Идентификация

Номер от ИСУН BG16RFPR001-1.004-1050-C01
Наименование на проекта Подобряване на производствения капацитет на ДТК ООД
Бенефициент 102074042 ДТК ООД
Източник на финансиране ЕФРР ==> Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027
Дата на сключване на договора/заповедта 29.05.2025
Дата на стартиране 29.05.2025
Дата на приключване 29.05.2026
Статус на изпълнение на договора/заповедта за БФП В изпълнение (от дата на стартиране)
Местонахождение
  • България, Северна и югоизточна България (BG3), Югоизточен (BG34), Бургас (BG341), Бургас, гр.Бургас

Описание

Кратко описание на проекта
ДТК ООД е семейно предприятие, специализирано в производство на прясна сладкарска продукция. Фирмата е добре позната и предпочитана от потребителите в гр. Бургас и региона и се наблюдават положителни темпове на нарастващо търсене на продукцията й през последните години. Основното ограничение пред разширяването на дейността на фирмата и подобряване на пазарните й позиции е ниския производствен капацитет, обусловен основно от наличното технологично оборудване за почти всички етапи от производствения процес. 
Основна потребност на фирмата в тази връзка е подобряването на производствения капацитет чрез инвестиции в съвременни машини и оборудване. 
Именно към това е насочен настоящия проект. Неговата основна цел е подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в ДТК ООД, и по този начин допринасяне за повишаване на конкурентоспособността и засилване на пазарното присъствие на фирмата.
Целта ще бъде осъществена чрез изпълнение на основната дейност на проекта – Дейност 1 Подобряване на производствения капацитет на предприятието и Дейност 2 Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата. Посредством Дейност 1 ще се придобият 19 бр. нови активи, чрез което ще се осигури техническа обезпеченост за постигане на целите на проекта, като ще се постигнат следните резултати:
1/Повишена ефективност и оптимизирани процеси по избиване на миксер; изпичане на блатове и др.; варене на кремове и др.; междинно съхранение на кремовете, блатове и др.; съхранение на полуфабрикати; рязане на петифури, външно оцветяване на торти; съхранение на готова сладкарска продукция; измиване на посуда по КИД-2008 10.71 
2/Създадени възможности за намалено време за производство на единица продукция
3/Подобрен производствен капацитет на основната дейност по КИД-2008 за 2023 г. 10.71 
4/Създадени предпоставки за повишаване на конкурентоспособността на предприятието и засилване на пазарното му присъствие и потенциал за устойчивост и растеж
Дейности
  • Дейност: Подобряване на производствения капацитет на предприятието - част 1: За осъществяване на основната си дейност по КИД-2008 10.71 по производство на пресни сладкарски изделия, технологичният процес преминава през следните етапи: 1/Теглене на продукти, смесване и избиване на миксер на блатове, тестени заготовки, кремове и др. 2/Оформяне и изпичане на блатове и др. тестени заготовки 3/Варене на кремове, захарен сироп, темпериране на шоколад 4/Междинно съхранение на кремовете, блатове, сиропи 5/Сглобяване на полуфабрикати 6/Съхранение на полуфабрикати във фризери 7/Довършителни операции-рязане, украсяване 8/Съхранение в хладилник на готова сладкарска продукция 9/Измиване на посуда–успореден етап на всички етапи от 1 до 8 Дейността ще бъде изпълнена чрез закупуване на 19 бр. ДМА, което ще промени почти всички етапи от описания процес и ще допринесе по следния начин за подобряване на производствения капацитет на основната икономическа дейност на ДТК ООД (КИД-2008 10.71): 1. Миксер планетарен 10 л.-1 бр. и Планетарен миксер 60 л.-1 бр. – за етап 1. В момента фирмата разполага само с 2 миксера, но единия много често се разваля и при 60% от времето не работи, което значително ограничава капацитета в този етап. Внедряването по проекта на нови 2 миксера ще ускори значително етап 1(замествайки 1 миксер, излизащ от експоатация и допълващ капацитета на 1 наличен)–ще стане възможно да се избива с миксер поне с 50% повече смес за блатове и кремове за същото време. Технологичният процес изисква да се купят 2 миксера с различна вместимост, тъй като на дневна база се избиват различи количества от различните смеси. 2. Електрически сладкарски конвектомат-1 бр- за етап 2. ДТК разполага с 2 конвектомата, но те не са достатъчни. Освен това, са стари и често се развалят. Закупуване на нов конвектомат, който да се добави към съществуващото оборудване, ще ускори значително етапа-ще стане възможно да се пекат с минимум около 50% повече блатове и др. тестени заготовки за същото време, отчитайки обичайните месечни ремонти на наличното оборудване. 3. Машина за тарталети-1бр - за етап 2. Фирмата не разполага с такъв актив и не предлага тарталети в своя асортимент. Чрез закупуване на машина за тарталети по проекта, която оформя и изпича основа за тарталети, ДТК ще може да произвежда нов продукт в рамките на основната си дейност. 4. Котлон, газов с две горелки и база с долен плот-1бр и Кухненски помощник-1бр - за етап 3. ДТК работи само с 2 котлона в момента и не разполага с машина за варене на кремове, което е крайно недостатъчно за етап 3. Закупуване на 1 нов газов котлон и кухненски помощник (машина за варене на кремове) по проекта ще даде възможност значително да се ускори процеса по варене на кремове, захарен сироп, темпериране на шоколад, който в момента изисква време, защото се прави на 2-3 етапа на ден с бъркане от сладкар. С новия котлон и кухненски помощник етапът ще може да се изпълни 2 пъти по-бързо (варене на 1-2 етапа на ден). Чрез кухненският помощник кремовете ще се варят без бъркане от сладкар, защото машината ще ги бърка автоматично 5. Хладилна витрина с 2плъзгащи врати-2бр-за етап 4. В ДТК има само 1, което не е достатъчно за дейността и забавя целия производствен процес, защото няма достатъчно място за междинно съхранение на блатовете и кремовете (етап 4) и поради това се изчаква и се забавят етапи 1-3 в зависимост от бързината за изпълнение на следващите етапи след 5. Поради това закупуването на 2бр. хладилни витрини с плъзгащи врати, с което се увеличава капацитета на етап 4, значително ще ускори целия производствен процес във фирмата и няма да се налага да се забавят етапи 1-3 6. Фризер неръждаем-2 бр. и Фризерна ракла-1бр-за етап 6. ДТК има само 1 наличен фризер, който често се разваля. Това е най-голямото ограничение в дейността на фирмата, защото съобразно производствената технология всички продукти трябва да престоят определено време във фризер без изчакване след етап 5. С наличното оборудване, освен честите повреди, има ограничено място за етап 6. (продължение -в Дейност1-част 2), Договорена стойност: 76 270.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: Подобряване на производствения капацитет на предприятието - част 2: Това налага забавяне на целия предшестващ технологичен процес и ограничава производствения капацитет значително. Чрез закупуване на 3 нови фризери, които ще заменят наличното оборудване за този етап ДТК ще има възможност да съхранява в пъти повече полуфабрикати във фризер за същото време в сравнение с настоящия момент. Това означава, че производственият процес ще се ускори и няма да трябва да се забавят етапи 1-5 заради нисък капацитет на етап 6. 7. Двойна китара-1бр-за етап 7 (рязане). Н момента рязането на петифури и пасти се осъществява ръчно и етапът е по-бавен (напр. 20 петифури за 10 мин), а често поради човешка грешка се бракува продукция. Със закупуване на двойна китара (машина за рязане) по проекта, ще може с едно движение да се нарязва цяло готово изделие без възможност за грешки. Това значително ще ускори етапа (20 петифури за 3мин) и ще могат да се режат повече продукти за същото време. 8. Въздушна четка с компресор-1бр.- за етап 7(украсяване). ДТК не разполага с професионален инструмент за външно оцветяване на торти и поради това този процес е бавен и труден. В резултат често се налага повторна обработка поради грешки, което е много врмеемко или се бракува продукция. С въздушната четка по проекта ще се ускори значително външното оцветяване на торти - поне с 50% повече оцветени торти за същото време. 9. Професионален хладилник-1бр - за етап 8. ДТК разполага с 1 плюсова камера за този етап, но тя е с недостатъчен капацитет на съхранение и значително ограничава производствения капацитет, тъй като е необходимо всички предходни етапи по производство да се забавят, докато се транспортира вече готовата продукция и се освободи място за нова. С внедряването на професионален хладилник по проекта с по-голям капацитет ще може де се съхраняват с около 30-35% повече продукти за същото време в сравнение с настоящия момент. Така целият производствен процес ще се ускори. 10. Мивка кухненска-1бр.; Душ със смесителна батерия и чучур-1бр.; Стелаж за инвентар-2бр; Съдомиялна за кухненски съдове-1бр. - за етап 9. Към момента ДТК има само 1 кухненска мивка само с 1 малък стелаж за измити съдове, което е недостатъчно за обема на работа и се налага се служителите да се изчакват и също забавя производствения процес, защото миенето се извършва своевременно от служителите успоредно на всички етапи от 1 до 8, което е задължително спрямо хигиенните норми за производство. Затова по проекта е предвидено да се добави още 1 мивка с 1 душ със смесителна батерия и с 2 стелажа за поставяне на измитите съдове, за да не се налага изчакване от различните служители. Така с добавения капацитет миенето на съдове на мивка ще се извършва 2 пъти по-бързо. Освен това, по проекта ще се внедри професионална съдомиялна машина, каквато не е налична в ДТК. Тя ще съкрати времето за миене на мивката с около 50%, защото преди влизане на посудата в съдомиялната, тя трябва да се измие на мивката, но за много по-кратко време отколкото ако не се ползва съдомиялна. Така чрез проекта за същото време ще се мият с над 100% повече посуда. Всичко описано сочи, че чрез внедряване на активите по проекта, гарантирано ще ускори и ще добави капацитет в почти всички етапи от производствения процес (без етап 5). Това ще резултира в нарастване на ефективността и оптимизиране на процеса по производство на сладкарска продукция и значително ще подобри производствения капацитет във фирмата. В резултат на проекта ДТК ще има възможност за производство на повече от всички произвеждани понастоящем продукти по КИД 10.71 в сравнение с настоящия момент за същото време– минимум с около 30-35% повече сладкарска продукция за същото време в сравнение с настоящия момент в резултат от проекта, отчитайки оптимизацията на всички етапи от производствения процес и времето за тях. В резултат от проекта фирмата също ще може да произвежда нов вид продукти в рамките на дейността, за която е заявена подкрепа по процедурата – тарталети, за които в момента не разполага с необходимото оборудване. , Договорена стойност: 27 710.00 , Отчетена стойност: 0.00
  • Дейност: Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата: Дейността включва ползването на консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата и е изпълнена преди неговото подаване. Тя беше реализирана чрез подготовката и подаването на настоящото проектно предложение и включваше Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата – 1бр. съгласно бюджетно подперо 6.1. Изборът на изпълнител за подготовката на проектното предложение е проведен през месец август, 2024 - в периода след обявяване на настоящата процедура и преди подаването на проектното предложение. Необходимостта от консултантски услуги във връзка с подготовката на проекта се обуславя от следното: - Липса на достатъчно предходен опит в подготовката на проектни предложения по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021- 2027; - Ограничен административен ресурс на дружеството поради малкия брой заети лица, което ограничава възможностите за самостоятелна подготовка на проекта. - Стремеж към подготовка на проектно предложение с ясно описани цели, нужди на дружеството и предвидените за изпълнение дейности по проекта и коректно формулиран бюджет. В изпълнение на дейността беше реализирано: - Предоставяне на информация на избрания изпълнител относно нуждите и основните предизвикателства пред ДТК ООД; - Подготовка на проектното предложение, бюджетиране и подготовка на приложимата съпътстваща документация във връзка с проекта. Чрез настоящото участие в процедура BG16RFPR001-1.004 Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите и наблюдение на целия цикъл по подготовка и подаване на проектно предложение в рамките на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, реализиран от избрания изпълнител, фирма ДТК ООД придоби ценен опит и познания относно оперативната програма и процедурите, финансирани със средства от ЕС. Всичко това представлява ценен опит и ще допринесе за повишаване на административния капацитет на дружеството във връзка с бъдещо участие по програми, финансирани по линия на ЕС. , Договорена стойност: 2 000.00 , Отчетена стойност: 0.00

Участващи организации

Партньори Няма
Изпълнители Няма
Подизпълнители Няма
Членове на обединение Няма

Забележки:

* Договорената стойност по проекта може да е по-ниска от отчетената поради някоя от следните причини:

  • За физически лица договорената стойност не включва разходите за сметка на работодателя, които са допустим разход и се отчитат по проекта
  • Бенефициентът е отчел разход само с фактура без да е сключен договор с избрания изпълнител
  • Бенефициентът е отчел повторно разходи към УО

** Колоната представя размерът на заявените от бенефициента разходи

Индикатори

Индикатор 1 Подпомагани предприятия (в т.ч. микро-, малки, средни, големи предприятия), Мерна единица: предприятия, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 1.00 , Достигната стойност: 0.00
Индикатор 2 Частни инвестиции, допълващи публичното подпомагане (в т.ч. безвъзмездни средства, финансови инструменти), Мерна единица: евро, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 13 546.89 , Достигната стойност: 0.00
Индикатор 3 Подпомагани предприятия чрез безвъзмездни средства, Мерна единица: предприятия, Базова стойност: 0.00 , Целева стойност: 1.00 , Достигната стойност: 0.00

Финансова информация

Обща стойност на проекта 105 980.00 BGN
БФП 79 485.00 BGN
Собствено финансиране 26 495.00 BGN
Общо реално изплатени суми 0.00 BGN
Процент на съфинансиране от ЕС 81.67 %

Финансови корекции

Няма

Забележки:

1 Посочената стойност представлява максималния размер на наложената финансова корекция. В зависимост от изпълнението на съответния договор реалният размер на удържаната финансова корекция може да е на по-ниска стойност.

2 Финансова корекция с нулева обща стойност означава, че същата е отменена вследствие на съдебно решение.

Тръжни процедури

Процедура 1 Предмет на предвидената процедура: Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на производствено оборудване за сладкарски цех по обособени позиции: Обособана позиция 1: Сладкарско оборудване Обособена позиция 2: Хладилно оборудване Обособена позиция 3: Оборудване за миене на съдове, Прогнозна стойност: 103 980.00
  • Обособена позиция 1: Обособена позиция 1: Сладкарско оборудване
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:
  • Обособена позиция 2: Обособена позиция 2: Хладилно оборудване
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:
  • Обособена позиция 3: Обособена пизиция 3: Оборудване за миене на съдове
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:
Процедура 2 Предмет на предвидената процедура: Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедура BG16RFPR001-1.004, Прогнозна стойност: 2 000.00
  • Обособена позиция 1: Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедура BG16RFPR001-1.004
    Изпълнител:
    Обща стойност на договора, финансирана по проекта:

Забележки:

Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN