата на системни методи за съхранение и възпроизводство. Създаването на интерактивен дигитален рецептурник и аудио и видео демонстрации, на кулинарните техники за обработка и приготовление на рибни ястия и рибни продукти, ще създаде условия за премственост на гастрономическата култура между поколенията във формата на експресивна кулинарна атракция.
Дейности
  • Дейност: Създаване на рекламно-информационен справочник на обектите предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти на територията на ВЗР- книжно и интерактивно онлайн издания: Справочникът на обектите , предлагащи рибни ястия, риба и рибни продукти, е нова и модерна услуга за населението, туристите и гостите на РТ . Тази услуга може да бъде ползвана от потребителите чрез техните телефони и таблети. Паралелно с това, справочното печатно издание, ще бъде разпространено в туристическите информационни центрове, други културно-информациони институти, фоайета на по-големите хотели и специализирани обекти за риба, рибни продукти и ястия от тях на територията на общините Батак, Девин и Доспат. Тази дейност ще включва четири основни етапа: - Първият етап предвижда събиране и обработка на информация, чрез информационни карти, за минимум 70 обекта, предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти, от населените места и курортните зони от трите общини. Целта е да бъде събрана първоначална емпирична информация с основните характеристики на съответния обект., предлагания рибен асортимент, местоположение и контактна информация. За специализираните заведения, които предлагат рибни ястия, риба и рибни продукти ще бъде събрана информация за тяхното по-подробно описание с текстове, снимки и информация за местонахождението със срийншот върху "Гугъл-карти". На собственици, управители или служители на тези обекти, ще бъде предоставена възможност да разкажат за предлаганите от тях услуги - в текстови, аудио и видео формати. В дейността са включени следните дейности: създаване на теоретичен модел на проучването; разработването на инструментариум-анкетни карти; провеждане на проучването на терен и анализ на получените резултати - Във вторият етап е планирано да бъдат създадени комуникационни профили на всеки един от анкетираните обекти - съответно в печатен и цифров формат. Цифровите профили ще съдържат текстове, снимки, аудио и видео файлове и модул за обозначение на геолокацията върху "Гугъл-карти". - Третият етап включва предпечатна подготовка на книжното тяло и неговото отпечатване в тираж 500 броя. Отпечатаните хартиени справочници ще бъдат предоставени на туристическите информационни центрове в трите общини; в специализираните заведения за рибни ястия, риба и рибни продукти; музеи; а също така и във фоайетата на по-големите хотели. - В четвъртият етап ще бъде изградена електронна контент-мениджмънт система за визуализация на създадените профили на обектите за риба, рибни продукти и рибни ястия. Чрез тази система потребителите, туристите и гостите на РТ ще имат възмож.ност да правят различни търсения- чрез удобен интерфейс и да получават текстова, гласова и зрителна информация- относно възможностите за покупка на риба, рибни продукти и рибни ястия. Потребителите ще разполагат с маршрутизатор за най-близките и удобни маршрути и навигация при търсене и пътуване към тях. Интеактивният онлайн справочник ще бъде хоснат на високоскоростен сървър и ще функционира върху телефоните и таблетите на реални и потенциални клиенти от България и чужбина. Специализираният рекламно-информационен справочник /на хартиен носител и в електронен вариант/, функциониращ на телефоните и таблетите на потребителите ще представи топографията, асортиментната листа и менютата на обектите за риба, рибни продукти и рибна кулинария в населените места на трите общини- Батак, Девин и Доспат. , Договорена стойност: 49 000.00 , Отчетена стойност: 49 000.00
  • Дейност: Създаване на нови туристически атракции за обогатяване и развитие на населените места от общините Батак, Девин и Доспат - кулинарни работилници и дегустации на ястия от риба и рибни продукти: Организиране и провеждане на три кулинарни работилници по 40-50 минути – демонстриращи възможностите на рибната кулинария в всяка една от общините от РТ - Батак, Девин и Доспат. На трите кулинарни работилници ще бъдат представени сезонното разнообразие на рибни продукти, съчетани с модерни техники на изпълнение, креативно съчетание от страна на шеф-готвач и използването на щадящи топлинни обработки. Всичко това ще бъде съчетано с презентиране на ястията пред гостите, което подобрява техните знания за кулинарната култура. Кулинарни работилници за рибна кулинария, провеждани от шеф-готвачи - притежаващи висока екпертиза и професионализъм - ще създават условия за създаване и развитие на търговската и туристическата инфраструктура във всички населени места от РТ. Развитието и обогатяването на местната на местната кулинарна индустрия ще бъдеподкрепяно, през целия мониторингов период, чрез ежегодни презентации на кулинарните умения на местни ресторантьори и готвачи. Интересите на българските и чуждестранните туристи към рибната кулинария нараства непрекъснато и развитието и обогатяването на селищата от РТ с повече туристически атракции и демонстриращи традиционни и съвременни рецепти и начини за приготовление на рибни ястия и рибни продукти, повишава качеството и икономическата ефективност на туристическите дейности в малките рибарски общности., Договорена стойност: 6 600.00 , Отчетена стойност: 6 540.00
  • Дейност: Създаване на "Интерактивен дигитален рецептурник и онлайн презентации на кулинарни техники за приготовление на риба, рибна продукти и ястия": Опазването и развитието на местната кулинария, като културно-исторически продукт, до този момент е било подценявано поради неговия нематериален характер и липсата на системни методи за съхранение и възпроизводство. Създаването на интерактивен дигитален рецептурник и аудио и видепрезентации, на кулинарните техники за обработка и приготовление на рибни ястия и рибни продукти, ще създаде условия за приемственост на гастрономическата култура между поколенията във формата на експресивна кулинарна атракция. Младите хора и непосветените, до този момент, в рибната кулинария ще придобият знания и опит за непрофесионални изяви в приготовлението на ястия от риба и рибни продукти. Интерактивният рецептурник ще бъде ценно помагало и за въдичарите, които нямат опит в рибното кулинарно майсторство. Специално за тях ще бъдат разработени аудио-записи с кулинарни съвети , относно различните начини за приготовление на риба: печене, пържене, скара, мариноване и т.н. Аудио-записите ще бъдат във формат "mp3", който е удобен за прослушване чрез телефоните в часовете прекарани на брега- в очакване на улова или по време на придвижването през РТ. Разбира се цялата тази интерактивна информационна система ще бъде създадена за удобство на младите хора, въдичарите , туристите и гостите на територията. Всяко едно от представените презентирани ястия ще съдържа допълнителна информация за обектите, в които евентуално то може да бъде намерено, на РТ. Подрастващото младо поколение, начинаещите и запалените въдичари, ще разполагат с дигитална образователна информация за местната традиция и културното наследство и модерните техники за приготовлението на ястия от риба и рибни продукти. Тази информация ще бъде организирана в следните основни секции : - Електронни рецептурни профили на всички видове риби, обитаващи водоемите и рибните продукти произвеждани в РТ. В профилите ще бъдат представени хранителните и вкусовите качества на всеки един от местните видове риби и рибни продукти, с описание на начините за тяхното приготовление, а също така традиционните и най-популярните рецепти за приготовление на рибни ястия. - Кулинарен гурме-съветник /Chef consigliere / - Рибарски кулинарен форум за добавяне на нови рецепти за рибни ястия от потребители- непрофесионалисти /готвачи -любители /. - Видео презентации за приготовление на ястия от риба и рибни продукти – проведени от професионален майстор-готвач. - Спомагателни, презентационни видеоклипове - демонстриращи видовете техники за приготовление на ястия от риба и рибни продукти. - Аудио-записи /mp3/ с кулинарни съвети, относно различните начини за приготовление на риба и рибни продукти. , Договорена стойност: 60 400.00 , Отчетена стойност: 60 000.00
  • Дейност: Публичност, информация и комуникация: Всички продукти, резултат от изпълнение на проекта, имат висок комуникационен потенциал , тъй като представляват публикации в интернет или тиражирани печатни издания. По тази причина основния фокус, при създаването на публичност, разпространение на информация и комуникация относно напредъка и резултатите от проекта, ще бъде поставен върху предоставената безвъзмездна финансова помощ - осигуряваща изпълнението на дейностите от проекта. За всеки един от продуктите ще бъде разработен рекламно-информационен банер, че проекта се осъществява съгласно Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство. За разпространение на информация относно напредъка в реализацията на дейностите по проекта ще бъде създадена фейсбук-страница и фейсбук-група . При отчитане изпълнението на всеки един от проектните етапи ще бъдат публикувани съобщения и постове за получените резултати и оценка на тяхното качество и ефективност - в сайта на СНЦ "Био-Б-Еко" , фейсбук-страницата, фейсбук-групата и информационни издания / хартиени и електронни / от трите общини. Ще бъдат изработени 2 броя информационни табели- мобилна / предназначена за провежданите кулинарни събития / и постоянна / предназначена за офиса на Кандидата / - отразяващи информация за проекта и финансовия принос на Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство, Договорена стойност: 2 020.00 , Отчетена стойност: 2 000.00

Участващи организации

Партньори Няма
Изпълнители
  • Изпълнител: ДЖИ ЕС ООД, Договорена стойност по проекта*: 2 000.00 , Отчетена стойност**: 2 000.00
  • Изпълнител: ГРИЙН ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ ЕООД , Договорена стойност по проекта*: 60 000.00 , Отчетена стойност**: 60 000.00
  • Изпълнител: АКРИМА ИНВЕСТ ЕООД, Договорена стойност по проекта*: 6 540.00 , Отчетена стойност**: 6 540.00
  • Изпълнител: ИТ АКАДЕМИЯ АД, Договорена стойност по проекта*: 49 000.00 , Отчетена стойност**: 49 000.00
Подизпълнители
  • Подизпълнител: ФИНАНС ТУРС ООД, Договорена стойност по проекта*: 19 000.00
  • Подизпълнител: ТОП ПЕТ ООД, Договорена стойност по проекта*: 11 000.00
Членове на обединение Няма

Забележки:

* Договорената стойност по проекта може да е по-ниска от отчетената поради някоя от следните причини:

  • За физически лица договорената стойност не включва разходите за сметка на работодателя, които са допустим разход и се отчитат по проекта
  • Бенефициентът е отчел разход само с фактура без да е сключен договор с избрания изпълнител
  • Бенефициентът е отчел повторно разходи към УО

** Колоната представя размерът на заявените от бенефициента разходи

Индикатори

Индикатор 1 Проекти финансирани по мярката, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 1.00 , Достигната стойност: 1.00
Индикатор 2 Нови услуги в полза на рибарски общности и туристи, Мерна единица: Брой, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 2.00 , Достигната стойност: 2.00
Индикатор 3 Общ обем на инвестициите, Мерна единица: Лева, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 118 020.00 , Достигната стойност: 97 552.80

Финансова информация

Обща стойност на проекта 97 552.80 BGN
БФП 97 552.80 BGN
Собствено финансиране 0.00 BGN
Общо реално изплатени суми 97 552.80 BGN
Процент на съфинансиране от ЕС 85.00 %

Финансови корекции

Основание за налагане на корекция % на наложената
финансова корекция
Стойност на наложената финансова корекция1,2 Договор с изпълнител
БФП Собствено финансиране Общо
Нарушения в документацията за обществени поръчки 10.00 4 900.00 0.00 4 900.00 ИТ АКАДЕМИЯ АД
Нарушения в документацията за обществени поръчки 25.00 15 000.00 0.00 15 000.00 ГРИЙН ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ ЕООД

Забележки:

1 Посочената стойност представлява максималния размер на наложената финансова корекция. В зависимост от изпълнението на съответния договор реалният размер на удържаната финансова корекция може да е на по-ниска стойност.

2 Финансова корекция с нулева обща стойност означава, че същата е отменена вследствие на съдебно решение.

Тръжни процедури

Процедура 1 Предмет на предвидената процедура: „Създаване на интерактивен рецептурник с дигитални презентации на кулинарни техники за приготовление на риба, рибна продукти и ястия“, Прогнозна стойност: 60 400.00
  • Обособена позиция 1: „Създаване на интерактивен рецептурник с дигитални презентации на кулинарни техники за приготовление на риба, рибна продукти и ястия“
    Изпълнител: ГРИЙН ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ ЕООД
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта: 60 000.00
Процедура 2 Предмет на предвидената процедура: Публичност, информация и комуникация, Прогнозна стойност: 2 000.00
  • Обособена позиция 1: Информация,публичност и комуникации
    Изпълнител: ДЖИ ЕС ООД
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта: 2 000.00
Процедура 3 Предмет на предвидената процедура: Създаване на нови туристически атракции за обогатяване и развитие на населените места от общините Батак, Девин и Доспат - кулинарни работилници и дегустации на ястия от риба и рибни продукти, Прогнозна стойност: 6 600.00
  • Обособена позиция 1: Създаване на рекламно-информационен справочник на обектите предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти на територията на ВЗР- книжно и интерактивно онлайн издания
    Изпълнител: АКРИМА ИНВЕСТ ЕООД
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта: 6 540.00
  • Обособена позиция 2: Организиране, провеждане и популяризиране на кулинарни работилници и дегустации на ястия от риба и рибни продукти
    Изпълнител: АКРИМА ИНВЕСТ ЕООД
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта: 6 540.00
Процедура 4 Предмет на предвидената процедура: Създаване на рекламно-информационен справочник на обектите предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти на територията на ВЗР- книжно и интерактивно онлайн издания, Прогнозна стойност: 49 000.00
  • Обособена позиция 1: Създаване на рекламно-информационен справочник на обектите предлагащи риба, рибни ястия и рибни продукти на територията на ВЗР- книжно и интерактивно онлайн издания
    Изпълнител: ИТ АКАДЕМИЯ АД
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта: 49 000.00

Забележки:

Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN