Описание
Проектното предложение „Обучение за заети лица в „Мастър-Пик” ЕАД” е насочено към осигуряване на възможност за повишаване адекватността на уменията на заетите лица във фирмата лица към съвременните предизвикателства на икономическата среда и променящите се условия. В рамките на проекта ще бъдат създадени условия за придобиване и повишаване на професионални компетенции и знания, и развитие уменията за работа на заетите лица чрез осигуряване на професионално обучение по професии и специалности, специфични за сектора на кетъринговата дейност, с цел покриване изискванията на съответните длъжности в предприятието и повишаване качеството на работната сила. Професионалното обучение ще отговори на изискванията на работодателя, но също така е от важно значение за самата личност, която има възможност да реализира своя трудов потенциал. Заетите лица са един от основните фактори за продукта, произвеждан в кетъринговото предприятие. Техните знания, умения и компетентности намират приложение в ежедневния производствен процес, и така обучението на работещите е ключово за качеството на кетъринга.
Дейност | Договорена стойност | Отчетена стойност |
---|---|---|
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионалната квалификация на заети лица: Фирма „Мастър-Пик” ЕАД развива мащабна кетърингова дейност. Ежедневно се произвежда и доставя храна до крайните клиенти. Освен обработка и приготвяне на храни и ястия, важна част от дейността са транспортирането, дистрибуцията и тяхното сервиране. Кандидатът ежедневно доставя готова храна на болнични заведения, детски и учебни заведения и други структури. Технологичната обработка и приготвянето на храната се извършва в съответствие с изисквания и рецептура, и при строго спазване на приложимото законодателство. Изискванията пред фирмата са високото качество на храната, хигиената, познанията в хранителната индустрия и високата квалификация на персонала. Работниците и служителите, пряко заети в производствения процес, търговската дейност и управлението на фирмата са назначени на длъжности „Икономически директор” (код по НКПД 1213 7015), „Главен счетоводител (код по НКПД 2411 6002), „Счетоводител оперативен” (код по НКПД 3313 3001), „Офис мениджър” (код по НКПД 3341 3004), „Отчетник финанси” (код по НКПД 4312 2011), „Асистент човешки ресурси” (код по НКПД 4416 2001), „Експерт обществени поръчки” (код по НКПД 2421 5022), „Заместник-ръководител обособено производство” (код по НКПД 1321 6006), „Ръководител база” (код по НКПД 1439 5012), „Организатор дейности” (код по НКПД 5169 3008), „Калкулант” (код по НКПД 4311 2001), „Организатор автомобилен транспорт” (код по НКПД 4323 5017), „Продавач-консултант” (код по НКПД 5223 2001), „Технолог” (код по НКПД 3119 3044), „Главен готвач” (код по НКПД 3434 2001), „Готвач” (код по НКПД 5120 2001), „Инструктор диетично хранене” (код по НКПД 2265 3002), „Инспектор качество на производствените процеси” (код по НКПД 7543 3004), „Помощник готвач” (код по НКПД 5120 2003), „Специалист с контролни функции търговия” (код по НКПД 5222 3002), „Майстор производство на тестени изделия” (код по НКПД 7512 2005), „Работник кухня” (код по НКПД 9412 0003), „Работник формоване на хранителни продукти” (код по НКПД 7511 1013), „Помощник кухня (без домашен)” (код по НКПД 9412 0002, „Общ работник” (код по НКПД 9622 0001), „Домакин склад” (код по НКПД 4321 3023), „Склададжия” (код по НКПД 4321 2014), „Мияч съдове (ръчно)” (код по НКПД 9412 0001), „Чистач хигиенист” (код по НКПД 9112 0004) и „Шофьор лекотоварен автомобил” (код по НКПД 8322 2006). Ключов персонал за „Мастър-Пик” ЕАД са лицата, заети в производствената дейност, която се осъществява в кухните-майки за приготвяне на храна. На длъжност „Главен готвач” (код по НКПД 3434 2001) са назначени 2 чов., които притежават съответното образование и професионална подготовка за заемане на длъжността. С цел повишаване на тяхната професионална квалификация, се предвижда в рамките на проекта те да бъдат включени в обучение за придобиване на квалификация по част от професия по трета квалификационна степен по професия „Ресторантьор” 811060, специалност „Кетъринг” код 8110603. На длъжност „Готвач” (код по НКПД 5120 2001) са заети 18 чов. От тях 7 човека нямат нито придобита професионална квалификация за готвач, нито завършена образователна степен със специалност в областта на производството на храни, и същите ще бъдат включени в обучение по професия „Готвач” код 811070, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки” код 8110701 – втора квалификационна степен. От заетите по длъжността лица, 10 човека имат завършено образование със специалност Готвач/Главен готвач/Технолог, и с цел повишаване на тяхната квалификация и адаптирането на техните знания към съвременните изисквания на сектора, ще бъдат включени в професонално обучение по професия „Ресторантьор” код 811060, специалност „Кетъринг” 8110603 – трета квалификационна степен. Едно от лицата притежава професионална квалификация и в рамките на проекта ще бъде включено в обучение за за придобиване на квалификация по част от професия по трета квалификационна степен по професия „Ресторантьор” 811060, специалност „Кетъринг” код 8110603. | 25 200.00 | 0.00 |
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионалната квалификация на заети лица - продължение: На длъжност „Помощник-готвач” (код по НКПД 5120 2003) са назначени 16 чов. Помощник-готвачите отговарят за качеството на първичната обработка на продуктите и трябва да са запознати с технологията за първична обработка. От тях 13 заети лица са с образование, което не е релевантно на длъжността и нямат придобита професионална квалификация, и ще бъдат включени в обучение по професия „Готвач” 811070, специалност „Производство на кулиранри изделия и напитки” код 8110701 – втора степен на професионална квалификация. В рамките на проекта ще предвижда повишаване на квалификацията на друга част от помощник-готвачите (2 чов.), които имат завършено образование по специалността, чрез професионално обучение по професията „Ресторантьор” код 811060, специалност „Кетъринг” 8110603 – трета квалификационна степен. Предвидено е също така надглаждащо обучение за придобиване на квалификация по част от професия „Ресторантьор” код 811060, специалност „Кетърниг” 8110603 за едно от лицата, което има придобита професионална квалификация по професия Готвач. На длъжността „Майстор производство на тестени изделия” (код по НКПД 7512 2005) е заето 1 лице, което ще бъде включено в професионално обучение по професия „Готвач” 811070, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки” код 8110701 – втора степен на професионална квалификация, тъй като не притежава приложима за заеманата длъжност професионална квалификация. На длъжността „Работник формоване на хранителни продукти” (код по НКПД 7511 1013) е назначено 1 лице, което е със средно образование, специалност „Обществено хранене”. С цел повишаване на квалификацията му, то ще бъде включено в обучение по професия „Готвач” 811070, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки” код 8110701 – втора степен на професионална квалификация. Така при необходимост да изпълнява и длъжността „Готвач”, за да се осигури непрекъснатост на производствения процес. Основна част от персонала на фирмата изпълнява помощни функции в производствената дейност на фирмата – те заемат длъжности от група 941 Помощници при приготвяне на храна от НКПД, група 911 Чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения и група 962 Други неквалифицирани работници. На длъжност „Работник кухня” (код по НКПД 9412 0003) са назначени 34 лица. Те основно извършва предварителна и последваща обработка на продуктите (измиване, почистване, нарязване и др. необходими действия). Към трудовите задължения се отнасят и доставяне на продукти от склада в кухненското помещение, измиване, почистване и нарязване (ръчно или машино) на зеленчуците, предоставяне на почистените продукти за по-нататъшна обработка, измиване на съдове, машини и др., почистване на кухнениските помещения и др. Само едно лице от тази група притежава средно образование със специалност „Оператор хранителна промишленост”. Предвижда се същото да бъде бъде включено в професионално обучение по професия „Готвач” код 811070, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки” – втора квалификационна степен. Така лицето ще придобие нужната квалификация и при необходимост може да изпълнява функциите на готвач. Останалите 33 чов. са със завършено образование със специалности машинен инженер, защита на населението при бедствия, предприемачество, металорежещи машини, химия, цветарство, оператор машини и съоръжения, шевно и обувно производство, организатор текстилно производство, или са без специалност. Независимо, че за изпълнение на длъжността няма минимално изискване за степен на професионална квалификация и образователно равнище, с цел придобиване на професионална квалификация, която ще повиши качеството на заетостта на тези лица като надгради придобитите им при трудовата дейност умения, те ще бъдат включени в обучение по професия „Работник в заведения за хранене и развлечения” код 811090, специалност „Работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения”, първа квалификационна степен. | 16 425.00 | 0.00 |
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионалната квалификация на заети лица - продължение: На длъжност „Мият съдове (ръчно)” (код по НКПД 9412 001) са назначени 6 лица, които са нискоквалифицирани работници, без образование или с основно образование. За изпълнение на тази длъжност също няма минимално изискване за степен на професионална квалификация и образователно равнище, но с цел придобиване на професионална квалификация, която ще повиши качеството на заетостта на тези лица като надгради придобитите им при трудовата дейност умения, те ще бъдат включени в обучение по професия „Работник в заведения за хранене и развлечения” код 811090, специалност „Работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения”, първа квалификационна степен. На длъжност „Чистач хигиенист” (код по НКПД 9112 0004) са назначени 2 лица, които са нискоквалифицирани работници, без образование и със средно образование. За изпълнение на тази длъжност също няма минимално изискване за степен на професионална квалификация и образователно равнище, но с цел придобиване на професионална квалификация, която ще повиши качеството на заетостта на тези лица като надгради придобитите им при трудовата дейност умения, те ще бъдат включени в обучение по професия „Работник в заведения за хранене и развлечения” код 811090, специалност „Работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения”, първа квалификационна степен. На длъжност „Общ работник” (код по НКПД 9622 0001) са назначени 4 лица, които са нискоквалифицирани работници, без образование. За изпълнение на тази длъжност също няма минимално изискване за степен на професионална квалификация и образователно равнище, но с цел придобиване на професионална квалификация, която ще повиши качеството на заетостта на тези лица като надгради придобитите им при трудовата дейност умения, те ще бъдат включени в обучение по професия „Работник в заведения за хранене и развлечения” код 811090, специалност „Работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения”, първа квалификационна степен. На длъжност „Помощник кухня (без домашен)” (код по НКПД 9412 0002) – 3 чов. Две от тях не притежават квалификация, и с цел повишаване качеството на заетостта на тези лица, те ще бъдат включени в обучение по професия „Работник в заведения за хранене и развлечения” код 811090, специалност „Работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения”, първа квалификационна степен. Включването в обучение по професията „Работник в заведенията за хранене и развлечения” ще доведе до това тези лица да придобият необходимите теоретични знания и да надградят практическите си умения за изпълнение на трудовите дейности. Фирмата-кандидат развива търговска дейност в 22 точки за обслужване на крайни клиенти – тип бързо хранене. На длъжност „Продавач-консултант” (код по НКПД 5223 2001) са назначени 21 човека. От тези заети лица, само две притежават образователно равнище и специалност, релевантни на длъжността. Професионалните умения на другите лица са придобити основно чрез трудов опит. Това налага включване на останалата част в професионално обучение за придобиване на теоретични знания и затвърждаване на практическите умения и компетентности по професия „Продавач-консултант” код 341020, специалност „Продавач-консултант” код 3410201 – втора степен на професионална квалификация. Лицата отговарят на изискванията за входящо минимално образователно равнище за придобиване на втора степен на професионална квалификация по професията „Продавач-консултант” от Списъка на професиите за професионално развитие и обучение. | 35 400.00 | 0.00 |
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионалната квалификация на заети лица - продължение: В кетъринг фирмата на длъжност „Специалист с контролни функции търговия” (код по НКПД 5222 3002) са заети 7 човека. Съгласно НКПД, за упражняване на дейността се изисква минимално образователно и квалификационни равнище ниво 3, т.е. трета степен на професионална квалификация и/или завършено средно образование. Лицата имат завършена степен на образование, но специалностите не са релевантни на длъжността и основните задължения. Поради това лицата ще бъдат включени в професионално обучение за придобиване на теоретични знания и затвърждаване на практическите умения и компетентности по професия „Икономист” код 345120, специалност „Търговия” код 3451202 – трета степен на професионална квалификация. На длъжност „Калкулант” (код по НКПД 4311 2001) са назначени 3 лица. Характерът на длъжността изисква много добро познаване и прилагане на методите на ценообразуване, видовете разходи и калкулирането на себестойността. Заетите лица познават характера на продукта, притежават минимално изискуемото за длъжността образователно ниво, но специалностите им не съответстват на длъжността. Това налага включването им в професонално обучение по професия „Икономист” 345120, специалност „Икономика и мениджмънт” (код 3451204), като целта е придобията теоретични знания и да повишат професионалните си умения по отношение на видовете разходи, калкулирането им в цената. В складовото стопанство на „Мастър-Пик” ЕАД са назначени 4 чов., от които 1 лице – на длъжност „Домакин склад” (код по НКПД 4321 3023). То е със завършено средно образование, специалност „Техник технолог”. С цел повишаване на професионалната квалификация и придобиване на теоретични знания, лицето ще бъде включено в професионално обучение по професия „Икономист” 345120, специалност „Икономика и мениджмънт” код 3451204, трета квалификационна степен. На длъжността „Склададжия” (код по НКПД 4321 2014) са назначени 3 лица, които също не притежават образователна степен със (подходящо) образование (специалностите им са механизация на селското стопанство, маркетинг и непрофилирана подготовка), както и не са преминали през професионално обучение за придобиване на квалификационна степен. С цел повишаване на професионалната квалификация и придобиване на теоретични знания, лицето ще бъде включено в професионално обучение по професия „Икономист” 345120, специалност „Икономика и мениджмънт” код 3451204, трета квалификационна степен. Специфичните особености на кетърниговото производство са по-големият обем на произвоството, опаковане или поставяне в опаковки на готовата продукция и транспортиране до обекта. Кандидатът разполага със собствени транспортни средства – лекотоварни и хладилни автомобили, регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните. В обслужваща част са назначени 16 лица, от които 15 чов. на длъжност „Шофьор лекотоварен автомобил” (код по НКПД 8322 2006) 1 лице на длъжност „Организатор автомобилен транспорт” (код по НКПД 4323 5017), което е със средно образование със специалност „Готвач”. Съгласно изискванията на НКПД, за длъжността „Организатор автомобилен транспорт” минималното образователно и квалификационно равнище е 5, което налага включване на лицето в обучение за професионална квалификация – професия „Монтьор на транспортна техника” код 525020, специалност „Автотранспортна техника” код 5250201 – втора квалификационна степен, което ще повиши теоретичните му знания и компетентности в сферата, в която упражнява своята дейност. В същото обучение се предвижда включване и на шофьорите на лекотоварни автомобили, което също ще повиши тяхната квалификация при обслужване и поддържане на автомобилния парк. | 27 600.00 | 0.00 |
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионалната квалификация на заети лица - продължение: С цел развитие на персонала във фирмата, и повишаване на знанията в областта на кетъринга, новите тенденции в сектора, се предвижда включване в професионално обучение по професия „Ресторантьор” код 811060, специалност „Кетъринг” код 8110603 – трета степен на професионална квалификация на лицата, заети на длъжност „Организатор дейности” (код по НКПД 5169 3008) – като за него поради това, че притежава професионална квалификация за Готвач, производство на кулинарни изделия и напитки, обучението ще бъде по част от професия, на длъжност „Инструктор диетично хранене” (код по НКПД 2265 3002) и на длъжност „Инспектор качество на производствените процеси” (код по НКПД 7543 3004). Професиите и специалностите са включени в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, утвърден от министъра на образованието и науката. Обученията ще се проведат в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО). По професия „Ресторантьор” ще бъдат обучени 14 заети лица, назначени на длъжност „Готвач” (код по НКПД 5120 2001) – 10 чов., на длъжност „Инструктор диетично хранене” (код по НКПД 2265 3002) – 1 чов., на длъжност „Инспектор качество на производствените процеси” (код по НКПД 7543 3004) – 1 чов. и на длъжност „Помощник - готвач” (код по НКПД 5120 2003) – 2 чов. Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията, и код на специалността – професия „Ресторантьор” с код 811060, специалност „Кетъринг” с код 8110603 с трета степен на професионална квалификация. 2. Хорариум на обучението - 960 уч.ч., в т.ч. теория 440 уч.ч., практика 520 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 14 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение – Свидетелство за професионална квалификация. За придобиване на квалификация по част от професия „Ресторантьор” ще бъдат обучени 5 заети лица, назначени на длъжност „Организатор дейности” (код по НКПД 5169 3008) – 1 чов., на длъжност „Главен готвач” (код по НКПД 3434 2001) – 2 чов., на длъжност „Готвач” (код по НКПД 5120 2001) – 1 чов. и на длъжност „Помощник - готвач” (код по НКПД 5120 2003) – 1 чов. Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията, и код на специалността – професия „Ресторантьор” с код 811060, специалност „Кетъринг” с код 8110603 с трета степен на професионална квалификация. 2. Хорариум на обучението - 600 уч.ч., в т.ч. теория 285 уч.ч., практика 315 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 5 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение – Удостоверение за професионално обучение. По професия „Икономист” – специалност „Икономика и мениджмънт” ще бъдат обучени 6 лица, назначени на длъжност „Калкулант” (код по НКПД 4311 2001) – 3 чов., на длъжност „Домакин склад” (код по НКПД 4321 3023) – 1 чов., на длъжност „Склададжия” (код по НКПД 4321 2014) – 2 чов. Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията и код на специалността – професия „Икономист” код 345120, специалност „Икономика и мениджмънт” код 3451204 – трета квалификационна степен 2. Хорариум на обучението - 960 уч.ч., в т.ч. теория 442 уч.ч., практика 518 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 6 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение - Свидетелство за професионална квалификация. По професия „Икономист” – специалност „Търговия” ще бъдат обучени 7 лица, назначени на длъжност „Специалист с контролни функции” (код по НКПД 5222 3002) Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията и код на специалността – професия „Икономист” код 345120, специалност „Търговия” код 3451202 – трета квалификационна степен 2. Хорариум на обучението - 960 уч.ч., в т.ч. теория 442 уч.ч., практика 518 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 7 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение - Свидетелство за професионална квалификация. | 28 200.00 | 0.00 |
Предоставяне на професионално обучение за придобиване на професионалната квалификация на заети лица - продължение: По професия „Продавач-консултант” ще бъдат обучени 19 заети лица, назначени на длъжност „Продавач-консултант” (код по НКПД 5223 2001). Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията и код на специалността – професия „Продавач-консултант”, код 341020, специалност „Продавач-консултант” код 3410201 – втора квалификационна степен; 2. Хорариум на обучението - 660 уч.ч., в т.ч. теория 302 уч.ч., практика 358 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 19 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение - Свидетелство за професионална квалификация. По професия „Готвач” ще бъдат обучени 23 заети лица, назначени на длъжност „Готвач” (код по НКПД 5120 2001) – 7 чов., на длъжност „Помощник-готвач” (код по НКПД 5120 2003) – 13 чов., на длъжност „Майстор производство на тестени изделия” (код по НКПД 7512 2005) – 1 чов., на длъжност „Работник кухня” (код по НКПД 9412 0003) – 1 чов., на длъжност „Работник формоване на хранителни продукти” (код по НКПД 7511 1013) – 1 чов. Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията и код на специалността – професия „Готвач”, код 811070, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки” код 8110701 – втора квалификационна степен; 2. Хорариум на обучението - 660 уч.ч., в т.ч. теория 302 уч.ч., практика 358 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 23 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение - Свидетелство за професионална квалификация. По професия „Работник в заведения за хранене и развлечения” ще бъдат обучени 47 заети лица, назначени на длъжност „Работник кухня” (код по НКПД 9412 0003) – 33 чов., на длъжност „Помощник-кухня (без домашен)” (код по НКПД 9412 0002) – 2 чов., на длъжност „Общ работник” (код по НКПД 9622 0001) – 4 чов., на длъжност „Мияч съдове (ръчно)” (код по НКПД 9412 0001) – 6 чов., на длъжност „Чистач хигиенист” (код по НКПД 9112 0004) – 2 чов. Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията и код на специалността – професия „Работник в заведения за хранене и развлечения”, код 811090, специалност „Работник в производството на кулинарни изделия в заведения за хранене и развлечения” код 8110901 – първа квалификационна степен; 2. Хорариум на обучението - 300 уч.ч., в т.ч. теория 112 уч.ч., практика 188 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 47 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение - Свидетелство за професионална квалификация. По професия „Монтьор на транспортна техника” ще бъдат обучени 15 заети лица, назначени на длъжност „Шофьор лекотоварен автомобил” (код по НКПД 8322 2006) – 14 чов., на длъжност „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт” (код по НКПД 4323 5017) – 1 чов. Параметри на обучението: 1. Наименование и код на професията и код на специалността – професия „Монтьор на транспортна техника”, код 525020, специалност „Автотранспортна техника” код 5250201 – втора квалификационна степен; 2. Хорариум на обучението - 660 уч.ч., в т.ч. теория 302 уч.ч., практика 358 уч.ч. 3. Брой на обучаваните лица – 15 чов. 4. Документ, доказващ завършеното обучение - Свидетелство за професионална квалификация. Целта на дейността е представителите на целевата група да придобият и повишат теоретични знания и професионална квалификация, релевантна към изискванията на заемната от тях длъжност и да повишат професионалните си умения. | 18 000.00 | 0.00 |
Забележки:
Елемент в светло синьо позволява показване на детайли при избирането му
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN
Всички суми са в български лева (BGN) /1 EUR = 1,95583 BGN